Как да изберете правилната бира?

Кой не обича да пие бира? Бирата е стара слабоалкохолна напитка, произведена от ечемичен малц и хмел, получени чрез ферментация с бирена мая. Бирата е придобила популярност в много страни по света поради прекрасния си вкус и приятен аромат. Повече от хиляда разновидности на тази напитка са известни на хората, а вкусът на всяка от тях е уникален.

Основни съвети за избор на бира:

Не преследвайте известните марки

Според изискванията бирата трябва да се произвежда по определена технология. Ако всички изисквания са изпълнени, можете спокойно да изберете известната марка и да не се притеснявате от нищо. Основният проблем е, че за производителите не е изгодно да спазват всички изисквания и те се опитват да намалят разходите по всякакъв начин, като мамят и компаниите, и хората.

Цената на бирата не трябва да е много висока

Ако видите красива и скъпа бутилка на тезгяха, това не означава, че в нея има добра бира. Цената на тази напитка зависи пряко от марката, така че е по-добре да купите нещо по-евтино, тъй като разликата ще бъде малка.

Обърнете внимание на бутилката

По-добре е да не купувате бира в евтини контейнери – ако избирате между стъкло и алуминий, по-добре изберете алуминий, тъй като той пропуска по-малко светлина и кислород, а освен това е по-евтин от стъклото.

Прочетете внимателно съставките

Ако бирата съдържа нещо различно от хмел, малц, мая и вода, това вече е лошо. Разбира се, производителите няма да могат напълно да се отърват от добавките и е малко вероятно да намерите бира с голямо име с такъв идеален състав, но колкото по-малко е отклонението, толкова по-добре.

Вижте срока на годност на бирата

Не трябва да е повече от 6 месеца (с много редки изключения), ако срокът на годност е по-дълъг – това означава, че най-вероятно в бирата има различни добавки, които е добре да се избягват. Освен ако не е бира, отлежала в бъчви, разбира се.

Много важен фактор е алкохолното съдържание и плътността

Нормалната бира може да съдържа от 3 до 14 процента алкохол. Правилното съотношение на алкохола към плътността спрямо водата е 1 към 2,5, стойността може да варира леко, но ако е много различна, тогава най-вероятно към бирата е добавен алкохол.

Вижте пяната

Ако купувате бира в бар или решите да тествате бирата след пазаруване в магазина, обърнете внимание на това как се държи пяната. При добрата бира тя трябва да престои около 5 минути и следите от нея да останат по стените на чашата, а не да се оттичат.

Бирата трябва да има лека горчивина

Трябва да мине доста бързо, ако усещате горчив вкус за дълго време значи нещо не е наред с бирата.

Източник: Beer Connoisseur

Share