Шеф Кристен Киш ни отвежда в „Ресторанти на края на света“ по National Geographic

National Geographic добавя интригуваща пикантна нотка към предложенията на малкия екран с изцяло новата документална поредица „Ресторанти на края на света“, която комбинира всички вкусове, нужни за едно неустоимо телевизионно преживяване.  

Водеща на предаването ще е в новаторката и предприемач шеф Кристен Киш, която печели десети сезон на „Top Chef“ на Bravo, след което пуска на пазара първата си готварска книга „Kristen Kish Cooking“ през октомври 2017 г. През 2018 г. си партнира с LINE Hotels, за да стартира първия си ресторант Arlo Grey в Остин.

Chef Kristen Kish rappels down a waterfall to collect a type of fresh watercress which only grows in that particular location in Hacienda Mamecillo, Panama. (National Geographic for Disney/Missy Bania)

Поредицата от четири части ни отвежда на пътешествие по неутъпканите пътеки до четири необичайни кътчета на планетата. Премиерата на предаването е на 5 април 2023 г. от 22ч.

В отделните епизоди шеф Киш ще ни заведе до Бокет, Панама, където ще научи тайните на планинската кухня, до Свалбард, Норвегия, където ще ни запознае с приключенската арктическа кухня и до остров Норт Хейвън в Мейн, на който тя ще се включи в приготвянето на едно класическо меню с южняшки привкус.  Финалът на предаването ще е в Парати, Бразилия, където шеф Киш ще помогне с набавянето на униклани съставки от тропическите гори и океана.

Управляването на всяко успешно начинание изисква известна упоритост и смелост, но онези, които се установяват дълбоко в дивата природа, откъснати от стандартните мрежи за доставки, се причисляват към съвсем отделен клас. Шеф Киш отива зад кулисите и се свързва с местни доставчици, фермери, пастири, екипи в кухнята, мениджъри и главни готвачи, за да чуе техните истории и да стане свидетел на ежедневното жонглиране със задачи, необходимо за поднасянето на уникална храна на масата, всеки ден, ястие след ястие. След това тя се потапя в дълбините на всякакви местности, за да търси само най-пресните съставки и по пътя разкрива културата и сърцето зад съответната кухня.

Chef Kristen Kish and Gisela Schmitt, co-owner and chef of Sem Pressa, talk about the meal they served to their guests in Paraty, Brazil. (National Geographic for Disney/Autumn Sonnichsen)

„Храната има несравнима сила да ни събира и да ни учи един за друг и за света около нас, и ние ставаме преки свидетели на това, като посещаваме ресторанти в най-отдалечените райони на света“, казва шеф Киш.

„Заснемането на тази поредица с National Geographic беше приключението на живота ми, което ме научи на толкова много неща за една индустрия, в която съм била през целия си живот. Нямам търпение зрителите да дойдат на това пътешествие с нас и да видят тези ястия в ресторанти, за чието съществуване повечето хора дори не са подозирали“, споделя тя.

Chef Kristen Kish poses for a portrait with Sem Pressa owners Gisela and Miguel. (National Geographic for Disney/Missy Bania)

Главните готвачи, представени в поредицата, се вдъхновяват от заобикалящата ги среда и местните ресурси, за да приготвят ястия, които отразяват тяхната култура. Тъй като техните менюта разчитат почти изцяло на околната среда, те са изправени постоянно пред предизвикателството да импровизират, да се адаптират и да стават все по-непреклонни в преследването на своята страст. С ястия, вариращи от еленски езици през бисквити с мътеница, гарнирани със салата от омар, до кимчи сорбе, менютата, представени в „Ресторанти на края на света“, са смесица от любопитство, игривост и безмилостна отдаденост, даващи на зрителите усещане за далечни светове чрез храната.

Share