Антъни Бурдейн: Всичко опира до насладата от момента

Антъни Бурдейн, покойният знаменит готвач, който почина през 2018 г., имаше някои важни съвети за срещите, които отекват и до днес. Според него споделянето на храна с някого може да разкаже много за него. В интервю за Cosmopolitan през 2013 г. той казва: „Ако събеседника ви прави преживяването напрегнато и ограничаващо, то сексът също ще бъде ужасен. Храненето е най-добро, когато има спонтанност и разнообразие. Аз съм „тип А“ и много неща в живота ми са свързани с контрол и доминация, но храненето трябва да бъде покорно изживяване, при което сваляте бдителността си и се наслаждавате на изживяването.“

След това той продължава да говори за това как не търпи „хора, които се притесняват“ да ядат на срещи. Според Бурдейн, „Безгрижното хранене не може да бъде по-възбуждащо: то показва, че се чувствате комфортно със себе си.“ Той се чувства раздразнен, „когато някой се лиши от удоволствието да си вземе пържола или някое френско сирене заради някаква остаряла глупост за това какво е подходящо или привлекателно“. Ето как той определи перфектната среща: „Тя е с човек, който яде без страх, предразсъдъци или притеснения относно външния си вид“.

Спомняйки си срещите си със съпругата си Отавия Бусия, Бурдейн си спомня, че е бил „възхитен, гледайки я как изяжда всяко късче месо“ от своя огромен омар, добавяйки, че „тя получи овации от персонала“. Той й се възхищава за това, че е „от типа жени, които ще си поръчат филе миньон като предястие, последвано от пържола. Нейният безстрашен, отворен подход към храната е напълно примамлив.“ Нещо повече, той казва, че за срещи предпочита места „без винени листи, без бели покривки, без дълго меню за дегустация – без никакви преструвки“. Обяснява: „ Нощта е за да я изкарате прекрасно, а не да се съобразявате с наложени изисквания и претенции, които обикновено съпътстват една изискана вечеря. Не е нужно да се притеснявате как изглеждате или да се опитвате да впечатлите сервитьора с това, което знаете.“ Той добавя, че човек трябва да може да яде с всичко, което иска – вилица, клечки или дори ръце. „Всичко е свързано с насладата от момента, компанията и храната. И ако можете да бъдете себе си, сърбайки пикантни нудли пред друг човек, най-вероятно сте намерили човека за вас.

Бурдейн споделя, че предпочита да „яде леко“ през целия ден и „след това да се развихри“ за срещи. Казва: „Избирам това ястие и тази поръчка и избирам теб, човека срещу мен, с когото да го споделя. Има красива интимност в такова хранене. Става въпрос за вкус. И целувки след вечеря. Може би има малко вино и къри в дъха ви… и това е хубаво.

Най-важният съвет за вечерните срещи от него е да се „отворите за приключението на неизвестното“. Той обяснява, че „странното, дори шокиращото е, че се наслаждавате на чувственото, страстно, радостно изживяване от споделянето на храна и напитки. И това подготвя сцената за всичко, което може да последва.”

Share