Ръководство за почивка на Корфу: как да си прекарате добре и със стил

Гръцкият остров Корфу е едно от най-идиличните места в Йонийско море. Марк Хедли разказва как да му се насладиш със стил

Проблемът в това да прекарате ваканциите си във вили е, че може да се чувствате сякаш извършвате тежък физически труд. За да се отпуснете напълно, се нуждаете от това да се освободите от всякаква отговорност.  А при самостоятелно настаняване, цялата работа може да се стовари върху вас  – от готвене и почистване до пазаруване. Има опции не просто наемате вила, а да се възползвате от цялостна туристическа услуга – включително собствен консиерж. Ще ви посрещнат на летището; ще ви навестяват във вилата, за да проверяват дали сте добре; и да отстранят всеки проблем, който може да имате. Ще ви предоставят чистач, който не само ще разтребва, но и ще подменя кърпите ви. Дори може да ви сготви, ако искате да си починете от кухнеските задължения. Всеки съвет, от който се нуждаете – от най-добрите плажове, до най-добрите ресторанти – е на ръка растояние.

Разбира се, трябва да вземете едно решение: къде искате да отидете? Морето е толкова синьо, сякаш има филтър отгоре. Откакто прочетох „Моето семейство и други животни“ като младеж – много преди телевизионните адаптации – исках да посетя Корфу. Младият Джералд Даръл е обяснил магията на острова: „Всеки ден беше спокойствие, сякаш безвремието се е настанило, така че да пожелаеш никога да не свърши. Но тогава ще дойде нощта, за да посрещнем свежият нов ден, лъскав и цветен като картинка, нарисувана от дете и със същия оттенък на нереалност“.

При пристигането си във „Вила Калиопа“ на северния край на Касиопи разбрах какво има предвид. Морето е толкова синьо, сякаш има филтър отгоре. И това е вила, от която наистина човек може максимално да се наслади на гледката.

Има тераса – басейн; тераса за хранене; дневна тераса; и дори тераса за тенис на маса – всички с изглед към брега. И в случай, че това не ви е достатъчно, има и тераси на три от четирите спални. Независимо дали ще плувате  или играете, дали ще си правите слънчеви бани, това място е подходящо за всичко. Тъй като вилата се намира на нос, имате възможност за гледки на 180 градуса – назъбени скали и морето отвъд. В предната стая прозорците са от горе до долу и ви гарантират, че дори когато сте вътре, се чувствате сякаш сте навън. Единственото, което може да привлече вниманието ви, е гигантският телевизор с плосък екран, който заема почти половината от стената.

Що се отнася до опознаването на местността, скутерите и  велосипедите са много забавен вариант, но аз предпочитам да пътувам по море, отколкото по сушата. Бърз текст до вашия представител и разходката с лодка ще бъде уредена за вас – пристанището е на 10 минути пеша от вилата. Тази услуга може да варира от обиколки по винарните до културни еднодневни екскурзии.

Решихме да си направим пълна екскурзия за деня и наехме Princess V53. Няма нищо по-хубаво от това да се закотвиш на безлюден залив и да плуваш в  море, толкова кристално, че виждаш дъното. Яхтата беше запасена с бира и закуски; и разполагахме с капитан и екипаж под ръка, за да сме сигурни, че се наслаждаваме на всяка минута.

Обратно във вилата, Сия – нашата икономка, която приехме като наша майка – готви страхотно. Мусака и пълнени чушки; каламари и пържена риба; хумус и дзадзики.

Малко сложно е да намерите хубав вид сред гръцкото вино, което се предлага в местните супермаркети, но за щастие консиержът може да помогне и да поръча няколко отлични местни вина и да се увери, че са охладени за вашето пристигане. Ако искате да се отпуснете още определено си струва до посетите Кики в Soul Touch  – един от най-добрите масажи, на които можете да се насладите.

Едно пътуване до Корфу не би било пълно, без да отдадете почит на Джералд Даръл (авторът на „Моето семейство и други животни“, бел. ред.) – и пътуването до дома му, където е прекарал детството си, е задължително. Това обаче не е само за феновете на Даръл – сега там има прекрасен ресторант за дълги мързеливи обеди. За съжаление, нито моето семейство, нито което и да е от нашите животни, могат да следват стъпките на Джералд и всъщност да емигрират тук. Но виждам, че ежегодно пътуване до това място, става семейна традиция.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share