Какво е Кобидо, естественият японски лифтинг на лицето?

Кобидо е японски ритуал за красота, който може да бъде оприличен на естествен лифтинг на лицето, интервюто е публикувано в etxstudio.

В книгата си Кобидо – Разкрасителни процедури и други тайни ритуали на японските жени френската специалистка по лице Елизабет Алими ни запознава с едно традиционно изкуство, което изглежда по-актуално в наши дни от всякога. Кажете сбогом на множеството слоеве кремове, серуми и други продукти с дълги списъци със съставки. Ритуалите за красота в Страната на изгряващото слънце предпочитат превенцията пред ремонта, автентичността и преди всичко пълната хармония между тялото и ума. Авторът ни разказва повече за тази практика, която носи ползи за жени от всички култури.

Какво те накара да се интересуваш от японските ритуали за красота?

Преди това съм работила като портретен фотограф – лицата винаги са ме очаровали. Отвъд съвършенството на чертите, винаги съм се стремяла да отразявам красотата или вътрешната светлина, която те прави уникален. Сега, когато работя като специалист по лице, тази идея никога не ме е напускала. Изкуството на Кобидо беше откровение за мен. Това е японски ритуал за красота, който може да увеличи естественото лице, без изобщо да го изкривява. Японската култура е известна със своята изисканост и елегантност; японците знаят по-добре от всеки друг как да съчетаят традиция и модерност. Парадоксално, техните ритуали за красота, базирани на традиционния произход, са много важни в желанието им да запазят кожата възможно най-добре чрез използване на естествени, етични процеси; този подход напълно отговаря на моята философия.

Какво е Кобидо?

Много повече от класически масаж на лице, автентичният Кобидо е традиционно холистично изкуство с множество предимства, което произхожда от 15 век. Означава „древният начин за красота“. Това изкуство идва от линия, в която Shogo Mochizuki е майстор на 26-тото поколение Кобидо. Научих метода от него преди няколко години. Кобидо е естествен, традиционен лифтинг на лицето, характеризиращ се с набор от ръчни техники с голяма изтънченост. Те включват месене, перкусии и набор от точни и десинхронизирани жестове, които изискват опит и голямо майсторство. Изпълнява се цяла хореография от артистични движения на лицето, от деколтето до линията на косата, съчетани с дренаж и акупресура. Следите от умора са заличени, лицевият контур е преработен, хармонията на чертите е подобрена, порите са стегнати, кожата е идентифицирана, тенът е озарен и лицето е впечатляващо подмладено.

Можете ли да предоставите повече подробности за неговите ползи за тялото и ума?

Важно е да се разбере, че стресът е един от основните фактори на стареенето. Той генерира свободни радикали, които атакуват кожата. В допълнение към подпомагането на поддържането на красива кожа чрез засилване на микроциркулацията на кръвта и колагена, Кобидо остава сетивно изживяване: той циркулира ki, жизнената енергия, чрез ръчно стимулиране на акупунктурните точки, свързани с органите на тялото. Облекчава стреса, освобождава хормони на радостта и дава дълбоко усещане за благополучие. Човек излиза от сесия на Kobido регенериран и ревитализиран.

Има ли противопоказания?

Кожа, която страда от силно раздразнение, тежко акне или силно изразена розацея, не може да се възползва от масаж с Кобидо, тъй като може да се загрее твърде бързо. Трябва да има информираност от страна на получателя на Кобидо масаж. Позиционирането, необходимата експертиза и сложността на жестовете означават, че трябва да се практикува от друг човек, който има опит и е обучен в автентичния Кобидо. Но също така е от съществено значение да се грижим за кожата си всеки ден, което е мястото, където идва моята книга – да поддържаме красива, млада кожа като тази на японските жени за дълго време, по-специално чрез японски принципи и ритуали. Ще намерите всички съвети за красота, адаптирани към вашия тип кожа, както и пълна серия от самомасажи за лице и грешките, за да избегнете сияен вид всеки ден.

От десетилетия прилагаме кремове, за да се отървем от бръчките, изглежда напразно. Дали този холистичен подход към красотата е ключът към борбата с признаците на стареене?

