10-те най-красиви кафенета в света

Когато в края на 19-ти и началото на 20-ти век европейските кафенета се превърнаха в предпочитано място за събиране на интелектуалците в града, те се превърнаха в културни институции с богато украсен, дворцов интериор. Много, ако не и повечето от тях остават отворени днес, въпреки че основните посетители сега са туристи, ръководени от техните пътеводители. Тези кафенета сега са по същество музеи, където се сервират кафе и сладкиши на високи цени, докато други са превърнати в пълноценни ресторанти, а няколко все още се опитват да запазят културното си наследство живо, като организират литературни и други културни събития.

1. Кафе Ню Йорк, Будапеща

Тази легенда в Будапеща е била място за срещи на художници в началото на 20 век. Наскоро реновиран от дизайнера Адам Тихани, той поддържа ослепителен позлатен интериор с богато украсени лампи и картини на тавана, смесени със съвременни мебели. Свързан с хотел Boscolo Budapest, сега той е едновременно кафене и пълноценен ресторант, посрещащ местни жители и туристи, които седят на огледалните маси за традиционни италиански и местни ястия под звуците на чилаут музика и често кратки изпълнения на местни актьори.

2. Кафе Флориан, Венеция

Славните стари дни на Венеция все още могат да се видят в дворците на града, но могат да се усетят само в историческите кафенета. Най-зашеметяващото от всички е Кафе Флориан, което ви връща в 18-ти век със своя стенописен и огледален интериор. В миналото е бил свърталище на писатели и художници, докато в настоящето стои като жив музей. Като такъв, не се изненадвайте да ви таксуват около десет евро за кафе, но това е цена, която си струва да платите, за да се възхищавате на такова зашеметяващо място, което също е дом на Венецианското биенале, изложба за съвременно изкуство, която се провежда от края на 19 век.

3. Кафе Централ, Виена

Въпреки монументалните улици и дворцови сгради из града, историческите кафенета са истинските забележителности на Виена. Виенските кафенета са вдъхновение за безброй кафенета по света, а Кафе Централ е най-красивото и вдъхновяващо от всички. Разположен в исторически дворец, той се отличава с мраморни колони, грандиозни полилеи и сводести тавани, които посрещат интелектуалци от началото на 19 век.

Както в случая с повечето исторически кафенета, сега то приветства предимно туристи, но е и местна атракция, предлагаща класическа музика на живо следобед.

4. Кафе Империал, Прага

Процъфтяващото общество на кафенетата в Прага от края на 19 век доведе до откриването на няколко големи кафенета в града. Докато много от тях загиват след Втората световна война, други са оцелели и предишната им слава е възстановена.

Кафе Империал е най-великият пример, известен като скъпоценен камък в стил Арт Деко, сега невероятно върнат към живот. Богато украсената му мозайка и покритият с плочки интериор е един от най-невероятно красивите фонове в света за закуска сутрин, следобеден чай или да опитате селекция от чешки ястия.

5. Cafe de la Paix, Париж

Твърди се, че първото кафене в света е било парижкото Le Procope, но най-известните кафенета в града са Café Flore и Les Deux Magots. Те са тези, които влизат във всеки пътеводител и са наводнени от туристи всеки ден. Също толкова туристическо е Cafe de la Paix, но това наистина си заслужава да се впуснете, тъй като има най-зашеметяващия интериор на кафене във френската столица. Построено е от същия архитект като Операта, гледана отсреща, с богато украсен таван, позлатени стени и мраморни маси. Също толкова монументални са сладкишите, често изваяни от местни дизайнери.

6. Кафе Маджестик, Порто

Най-известните кафенета в Португалия естествено са в нейната столица, но докато лисабонските Café A Brasileira и Versailles със сигурност имат красиви интериори, именно във втория по големина град в страната намираме най-зашеметяващото от всички кафенета в нацията и едно от най-привлекателните в света. От фасадата до интериора, Кафе Маджестик остава красива среда за културни събития, което го прави нещо повече от туристическа атракция. Продължава да оправдава името си с прекрасната атмосфера на Belle Epoque в основната си стая и атрактивната зимна градина, които са му гарантирали място във всяка книжка на тема кафенета.

7. Cafè Confeitaria Colombo, Рио де Жанейро

Вдъхновен от големите европейски кафенета, Confeitaria Colombo беше мястото в Рио, което трябваше да се посети в началото на 20-ти век. То е било домакин на изискани балове и културни събития, както и място за много клюки по време на следобедния чай на висшата класа на града. Неговият огромен стъклопис, плочки и огледален интериор включва материали от Франция, Португалия и Белгия, всички създавайки разкошно пространство в стил ар нуво за класическа бразилска и иберийска кухня, вкусни сладкиши или просто чаша чай или известното бразилско кафе.

8. Кафе Гамбринус, Неапол

Гамбринус в Неапол е легендарно не само защото е най-старото кафене в града, но защото откакто отворя врати в средата на 19 век, то приветства кралски особи, артисти и знаменитости, привлечени от красивия му интериор.

Включва картини на някои от най-големите художници на времето, скулптури и редица антики, на които да се възхищавате, докато пиете капучино или опитвате разнообразието от торти. Масите са поставени и навън, но с такъв красив интериор е много по-приятно да стоите на закрито, затова кафенето е известно като „дневната на Неапол“.

9. Кафе Тортони, Буенос Айрес

Вдъхновено от европейските кафенета от края на 19-ти век, това кафене в стил ар нуво се превърна в основна културна спирка в Буенос Айрес през годините. Много от известните имена на града го превърнаха в свой втори дом и той остава задължителен за посещение заради витражите, мрамора, бронза и снимките по стените. В допълнение към кафето и някои прекрасни сладкиши, той предлага и танго шоута и поетични рецитали през нощта. Местните все още са повече от туристите, които особено обичат специалитета „chocolate con churros„.

10. Кафе Греко, Рим

Най-старото и известно кафене в Рим е сервирало кафе на много от историческите личности в Европа и остава рай за интелектуалци и политици днес. Местоположението му на най-луксозната търговска улица в града до привлекателния за туристите площад Piazza di Spagna гарантира, че винаги е оживено и с много атмосфера. Декорът е свързан с огледала, романтични картини, позлата, дърво, мрамор и старинни мебели, придаващи уникален чар на всяка от малките стаи, които съставляват интериора.

Източник: U City Guides

Share