test

Епикур, един от първите философи, който теоретизира хедонизма (стремежът към удоволствие), смята така: за да се наслаждаваме на живота пълноценно, всеки ден трябва да търсим удоволствие. Под удоволствие обаче той не е имал предвид оргии, секс, наркотици и рокендрол, а по-скоро насладата от онези прости моменти, които ни носят удовлетворение и истинско щастие, приятелство и спокойствие, които са върховете на хедонизма според на него.

Като такова, съвременното определение на “епикуреец” за човек, чийто живот е посветен главно на чувствено наслаждение, особено на това, получено от вкусна храна и напитки, по някакъв начин е несправедливо спрямо Епикур, който има много по-скромен и по-здравословен поглед върху удоволствието.

Ароматът на рози, прегръдка с любим човек, слънчевите лъчи, затоплящи нечия кожа, се връзва повече с неговата философия, отколкото сцени, пресъздаващи филма “Вълкът на Уолстрийт ”, еталон на модерния (дори екстремен) хедонизъм.

Това показа, че няма нищо лошо в малкото материализъм и самодоволство: да се наслаждавате на скъпа  бутилка вино, да носите красиво изработени дрехи, да ходите на екзотични почивки или да търсите перфектния диван – всичко това са напълно законни и приятни начини за прекарване на времето. Но една голяма къща няма да ви направи щастливи, освен ако не е дом, така както гурмето няма да ви направи щастливи, освен ако не бъде споделено със семейството и приятелите.

Както Джоузеф Адисън казва: “въпросът е не в това, което няколко удовоствия ще донесат на човек, а това, което ще направи живота му щастлив като цяло“ – нещо, което изглежда очевидно, но за което трябва да си напомняме всеки ден, ако искаме животът ни да има истински смисъл и да бъде изпълнен с щастие.

В този дух, но без да загърбваме по никакъв начин секса, наркотиците и рокендрола (държим да ни разберете правилно от самия старт), ние създадохме Hedonist.bg. Всичко друго ще разберете, когато започнете да ни четете. Тук сме, за да останем. Това е само началото. Да се захващаме с изследването на тези измерения*

*вижте слогана