Стареенето на кожата под действието на гравитацията е неизбежно. Средно кожата се регенерира на всеки 28 дни; колкото повече остаряваме, толкова по-дълъг става този период за обновяване на клетките. Добрата хидратация на кожата е един от ключовете за забавяне на признаците на времето. Това идва основно от това, което пием и поглъщаме. Обучена в натурална дермокозметика, винаги съм била привърженик на натуралните и органични растителни масла, чието предимство е, че съдържат 100% активни съставки и не съдържат консерванти, за разлика от така наречените конвенционални кремове. Тези масла естествено обогатяват хидролипидния филм на кожата и задържат подкожната вода за дълготрайна хидратация. Добрият масаж на лицето, придружен с масло, адаптирано към вашия тип кожа, е една от печелившите комбинации за забавяне на хода на времето.

Тези японски ритуали ни показват, че красотата и здравето са неразривно свързани. Какво може да повлияе на „красотата“ на кожата?

Здравата кожа, много повече от безупречното лице, е критерий за красота par excellence в Страната на изгряващото слънце. Много фактори могат да променят качеството на кожата, включително стрес, замърсяване, алкохол, тютюн, прекомерно излагане на слънце и т.н. В Япония един от критериите за красота е да имаш бяла кожа без петна. Не е необичайно да видите японски жени да се разхождат с чадър в ръка, за да се предпазят от слънцето, осъзнавайки какви щети може да причини, ако не внимават.

Има ли други превантивни поведения, които да се възприемат, за да защитите кожата си?

Превенцията е ключовата дума. Важно е да се грижите за кожата си на много ранен етап, както обяснявам в моята книга. Трябва да знаете как да определите вашия тип кожа и да възприемете правилните жестове в съответствие с това, но също така как да почистите добре кожата си и да превърнете ритуала си за красота в церемония, като чаената церемония, превръщайки го в приятно време за себе си, момент на дзен, който има големи ползи за вас. Ритуал означава редовност. Здравословният начин на живот, както и здравословното хранене, допринасят за здравето на кожата и здравето като цяло.

Говорите за две съперничещи школи за ритуали за красота в Япония: наслояване и собоку-бийо. Този втори подход съответства на философията, която мнозина ентусиазирано приемат от началото на здравната криза. Как си обяснявате тази нужда от връщане към автентичното, към същественото?

Всъщност soboku-biyo означава проста красота, това е минималистична японска концепция. Търсим сдържаност в избора и броя на продуктите – етични и естествени, но и висококачествени – както и в начина, по който ги нанасяме с прости жестове на ръка или с четка. Използваме и хладка вода. Ограничаваме броя на действията, предприети върху кожата, за да запазим хидролипидната бариера, която я предпазва от външни агресии. Напълно съм във фаза с този подход и това е този, който препоръчвам. Важно е да оставите кожата да диша, за да може да върши самозащитната си работа, а не да я претоварвате, за да избегнете пристрастяването й към кремовете с риск да изсъхне много бързо. Освен това мисля, че се чувства все по-голяма отговорност към нашата планета. Налице е истинско съзнание за необходимостта от уважение към природата и опазване на околната среда и поради тази причина ние отиваме направо към това, което е съществено, и се отърваваме от това, което е излишно.

Този подход се определя от друг ритуал, kinubiyou facial®. В какво се състои това?

Внесох тази концепция от Япония. Запознах се с този красив естествен метод за грижа за кожата, който се възползва от свойствата на коприната. По същество използваме копринени четки, които са направени етично и традиционно с най-голяма деликатност. Контактът на четката с топла вода освобождава серицин, естествено вещество, което предпазва микробиома на кожата. Това изключително нежно лечение подобрява качеството на кожата. Действа като почистващо средство, естествен пилинг и овлажнител. Кожата отново е здрава и красива без допълнителни продукти. Използвам го редовно с Kobido.

И накрая, кои са елементите на японските ритуали за красота, към които западняците трябва да търсят вдъхновение?

Западняците са по-фокусирани върху ремонта, отколкото върху превенцията. Грижата за красотата в Япония в никакъв случай не е егоцентричен акт, напротив, това е задължение, начин да се грижиш за здравето си и започва от много ранна възраст. Цялото усъвършенстване на японската култура, което припомням в моята книга, е чудесен източник на вдъхновение: начинът на приготвяне или консумиране на храна, грижата за кожата по съзнателен, дзен начин и т.н. намират резонанс в синергия с научни препоръки, като ехо, което ги предшества от векове. Столетниците на Окинава са идеалната илюстрация за това. Чрез тези културни и философски предписания, тялото и умът са в съвършено общение за по-добро здраве и по-голямо спокойствие.

Share