Кои са 10-те най-добри марки уиски (част 2)

Прочетете първа част ТУК

4. The Macallan Sherry Oak 12 Years Old

Macallan е знаков за света на уиски от висок клас. Датира от 1824 г. и все още е една от най-продаваните марки в света. Всъщност те са едни от първите, които масово произвеждат еднолично малцово уиски. Харесваме 12-годишния Macallan по две причини: първо, той е отлежал в уникални дъбови бъчви от Испания. Тези бъчви внасят малко вкус на плодове и флорална нотка. Второ, с 12-годишна възраст, това е зрял, първокласен скоч – но много по-постижим от по-старите бутилки на Macallan (които достигат 72-годишни и цена от 10 000 долара). Macallan прави уиски Speyside, което означава, че са дестилирани в Strathspey, Шотландия, което  е домът на другите две най-продавани шотландски уискита в света: Glenfiddich и Glenlivet. Speysides се характеризират с по-сладък и по-пълен вкус, който е по-достъпен за начинаещите пиячи на  уиски.

5. Suntory Toki

Японските уиски бързо нараснаха по размер и мащаб през последните няколко десетилетия и станаха достатъчно големи, за да съперничат на старите марки в Европа, а ценителите на уискито в САЩ не винаги са били въодушевени да се разклонят на цял нов континент, но те са продължи да купува от Япония, тъй като уискито има богата острота и подправка, които не могат да бъдат намерени другаде. Водещ заряд от Япония е Suntory, марка с три дестилерии на полуостров Чита, Ямазаки и Японските Алпи. Уискито Токи на Suntory е техният бестселър с много разумна цена и аромат, който работи самостоятелно или в коктейли. Името, Токи, се превежда като „време“ и обозначава смесицата на уиски от различни възрасти от всяка от трите дестилерии на Suntory. Дегустаторите са отбелязали достъпната лекота на Токи (което я прави отлична като въведение към уиски културата) и аромати на дъб, мед и ванилия.

6. George Dickel Barrel Select

Джордж Дикел е вторият по големина дестилерия за уиски в Тенеси, но е далеч по-малко известна от Джак Даниелс. Джордж Дикел обаче често се смята за по-добър по качество и този Barrel Select е най-добрата бутилка на марката. Престоява в бъчва от 10 до 12 години. И накрая, десет бъчви са избрани ръчно от майстора дистилер на Джордж Дикъл, Джон Лун. Награденият вкус е белязан от карамел и царевица с нотки на ванилия, дъб, карамфил и ръж. Те избледняват бавно, оставяйки задоволителен завършек на карамел, канела и ванилия. Това е първокласен бърбън, така че е най-добре да му се насладите чист или с капка вода, но също така става и за приготвяне на модерни коктейли от бърбън.

7. Chicken Cock Kentucky Straight Bourbon

Chicken Cock Kentucky Straight Bourbon  първоначално е създаден през 1856 г. в Париж, Кентъки. Едва след години по време на сухия период обаче, Петелът става популярен като домашното уиски на Cotton Club, един от най-легендарните барове по време на Сухия режим. Тъй като марката оцелява слд това, те все още знаят как да правят уиски, както в добрите стари времена.

 Вкусът е сложен, завършва с гладък завършек и с пикантен вкус на пипер. В това уиски има някаква истинска топлина, затова предлагаме да му се насладите бавно.

8. Jefferson’s Ocean Aged at Sea Bourbon

Повечето дестилатори на уиски експериментират с различно дърво, смеси или продължителност на стареене. Джеферсън предприема този експеримент със своя Ocean Aged at Sea Bourbon. След осем години отлежаване, бърбънът е състарен допълнително с от пет до десет месеца на кораб за маркиране на акули OCEARCH. Този път в морето уиските доразвива ароматния профил, излагайки бърбъна на температурни колебания, солен въздух и люлеещ се  кораб.

9. Paul John Classic Select Cask

След като в Индия започва да се предлага скоч още през 19 век, индийците бързо започват да правят свой собствен. Днес Индия може би не е известна като основен производител на уиски, но те правят алкохол, който е достоен за бара на всеки познавач. Едно от най-добрите уискита в Индия е Пол Джон, премиум сингъл малц, пуснат през 2008 г., за да се конкурира на пазара от висок клас. Класическият  Пол Джон е направен с помощта на изключително отглеждани в Индия съставки. Уискито се дестилира и отлежава в тропическия регион на Гоа, увеличавайки скоростта на стареене. Крайният резултат е силна, богата течност.

10. Maker’s Mark Bourbon Whisky

Ако предпочитате хубав коктейл с уиски, няма нужда да се разхождате за първокласна бутилка. Вместо това, потърсете любимата класика  Maker’s Mark Bourbon Whisky.  Maker’s Mark Bourbon Whisky се прави по рецепта, която не включва ръж (защото основателят Бил Самюелс не е харесвал ръж в хляба си). Без ръж, Maker’s Mark позволява на царевицата, малцовия ечемик и червената зимна пшеница да говорят. Вкусът е по-малко пикантен, с повече сладост и цитрусови плодове. Въпреки че Maker’s Mark е вкусен с лед, вкусът му в коктейл също е страхотен. Харесваме класиката, но също така предлагаме да опитате по-малко известни рецепти като Lynchburg Lemonade or Whirl-Y-Gig.

Харесайте страницата на Хедонист във Фейсбук: https://www.facebook.com/hedonistbulgaria

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share