12 причини, заради които ще заобичате Ливан

Ливан е малка средиземноморска държава, но нейният размер не отразява дълбочината на нейната история. Ливанците обичат страната си. Ето 12 причини, заради които и вие ще я заобичате.

Хората

Ливанският народ е издръжлив и светски и предлага гостоприемство като никой друг. Ливанците ще ви поканят в домовете си и ще настояват да останете за кафе! Те са известни с това, че знаят как да си прекарат добре, независимо от ситуацията. Ливанците се определят от непринуденото отношение, наложено от тяхната история. Не се колебайте да говорите с местните по време на посещението си.

Разнообразието

Ливан е дом на много различни националности и въпреки историята на конфликти, мнозинството от ливанците все още вярват в способността си за мирен живот. Всички хора имат различни интереси, от религиозни групи до хора, занимаващи се с алтернативна красота, и всички са наистина свободни да изразят своята идентичност.

Партитата

Ливанците могат да купонясват като никой друг. От малки семейни събирания до нощни клубове и концерти, никой не си прекарва добре като ливанците. Просто трябва да знаете къде да търсите, за да намерите тези преживявания. Места като Iris, Yukunkun и The Garten в Бейрут са само част от местата за добро настроение.

Историята

Ливан определено е едно от най-историческите места в света, тъй като историята му предхожда писмените записи. Районът, превърнал се в Ливан, е бил окупиран от финикийците между 300 и 800 г. пр. н. е. и тази тенденция на окупация е продължила векове, което създава завладяваща визуална история. Последните археологически находки показват, че Ливан все още има много исторически съкровища, които трябва да бъдат открити. Някои места, които си струва да видите, са римските руини в Баалбек и старите пазари в Джбейл.

Музиката

Ливан е известен с големите си постижения на регионалната музикална сцена, тъй като много световноизвестни арабски музикални изпълнители произхождат от тази страна. Днес музиката в Ливан става все по-интернационална и много певци използват английски текстове, за да разширят аудиторията си. Някои известни групи са Mashrou’ Leila и Who Killed Bruce Lee. Не забравяйте да потърсите онези малки групи, които свирят по кръчмите, тъй като никога не знаете колко известна ще стане тяхната музика!

Филмите

Филмът е друга форма на изкуство, с която ливанците са известни. Много местни режисьори участват в международни фестивали и конкурси. Надин Лабаки с Where Do We Go Now? и Мюриел Абурос с Stray Bullet са само няколко от многото награждавани ливански режисьори. Тази култура е жива в Ливан, защото хората изпитват нужда да разпространят своите истории по света. Ливан е пълен с хора с истории, които тепърва ще бъдат открити и местните режисьори се грижат да бъдат чути.

Изкуството

В момента Ливан преживява възход във всички културни сфери. От поезия до рисуване, има кръгове, към които всеки може да се присъедини. В следствие на глобализацията интелектуалната сцена в страната става все по-силна. Али Чери и Джалал Туфик са двама съвременни артисти, доминиращи на сцената в Ливан. Историята на войната и непрекъснато променящата се култура на страната създават интересна естетика.

Храната

Ливанската храна е известна по целия свят: табуле, кефта и кебе са известни ястия. Тази храна никога не е със същия вкус другаде, така че стягайте багажа си и посетете Ливан, за да опитате автентичните ястия. Просто се разходете и изберете място, за да опитате някои от най-добрите кухни в света.

Тайните

Ливан е малка страна със сравнително малък набор от туристически дейности. Това увеличава вероятността от нетуристически изживявания, които можете да откриете или дори да създадете! Тук има неща като приключения в изоставени сгради и нощи за разказване на истории.

Модата

Страната определено е една от, ако не и главната модна столица на региона. Дизайнери като Elie Saab, Reem Acra и Zuhair Murad започват кариерата си в Бейрут. Хората в Ливан определено са наясно с модата и страната непрекъснато произвежда дизайнери, които достигат световна слава.

Честността

Никъде другаде няма да намерите брутална честност и самосъзнание като в Ливан! Ливанците знаят, че страната им изостава в развитието си и признават този факт. Няма недостиг на литература, отразяваща склонността на ливанците да се самокритикуват. Хората прибягват до хумора, за да изразят същината на своята реалност. Опитайте се да прочетете „Диктаторът“, абсурдистка пиеса от Исам Махфуз, или „Играта на Де Ниро“, роман на Рави Хаге.

Хуморът

Бруталната честност върви ръка за ръка с хумора. Известни комедианти като Немр Абу Насар откриват, че шегите са сигурен начин да чуете ливанските гласове. Това е отношение, споделяно от населението като цяло. Едва ли ще намерите такава шумна и забавна група хора другаде по света.

Източник: The Culture Trip

Share