Най-красивите острови в Гърция, които да посетите това лято

Ако сте мечтали за райски остров, островите в Гърция несъмнено са сред най-красивите в света. Само след като някой изпита от първа ръка величината на тези архипелази, той осъзнава колко невероятна е тяхната красота. Има повече от 200 населени гръцки острова и общо около 6000. Всеки обитаем гръцки остров има свой собствен характер, от белите и сини къщи на Цикладските острови и тучната зеленина на Йонийските острови до обградените със замъци Додеканезки острови.

Гърция има шест основни групи острови, както и един голям самостоятелен: Крит. Обикновено е най-добре да пътувате между островите в една група, отколкото да прескачате от архипелаг на архипелаг. Тук разглеждаме най-добрите острови за посещение в Гърция и с какво са известни.

Ето най-добрите острови за посещение в Гърция за вълшебна ваканция:

1. Цикладските острови

Най-известни с Миконос и Санторини, Цикладските острови се състоят от група от 220 острова, от които 24 са обитаеми. Тези гръцки острови са версията на Гърция, която вероятно сте виждали на пощенските картички – варосани църкви със сини куполи и розови бугенвилии, пълзящи по стените на улицата.

Миконос е популярен със своя нощен живот и безупречни плажове, докато Санторини е романтичен и луксозен – идеалната дестинация за младоженци да се излежават в частни басейни с изглед към калдерата. Тези, които искат да изживеят други части на Цикладите, могат да се насладят на Милос, който е дом на пещерите Клефтико, Тинос и известната църква на Дева Мария. Не трябва да подминаваме и по-големите острови като Наксос и Сирос, които са столицата на архипелага, или по-малките, които виждат много малко туризъм, като Сикинос.

2. Крит

Почти по средата между Европа и Африка се намира най-големият и най-южен от гръцките острови – Крит. Със своите различни обичаи, климат, акцент и храна, Крит може да бъде собствена страна. Тъй като има какво да изживеете на този остров, повечето от посетителите на Крит са склонни да посветят цялото си пътуване на дългия 260 километра остров, вместо да се отправят към други архипелази.

Крит има две основни летища, което означава, че има лесен достъп от Атина. И след като сте там, ще искате да наемете кола – отнема около шест часа с кола от единия край на острова до другия.

Уверете се, че сте проучили плажове като Елафониси, с неговите неземни розови пясъци, и Елунда, който е известен със своите 5-звездни плажни клубове. Ако сте готови за поход, дефилето на Самария ще ви отведе на великолепен 5-7-часов поход през пейзажи, изпълнени със скали и потоци, или може би на разходка сред дивите цветя по мечтаните пътеки на планинските села. Не пропускайте пътуване до руините на двореца Кносос – дом на минойската империя и зловещото чудовище Минотавър. А любителите на виното не бива да пропускат шанса да се насладят на някои критски вина във винарна Boutaris.

3. Йонийските острови

Ако сте фен на зеленината, тогава Йонийските острови ще бъдат най-красивите от гръцките острови за вас. Пищните „Седемте острова“ или Ептанисия организират невероятно шоу на местните изкуства и култура, музика, храна и архитектура за своите посетители.

Разходете се по улиците на защитения от ЮНЕСКО Стар град на Корфу, за да се насладите на величието на гръцките острови. Паксос и неговият малък, пълен с маслинови дървета район също не трябва да се пропуска. За да зърнете диви коне, тичащи около центъра на планината Енос, спрете на най-големия остров Кефалония. Или си направете почивка на Закинтос, където се намира плажът Shipwreck Beach, който е достъпен само по море.

Любителите на гръцката митология определено трябва да посетят Итака, известна на феновете на Омир като дома на Одисей. И накрая, отдалеченият, Китера – който изглежда, че принадлежи повече към Цикладските острови, отколкото към Йонийските. Като цяло, Йонийските острови лесно се вмъкват в списъка на най-красивите гръцки острови.

4. Североизточните Егейски острови

Тази колекция от 13 гръцки острова, 5-те най-забележителни, от които са Самос, Икария, Лимнос, Лесбос и Хиос, е най-близката част на Гърция до съседна Турция. Едно пътуване до Североизточните Егейски острови възнаграждава своите посетители със забележителни плажове и природни чудеса като вулканични скали и термални извори.

Не забравяйте да спрете до вкаменената гора и великолепния замък в Лесбос. Има и археологически обекти като храма на Хера на Самос, акропола на Тасос и древния град Ифестия на Лимнос, да не говорим за вулканичните скали и пясъчните дюни на Лимнос. Ясно е, че богатата история е една от причините тези острови да са сред най-добрите острови за посещение в Гърция, но водите им  също будят възхищение, като плажа Керос на Лимнос – който е известен като едно от най-добрите места в Европа за кайт или уиндсърф.

5. Додеканезките острови

Получавайки името си от гръцкото число 12 (dodeca), не е изненада, че Додеканезките острови се състоят от 12 основни острова и множество по-малки. Двата най-големи са Кос и Родос, по-малките 10 може да не са толкова познати, но са също толкова зашеметяващи.

Известен с невероятно запазения си ограден град, Родос зашеметява посетителите със замъци на кръстоносците и древната си синагога. Докато град Линдос предлага древен гръцки акропол на върха на хълм, средновековно село в средата и модерен град около плажа. Не пропускайте да посетите именията на Касос, светлите къщи на Кастелоризо и хълма Хора на Астипалея – едно от най-красивите укрепени села в Гърция.

Източник: Air doctor

Share