5 страхотни причини да посетите Лил

Опитвате ли се да убедите приятелите или семейството си да дойдат с вас в Лил? Независимо дали сте на посещение за уикенд или за по-дълга ваканция, има стотици неща за правене в столицата на Фландрия. Ето го доказателството.

Заради невероятните си музеи

Лил има богата история и изключително наследство и предлага безброй музеи за посещение. Започнете с Tripostal, изложбено пространство от 6000 кв.м. в квартал Euralille. Тук съвременното изкуство е цар и ще имате много възможности да бъдете изненадани, да мечтаете и да разсъждавате благодарение на многото инсталации от художници от цял ​​свят.

Продължете към La Piscine в Roubaix. Всъщност този бивш олимпийски басейн е превърнат в музей. Неговата зашеметяваща колекция от картини и скулптури от 19-ти и 20-ти век върви прекрасно с архитектурата му в стил ар деко.

Ако предпочитате модерното изкуство, отидете до LaM, музеят за модерно изкуство Villeneuve d’Ascq. Той е дом на 4500 произведения, включително голяма колекция от Art Brut. Въпреки че е проектирана от любители художници, тя е достъпна за всички.

И накрая, музеят на Матис несъмнено ще зарадва любителите на френския художник, тъй като е музей №1, посветен на неговите творби – което едва ли е изненада, като се има предвид фактът, че е в Като-Камбрезис, където е роден Матис!

Заради храната

Очевидно ресторантите на Лил са най-известни с кулинарните специалитети на Севера. Отидете до Estaminet Chez la Vieille, за да ги опитате. Опитайте прочутите фрикадели и неговия сос пикадили, чиято рецепта се пази в тайна. Или може би бихте предпочели фламандската карбонада?

Ако търсите бирария, предлагаме ви бирария Flore, точно до Grand’Place. В тази елегантна обстановка можете да продължите търсенето на регионални специалитети.

Можете да се насочите и към Better във Villeneuve d’Ascq! Този уличен пазар за храна има 8 различни щанда, където можете да хапнете в непринудена шикозна атмосфера.

За да завършите, не забравяйте да разгледате покрития пазар Wazemmes. Това е чудесен шанс да донесете местни продукти, като сирене Maroilles, обратно у дома от вашето пътуване.

За смяна на обстановката

През 2004 г. Лил е обявен за Европейска столица на културата. От заведенията, построени за празненствата, градът е запазил своите различни изложбени пространства, работилници и концертни зали като La Condition Publique в Рубе. Той е едновременно достъпен и много креативен. Но ще трябва да се отправите към клубовете, ако искате да купонясвате до малките часове.

La Relève — rue Masséna, в сърцето на центъра на града, предлага интимно пространство, където идват диджеи от целия регион, за да предложат нощи с хаус и техно музика.

В Лил гледат на футбола си сериозно. Доказателството: LOSC, клубът на града, зае второ място в шампионата за 2019 г., точно зад ПСЖ! Защо не разгледате новия стадион Pierre Mauroy и не се присъедините към морето от 50 000 фенове?

Или ако търсите пазаруване, Usine à Roubaix е раят за купувачите! Това е огромен магазин, който продава маркови дрехи на намалени цени.

За да се отклоните от утъпкания път

Лил също има своите тайни! Нека започнем с разходка по улиците на квартал Wazemmes. Там, близо до Rue de Flandre, ще намерите много цветни произведения на уличното изкуство!

Предлагаме също да отидете пеша до жп гара Saint-Sauveur. Тази бивша индустриална сграда сега е едно от най-живите места в града. Той е дом на изложби на изкуството, концерти, семинари и голям бар, където можете да се отпуснете.

Изкуството се крие и в градините и парковете на Лил! Посещението на Parc Mosaïc в община Houplin Ancoisne е като да влезете в свят на мечти. Там ще намерите произведения на изкуството, редки домашни животни и любопитни ботанически видове. Дръжте очите си отворени!

И накрая, в Tourcoing, центърът Le Fresnoy съчетава кино, изящни изкуства и дигитално изкуство. Млади художници от цял ​​свят ходят там, за да покажат работата си.

За да преживеете историята

Посетете родното място на Шарл дьо Гол, в сърцето на Лил. Този аристократичен дом от 19-ти век е отворен за обществеността от 1983 г. и ще ви даде възможност да надникнете в живота и работата на генерала благодарение на впечатляващата колекция от документи.

Друга завладяваща част от историята: тази на текстилната индустрия в Северна Франция. В Manufacture des Flandres, бивша тъкачна фабрика, можете да откриете машините и методите, които направиха Roubaix толкова известен в текстилната индустрия.

Предпочитате велосипеди пред чаршафи? Само на няколко метра разстояние Vélodrome Couvert Régional Jean Stablinski е за вас. Да, наистина, колоезденето също е важно в Рубе, благодарение на легендарното състезание Париж-Рубе.

Тук можете да опитате да карате колело на писта, докато въртите педалите по трасе с наклон от 44,3°! Бъдете спокойни, всичко е осигурено – от велосипеда до обувките. Всичко, което трябва да направите, е да го посетите!

Източник: SNCF

Share