Как да се насладите на Чианг Мей?

Чианг Май е земя на величествени планини и цветни племена, площадка за опитни пътешественици и наслада за авантюристи. По време на пътуване до този спокоен град любопитните пътешественици могат да разширят кръгозора си с тайландски масаж и курсове по готвене. Други ще бъдат поразени от разнообразието от занаяти и антики. Има много оживени места за нощен живот и отлични заведения за хранене, специализирани в местната кухня.

Чианг Май е на 700 км северно от Банкок, разположен в зелена долина на брега на река Пинг. Градът е основан през 1296 г. като столица на древното кралство Лана и все още гордо носи своята отличителна култура и дълга история. Сега обаче това е място, където миналото и настоящето безпроблемно се сливат с модерни сгради, стоящи рамо до рамо с вековни храмове. Въпреки сравнително малкия си размер, Чианг Май наистина има всичко.

Какво да правите в Чианг Мей

Нещата за правене в Чианг Май варират от посещение на древни руини и сложни будистки храмове до разглеждане на традиционни пазари и огромна зоологическа градина. Този планински град в Тайланд предлага зашеметяващо изкуство като изваяните змии в Wat Chedi Luang, както и национални паркове като Doi Suthep-Pui, където ще откриете водопади и утопични горски околности.

На пазара Warorot можете да пазарувате местни ръчно изработени предмети на изкуството, както и храни от всички краища на света. Можете дори да си направите нощно сафари през животински парк. Този град е като оживяла страна на чудесата от фантастичен филм.

Какво и къде да хапнете в Чианг Мей

Храната и заведенията за хранене в Чианг Май предлагат уникален свят, до голяма степен лишен от къритата, които намирате в тайландските ресторанти, но пълен със сочни, пикантни меса и зеленчуци. Храната тук обикновено е по-мазна, отколкото в южната тайландска кухня, а супите имат бистър бульон, вместо да използват кокосово мляко. Пилешко, свинско, риба, патладжан, бамбук и зеле са често срещани съставки.

Само няколко ястия, които да опитате, докато сте тук, включват северно свинско и джинджифилово къри, khao soi или пикантна севернотайландска супа с нудли, Sai Oua (местна наденица) и севернотайландски чили дип, наречен Nam Prik. Чианг Май е пълен с не по-малко от 60 ресторанта със звезда Мишлен, така че със сигурност ще намерите място, което отговаря на вашите вкусове.

Къде да пазарувате в Чианг Мей

Пазаруването в Чианг Май обхваща всичко – от оживени културни нощни пазари с местни ръчно изработени предмети, през фермерски пазари с прясна храна и напитки до ултрамодерни търговски центрове. Едно от най-добрите преживявания е да разгледате неделната пешеходна улица на Ratchadamnoen, пълна с енергични пазари за храна и занаяти. Съботната пешеходна улица се среща на Wualai и предлага подобно изживяване.

Baan Kang Wat е малко по-далече, но е невероятно място поради многото си малки магазинчета. Нощният базар в Чианг Май привлича хиляди хора със своята семейна атмосфера. Ако искате луксозно традиционно пазаруване, насочете се към търговския център One Nimman. Едно нещо, което трябва да запомните при пазаруването тук, е да се пазарите за всичко.

Нощният живот в Чианг Мей

Нощният живот в Чианг Май предлага балансирано и изискано изживяване, което въпреки това е активно и жизнено, по-малко диво от Банкок, но с много добри напитки и музика на живо. В Стария град се насочете към Zoe in Yellow, сред най-популярните нощни клубове в града, или посетете някои от спокойните квартални барове и места с музика на живо. В Riverside ще намерите барове от висок клас и елегантни ресторанти с невероятна гледка към река Пинг.

Посетете Head for Nimmanhaemin Road, само на минути от университета Chiang Mai, и ще откриете сцена за нощен живот, ориентирана към студентите. Това е мястото с клубове, в които се върти най-новата популярна музика и е осеяно с непринудени вечерни заведения.

Източник: Hotels.com

Share