Деймиън Люис за ролята си на Боби Акселрод в „Billions”

Забавно е да похарчиш въображаем милион или два. Първата покупка на Деймиън Люис ще бъде частен самолет. „Това би било първото нещо, което щях да купя, несъмнено“, казва той. „Качвал съм се на частен самолет само два или три пъти, това е един от най-големите луксове в живота. Бих си купил самолет. Но може да си купя и футболен клуб Ливърпул“.

Тази дискусия възникна, защото в последната си телевизионна драма „Милиарди“ актьорът играе Боби Акселрод, американски милиардер с хедж фондове, страстен фен на Металика  и луксозна линия суитчъри.

„Това е почти нов клас млади милиардери“, казва писателят Дейвид Левиен. „Те са към 40-годишни, сами са стигнали на върха и са небрежни по начин, който не виждате изобразен в медиите. Това са момчета, които летят наоколо в собствените си самолети и сякаш светът е в краката им.“ Сериалът поставя Акселрод в сблъсък с американския адвокат Чък Роудс, изигран от Пол Джиамати. Роудс е убеден, че Акселрод използва незаконна търговия с вътрешна информация и обещава да го разнищи. В над 10 епизода двамата титани – единият в публичния сектор, другият в частния – са като Форман и Али. Но сериалът е по-нюансиран от просто забавен мач. Акселрод на Люис – като повечето му герои – е непроницаем. Той  изглежда като семеен човек, произхождащ от работническата класа (дотолкова, доколкото това може да е така, докато купува имения за 84 милиона долара в Хамптънс).

„Това е проучване на човешкото“, казва Люис. „Изследване какви типове личности са склонни да спечелят тези позиции в нашето общество – и какво са готови да направят, за да се запазят там.“

Люис се среща с няколко милиардера, за да се подготви за ролята, да ги „проучи“ и да опита да намери някаква обща позиция. „Мисля, че са разбрани погрешно“, казва той. „Мисля, че много малко хора все още разбират разликата между изпълнителните директори на Уолстрийт и милиардерите от хедж фондовете, които работят соло.“ Основната му причина обаче е да се опита да разбере „интелектуалната защита на това, което правят, като се има предвид, че това, което правят, не се харесва на никого“.

Той научава, че мениджърите на хедж фондовете са регулатори на пазара. „Те обикалят и придобиват компании, които не се представят добре. Да, разбира се, надяват се и да направят малко пари от залога, че тази или онази компания ще се провали. И да, има го и неблагоприятното отразяване от медиите, което предполага, че след това те манипулират пазарите и пресата, за да убедят акционерите да изтеглят парите си, за да свалят цената на акциите, за да могат след това да изкарат добри пари. Всичко това може да е вярно, но ако е чисто и хората се държат честно, то това също е убедителен аргумент.  Че не съществуват, за да поведат кръстоносен поход от името на акционерите“. Милиоардерите от хедж фондове са като бели рицари? Със сигурност не е точно така.

„Мисля, че актьорството се явява като застъпничество за моя герой и разбира се, искам да намеря положителните черти у него. Но аз съм достатъчно голям реалист, за да осъзнавам, че в света на хедж фондовете има честни и нечестни хора“. Честта на Боби Акселрод е поставена под въпрос в „Милиарди“. Характерно за новата порода премиум кабелни шоута е, че се съсредоточават върху антигероя – Тони Сопрано или Уолтър Уайт – на когото не можеш да помогнеш. В едно по-различно време Акс можеше да бъде обявен за хулиган, мошеник или светец – той плаща за образованието в колежа на всички деца на бившите си колеги, убити на 11 септември. Междувременно неговият враг, Роудс, има проблеми с гнева и е краен със съпругата си Уенди (Маги Сиф), която работи за Акселрод като негов терапевт.

Emmy® and Golden Globe® winners Paul Giamatti and Damian Lewis star in a complex drama about power politics in the world of New York high finance. Coming soon to Showtime Networks.

Posted by Billions on Wednesday, July 8, 2015

Тук няма морални черно-бели нюанси, но, както Люис посочва, мегаломанията и парите изкривяват морала. „Боби може би се е убедил в истинността на всичко, което прави – може би по същия начин Тони Блеър се убеди в „истината“. Трудно е да се заключи, че Блеър беше съзнателно заплашителен: просто мисля, че той успя да създаде морален и интелектуален аргумент, за да оправдае всичко, което е направил. Това правят влиятелните хора; това е каквото заблуждава всички останали„.

Отдавна не бяхме чували безупречния американски акцент на Люис. В продължение на три сезона (четири, ако включите ретроспекции) на сериала Homeland, той играеше Никълъс Броуди, морски пехотинец, който е претърпял промяна в Ирак. „Беше интересно: по-либералният зрител се радваше и подкрепяше Броуди, а по-консервативният зрител смяташе, че е откровен терорист и трябва да бъде осъден. Така че всичко зависи от личната политика на зрителя“.

Люис има две деца и живее в Лондон, така че да се върне в Ню Йорк за друга потенциално дългогодишна поредица не е решение, което е взел лесно.

„Чувствам се много самотен“, казва той. „Мъчно ми е за семейството и за дома. Когато имате две малки деца и съпруга [Хелън МакКрори, която също е актриса (Peaky Blinders), и то много успешна, да сте разделени толкова много време, е плашещо. Тревожно е и ще ви уведомя дали все още съм женен в края на това“.

„Може би съм малко виновен“, признава той. „Не искам да правя това, не се вписва в това, онова  или нещо друго. Тогава правя равносметка за няколко мига и осъзнавам, че хората убиват за такива роли“.

„Милиарди“ вече се излъчва в САЩ и хората в Ню Йорк сега го разпознават не като Броуди, а като Боби Акселрод. „Те ме питат: „Ще гласувате ли за Тръмп?“ Люис внимателно напомня на феновете, че не е Акселрод, преди да добави: „Но той може и да гласува за Тръмп“.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share