Топ 10 марки вино в света

Толкова много различни вина, толкова много различни вкусове. Всеки любител на виното има своя любима марка. Но какво мислят истинските ценители? Всяка година Drinks International пита винени професионалисти, журналисти, преподаватели и майстори на виното да дадат мнението си за най-добрите винени марки в момента. Резултатът е списък на 50-те най-добри марки вина в света. Обсъждането на всички тях може да е твърде обширно, така че ето топ 10.

1. Familia Torres, Испания

Нека започнем с победителя за тази година: Familia Torres от Испания. С над 150-годишен опит във винопроизводството е безопасно да се каже, че знаят какво правят. Това не е първата година, в която Familia Torres е избрана за „Най-възхитителна винена марка“. Те са спечелили различни награди през годините. Те не само обичат виното, но и се грижат за нашата планета. Ето защо семейство Торес предприе различни действия за намаляване на емисиите на CO2 и ще продължава да го прави в бъдеще.

2. Bodega Catena, Аржентина

Второто място в този списък е за Bodega Catena от Аржентина. Основана е през 1902 г. и е изиграла пионерска роля за връщането на Малбек на картата. Те също така откриват екстремни тероари с висока надморска височина в подножието на Андите на Мендоса. Тяхното лозе Adrianna се намира на почти 1500 metra надморска височина. Това влияе върху вкуса на гроздето и по този начин върху вкусовата палитра на виното. Bodega Catena произвежда не само вина Малбек, но и Шардоне и Каберне Совиньон.

3. Vega Sicilia, Испания

Още една марка от Испания попада в тази десетка. Vega Sicilia е основана през 1982 г., което я прави сравнително млада. Винарната се състои от четири тероара – естествена среда, в която се произвежда вино – и пет винарни. Три от тероарите се намират в Испания, а един е в североизточна Унгария. Вината им се продават в 149 страни по света.

4. Henschke, Австралия

През 1862 г. Йохан Кристиан Хеншке купува парче земя в района на Северен Рейн (по-късно преименуван на Кенетон) от планината Бароса. Той построява малка двуетажна изба за първите реколти Ризлинг и Шираз. Виното започва да се продава през 1868 г. и оттам започва всичко. Днес петото поколение на семейство Хеншке все още прави изключителни вина. Освен Ризлинг и Шираз, те произвеждат и вина Семийон, Шардоне, Гренаш, Каберне Совиньон и Темпранийо в различни ценови диапазони.

5. Concha y Toro, Чили

Concha Y Toro е най-голямата винарна в Чили. Основана е през 1883 г. от дон Мелчор де Конча и Торо. Уникалността на тази изба е в голямото разнообразие от вина. Като виното Casillero del Diablo вероятно е най-известното и най-достъпното. В допълнение, Concha y Toro има няколко първокласни вина в своя асортимент. Например изключителната Gran Reserva.

6. Penfolds, Австралия

Penfolds е основана в Южна Австралия през 1844 г. От самото начало от Penfolds експериментират с нови, революционни начини за производство на вино. От повече от 20 години те не само произвеждат австралийско вино, но имат и калифорнийска колекция. За тази цел семейство Пенфорд внасят наследствени клони от уважавани южноавстралийски лозя и ги засаждат в Калифорния. Калифорнийската колекция съдържа вина Каберне Совиньон и Каберне Шираз. Най-популярно в колекцията The Australia е Grange, уникално австралийско вино от грозде Шираз.

7. Domaine de la Romanée Conti, Франция

Romanée-Conti в Бургундия, Франция е придобита през 1869 г. от Жак-Мари Дюво на 79-годишна възраст. След смъртта му семейството му поема лозето. Друго семейство се присъединява и до ден днешен работят заедно, за да правят вина, с които се гордеят. Romanée-Conti произвежда осем различни вина, всички със свои собствени характеристики.

8. CVNE, Испания

CVNE, което означава Compañía Vinícola del Norte del España, е основана през 1879 г. от двама братя и все още се управлява от семейството им. Те са се разраснали от една винарна в четири: CVNE, Imperial, Vina Real и Contino. През годините печелят множество награди, от които първата само шест години след основаването. CVNE предлага разнообразен асортимент от вина, включително няколко органични такива.

9. Antinori, Италия

Винопроизводството е в семейството на Антинори повече от шестстотин години. Във винопроизводството те зачитат традициите на своите древни корени, като същевременно са иновативни и прогресивни. Семейството притежава различни имоти в Тоскана, където имат свои винарни и организират турове. Освен това те притежават редица ресторанти и магазини в този регион. Хубаво е да знаете, че те произвеждат не само вино, но и бренди, грапа, винсанто, зехтин и оцет.

10. Chateau Musar, Ливан

Ливан може да не е първата страна, за която се сещате, когато става въпрос за производство на вино. И все пак, тяхната традиция в производството на вино започва преди 6000 години. През 1930 г. Гастон Хочар основава Chateau Musar. Той е бил само на 20 години и е вдъхновен от тази древна традиция, но и от пътуванията си до Бордо. Винарната все още е на семейство Хочар. Повечето от лозята се намират в долината Бекаа и са сертифицирани през 2006 г.

Източник: WineInTubes

Share