Виена отново е най-добрият град за живеене в света

Виена отново беше обявена за най-добрия град за живеене в света. Тази нощ стана известна годишната класация на „Икономист интелиджънс юнит“, според която австрийската столица за четвърти път през последните пет години се нарежда начело.

Второто място е на датската столица Копенхаген, следвана от два австралийски града – Мелбърн и Сидни, и канадския Ванкувър. Цюрих беше на трето място миналата година, а сега заема шестото.

В първата десетка няма германски град. Щутгарт е минал доста напред и се нарежда на 25-о място. Пред него е Париж. Според авторите на проучването, големите демонстрации срещу пенсионната реформа са занижили ранкинга на френската столица, която миналата година беше 19-а. За сравнение Лондон се класира тази година на 46-о място, а Ню Йорк – на 69-о.

Виена

Класацията на градовете се основава на 30 критерия като стабилността, системата на здравеопазване, културата и околната среда, образованието и инфраструктурата. Виена предлага идеална комбинация на петте фактора, се казва в изследването. Единственият недостатък на града е липса на големи спортни събития.

В коментар вестник „Курир“ пише: „Какво отличава Виена от останалите претенденти? Това са преди всичко общественият транспорт и жилищното строителство. И сигурността е критерий с особена тежест при оценката: криминалната престъпност е на най-ниското си ниво през последните 20 години. Преценяват се и въздействията на инфлацията върху живота в града, годишното повишаване на наемите и равнището на детска бедност.“

Виена

Едно е ясно, коментира австрийското издание, впечатляващата архитектура и забележителните културни паметници не са достатъчни за добро качество на живота, потребностите на градското население винаги трябва да бъдат поставяни на преден план. БТА

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share