10-те най-важни неща, които да опростите в живота си

Опростяването на живота ви ще ви донесе баланс, свобода и радост. Когато започнем да живеем по-обикновено и усетим изгодите от това, започваме да си задаваме следващия въпрос: „Къде другаде в живота си мога да премахна разсейването и да опростя живота, за да се съсредоточа върху най-важното?“

Когато успеем да си отговорим на това, ще разберем какво е важно в собствения ни живот.

Как да опростите живота си

Въз основа на нашето лично пътуване, нашите разговори и нашите наблюдения, ето списък с 10-те най-важни неща, които да опростите в живота си днес, за да започнете да живеете по-балансиран, радостен начин на живот:

1. Вашите притежания – Твърде много материални притежания усложняват живота ни в по-голяма степен, отколкото някога сме осъзнавали. Те източват банковата ни сметка, енергията и вниманието ни. Те ни отделят от тези, които обичаме, и от това да живеем живот, основан на нашите ценности.

Ако инвестирате време, за да разчистите несъществените вещи от живота си, никога няма да съжалявате.

2. Вашите ангажименти – повечето от нас са запълнили дните си от началото до края с ангажименти: работа, дом, дейности с децата, обществени събития, религиозни начинания, хобита… списъкът може да продължи. Когато е възможно, освободете се от ангажиментите, които не са в съответствие с най-важните ви ценности.

3. Вашите цели – Намалете броя на целите, към които се стремите в живота си, до една или две. Като намалите броя на целите, които се стремите да постигнете, ще подобрите фокуса си и шанса си за успех.

Направете списък с нещата, които искате да постигнете в живота си и изберете трите най-важни. Съсредоточете се върху тях.

4. Вашите негативни мисли – повечето негативни емоции са напълно безполезни. Негодуванието, горчивината, омразата и ревността никога не са подобрявали качеството на живота на нито едно човешко същество. Поемете отговорност за съзнанието си. Забравете минали болки и заменете негативните мисли с положителни.

5. Вашите дългове – Ако дългът ви държи в плен, намалете го. Започнете днес. Направете каквото трябва, за да се измъкнете от тежестта му.

Намерете помощта, от която се нуждаете, и научете как да се измъкнете от дълговете. Пожертвайте лукса днес, за да се насладите на свободата утре.

6. Вашите думи – Използвайте по-малко думи. Дръжте речта си ясна и честна. Мислете това, което казвате. Избягвайте клюките.

7. Вашите изкуствени съставки – Избягвайте трансмазнини, рафинирани зърна (бял хляб), царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и твърде много натрий. Минимизирането на тези съставки ще подобри нивото ви на енергия в краткосрочен план и здравето ви в дългосрочен план.

Освен това, доколкото е възможно, намалете консумацията на лекарства без рецепта – позволете на тялото си да се самолекува естествено, вместо да изгражда зависимост от различни вещества.

8. Времето ви пред екрана – Фокусирането на вниманието ви върху телевизия, филми, видео игри и пристрастяването към технологиите засяга живота ви повече, отколкото си мислите. Медиите пренареждат вашите ценности. Започват да доминират в живота ви и имат дълбоко въздействие върху вашето отношение и възгледи.

За съжаление, когато живеете постоянно в този свят, дори не забелязвате как ви се отразява. Единственият начин да оцените напълно влиянието им в живота си е да ги изключите.

9. Вашите връзки със света – Връзките с другите са добри, но постоянните потоци от разсейване са лоши. Научете кога да изключите телефона, да излезете от социалните мрежи или да не четете съобщения. Фокусирайте се върху важното, а не върху спешното.

Постоянният поток от разсейвания от други хора може да ни накара да се чувстваме важни, нужни или желани, но да се чувстваме важни и да постигаме важни цели са напълно различни неща.

10. Мултитаскингът – Изследванията показват, че мултитаскингът увеличава стреса и намалява производителността. Въпреки че изпълняването на една задача се превръща в изгубено изкуство, научете го. Справяйте се с една задача наведнъж. Свършете я добре. И когато е завършена, преминете към следващата.

Източник: Becomingminimalist

Share