Използване на биоразградими смазочни материали

В последните години значителни иновации в областта на биоразградимите продукти, които се превърнаха в продукти, подходящи за използване в екологично чувствителни зони, които се представят добре в промишлени условия.

Биоразградимите смазочни материали имат молекулярната способност да се разграждат биологично (т.е. от действието на биологични организми).

Еволюцията на смазочните материали

Биоразградимите смазочни материали са или синтетични (изработени от човека), или са получени от растителни масла и се разграждат значително по-бързо от минералните масла като петрол, като бързо се редуцират до компоненти, които се разграждат по-лесно от естествените микроорганизми. Изборът на основна течност е от решаващо значение за способността на лубриканта да се разгражда. Като цяло минералните масла са по-малко биоразградими от естерите. Въпреки това, не всички естери се представят еднакво, като типът на естера и разклонението причиняват значителни вариации в биоразградимостта.

Как се подреждат биоразградимите лубриканти?

Биоразградимите смазочни материали , направени от естествени растителни масла, като рапично или слънчогледово семе, изминаха дълъг път през последните години. Някои предизвикателства обаче все още остават и биоразградимите смазочни материали все още трябва да бъдат наблюдавани при употреба, тъй като техният експлоатационен живот може да варира в сравнение с минералните масла и в зависимост от вида и приложението им. Въпреки това, повече иновации биха могли да означават, че синтетичните смазочни материали на базата на естери могат да осигурят удължен експлоатационен живот в сравнение с минералните масла, което може значително да компенсира първоначалната им цена.

В индустрията биоразградимите смазочни материали се развиват до степен, в която могат да се използват в почти всяка система, в която традиционно се среща конвенционален лубрикант. Понастоящем биоразградимите вещества са особено подходящи в следните приложения:

  • Total Loss systems (смазки за верижни триони, средства за предотвратяване на корозия, масла за освобождаване на мухъл)
  • Хидравлика за багери, работещи в екологично чувствителни обекти
  • Водни помпи и приложения с грес, където изпускането в околната среда е неизбежно

Съвсем наскоро, въвеждането на по-малко, по-бързо и по-ефективно оборудване, работещо при по-високи скорости, температури, напрежения и налягания, ускори тенденцията към все по-висока производителност и още по-добра съвместимост, което благоприятства по-висококачествените синтетични (биоразградими) смазочни материали.

Share