Къде да отсeднете и какво да видите в Санторини

За онези, на които не им предстои меден месец

Санторини, Гърция, с белите си сгради и пламтящите залези е известно като едно от най-романтичните места в света. И за мнозина, които пътуват там, това е целта. Това е добре известна туристическа дестинация за младоженци, онези, които смятат да предложат брак или безпаметно влюбените. И все пак, това място на Цикладите е подходящо както за самостоятелни, така и за семейни пътувания. Ако се организирате правилно, това може да бъде и място за безгрижна почивка.

Първото и малко спорно предупреждение – избягвайте да отсядате на най-известното място там – Иа. Това е най-туристическото място на острова, редовно наводнено с екскурзоводи и круизни кораби. Освен това има много скали и бутикови хотели (повечето не допускат деца).  Вместо да се установите в района, просто минете от там следобед или за вечеря – макар че трябва да вземете предвид времето за пътуване: мнозина имат истории за ужасни задръствания вечер.

Вместо това ето какво можете да правите в Санторини, независимо дали пътувате сами, с приятели или със семейството си.

Уелнес курортът Andronis Concept, разположен в по-малко населения град Имеровигли, е фокусиран върху здравето и подмладяването. Курортът разполага с най-голямата спа зона на острова – която включва зала за лечение, вградена в пещера на открито и стая за йога с изглед към Егейско море. В хотела имат собствена плодова и зеленчукова градина, а менюто е фокусирано около пресни, местни и природосъобразни съставки. И тъй като е кацнал високо на калдерата, можете да очаквате невероятни гледки.

За тези с малки деца хотелът предлага не само вили с множество спални, но и детско спа, курсове за семейно готвене и дори детска йога.

Това място за любителите на изискания дизайн е идеално за групово пътуване: Побира до 10 възрастни и четири деца. Eros Santorini се намира в района на Месария, но въпреки това суетата на столицата Фира е наблизо за онези, които харесват динамиката.

Какво да правите

Естествено, ако се отправите към Санторини, ще искате да се забавлявате на слънце. Макар че повечето хотели имат басейн (или дори частни плажове), посещението на един от многото плажни клубове е чудесен начин да прекарате деня си. В подножието на планината Меса Вуно, черните пясъци на плажа Периса са в перфектен контраст със спокойните сини води.

За забавно преживяване, се отправете към плажната ивица на Санторини, където се предлагат стриди и шампанско. За да се насладите на храната, опитайте готварския курс в Петра Кузина, който се провежда в пещера.

Любителите на природата също ще оценят Червения плаж на Санторини със своя поразителен пурпурен бряг. Не е най-доброто място за слънчеви бани с оглед на размерите и скалите, но можете да се отправите към близкия археологически обект Акротири, за да видите древната страна на острова.

Тези, които искат да продължат купона и през нощта, трябва да се насочат към Фира. Клубът Куо е най-известният в града. Но не пренебрегвайте по-малките места на Franco или Tango Bar с невероятни гледки към града. (Бонус: и на двете места може да се насладите на аперол.)

За да вземете най-доброто от къснипе нощи, помислете за разходката по „Пътеката към Иа“ – 6,5 мили поход, който се вие около острова.

Къде да ядем

Разположен в имение от 18-ти век, ресторант Botargo в Пиргос има също толкова живописна гледка отвътре, както и отвън. Argo, във Фира, с белите си дървени маси на открито, е класически вариант за Санторини. Ако сте в настроение за по-малко място? Опитайте Salt & Pepper или Lucky’s Souvlaki, където гиросите са задължителни.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share