Тайните на етиопската кухня

Чудили ли сте се каква е етиопската кухня? Тази „гореща“ и набираща популярност кухня става все по-голям хит.

Ето нашето основно ръководство, за да научите повече за историята на етиопската храна, какъв е вкусът й и някои традиционни етиопски ястия.

 История на етиопската кухня

Регионът около днешна Етиопия е бил изложен на различни екзотични подправки от Индия, люти чушки от Португалия и джинджифил от източноазиатски страни още през 1400 г. Местни за Етиопия, зърна като сорго, просо, теф и пшеница растат добре в умерения климат и се използват в много етиопски ястия. Етиопската кухня днес е смесица от внесени подправки и хранителни продукти, съчетани с местни зърнени храни и протеини.

 Какъв е вкусът на етиопската храна?

Профилът на етиопската храна е много различен. Той обединява земни, пикантни, тръпчиви, кисели и пикантни вкусове. Основната подправка, използвана в голямо разнообразие от пикантни и подправени етиопски ястия, е смес от подправки, известна като Berbere. Повечето подправки Berbere се правят с люти чушки, сминдух, канела, джинджифил, кардамон и кориандър.

 Как се яде етиопската храна?

Етопските ястия също често се съчетават с кисел хляб от ферментирало тефово брашно, наречен инджера. Инджерата се разточва на голяма питка и яденето се сервира върху нея. Когато ядете ястие, включващо инджера, не се използват прибори. Просто откъснете парче от хляба, вземете малко количество храна и след това се наслаждавате на вкуса.

Традиционни етиопски ястия, които трябва да знаете

Tibs – вкусно ястие от говеждо месо, нарязано на малки парчета, сотирано с лук, чесън и подправка бербере, което се комбинира с инджера.

Shiro be Kibbe – червена, пикантна яхния от бобови растения или леща, съчетаваща грах, нахут и масло с подправки.

Kitfo – етиопски тартар от говеждо месо: смляно сурово говеждо месо, смесено с масло с подправки.

Включваща вкусовете на старата източноафриканска търговия с подправки, етиопската храна е уникална, ароматна и предимно пикантна. Дълбочината на вкусовете я направи много популярна в международен план.

Източник: Rumi Spice

Photo by Imani Manyara on Unsplash

Share