Най-доброто новогодишно шампанско за всеки бюджет

Нищо не бележи новата година като балончетата. Говорим за шампанско, просеко и пенливо вино. Ако сте домаикн, искате да се запасите. Ако сте гост, искате да положите дължимата грижа и да донесете бутилка или две като подарък на домакина.

Вдигнете наздравица за Нова с една от тези, подредени от най-скъпата до най-евтината.

1. Шампанско Taittinger Prestige Rosé

Не позволявайте на брилянтния розов оттенък на това Prestige Rosé от Champagne Taittinger да ви заблуди да мислите, че тази луксозна бутилка е само за дамите. Ароматите на пресни диви малини, череши и касис правят това шампанско идеална за всеки повод, но особено за съчетаване с десерт в новогодишната нощ.

2. Шампанско Laurent-Perrier Ultra Brut         

Едно от най-добрите шампански за тази цена, бутилката Ultra Brut на Laurent-Perrier е наситена както с история, така и с вкус. През 1889 г. Матилда Перие създава Grand Vin sans Sucre, шампанско без добавен подсладител (наричано също бездозирано), което се произвежда до Първата световна война. През 1981 г. къщата възражда този популярен стил, за да създаде Ultra Brut шампанско, смес от Шардоне и Пино Ноар с жива киселинност и свежа минералност.

3. Шампанско Veuve Clicquot Non-Vintage Rosé

Розовото шампанско на Veuve Clicquot отпразнува своята 200-годишнина през 2018 г. (за първи път е купажирано от легендарната Мадам Клико през 1818 г.), което го прави особено специална бутилка шампанско за Нова година. Светлият медно-оранжев цвят ви приканва да откриете ароматите на пресни червени плодове, бадеми и прясно изпечен бриош, докато една или две глътки разкриват плътния характер на напитката.

4. Шампанско Moët & Chandon Impérial Brut

С резултат от Wine Spectator от 91 и 92 от The Tasting Panel, трудно е да сгрешите с Impérial Brut на Moët & Chandon. Това шампанско прави фурор с появата си през 1869 г., откроявайки се като плодов, но елегантен сорт. Неговият отличителен вкус (праскова, ябълка, круша, цитрус) е практически невъзможен за възпроизвеждане, тъй като се прави с повече от 100 различни вина, около една трета от които са резерва. То е хит за Нова година или вечеря, съчетавайки се идеално с морски дарове, птиче месо и десерти като тарт с праскови. Ако искате да изпъкнете, можете също да донесете бутилката Moët Impérial Golden Sparkle или подаръчната кутия Moët Impérial Golden Sparkle, за да заслепите приятелите си.

5. Шампанско Magic Door La Cle de la Femme Brut

Тази бутилка на добра цена има всички традиционни атрибути, които бихте намерили в известните марки шампанско – свежа текстура, гладко покритие и изразителни аромати – без шока от етикета. За под 80лв, тази специална напитка предлага нотки на хрупкава ябълка и бяла круша, с фини аромати на бадеми, намазан с масло и подправки препечен хляб.

6. Просеко Mionetto Cuvée Anniversario

Директно от сърцето на региона Prosecco във Valdobbiadene, Италия, тази лимитирана юбилейна бутилка от Mionetto е най-подходяща, когато празнувате нещо специално – като началото на новата година. Ярките аромати на ябълка/круша и кадифената текстура на това течно злато се съчетават чудесно с асортимент от десерти и дори ястия с миди или риба.

7. 90+ Cellars Prosecco, Lot 50

При цена по-ниска от 30 лева за брой, можете да вземете повече от няколко бутилки от това просеко от 90+ Cellars за вашето новогодишно тържество и все още да имате малко пари за 2023 г. Наситени аромати на пресни праскови, заедно с нотки на джинджифил, люляк и свежи цитрусови плодове, излизат от чашата, което прави тази бутилка страхотна за цената си.

Източник: Men’s Journal

Share