Изненадващи начини, по които алкохолът може да е полезен за вас

1. Познавайте границите

Преди да започнете петиция за замяна на диспенсера за вода в офиса с кег бира, нека изясним: Алкохолът е здравословен само в по-малки количества – около 1 питие на ден за жените и 2 за мъжете. След това ползите стават по-неясни и рисковете нарастват.

2. Помага на сърцето ви

Ако сте в добра форма, умереното пиене намалява риска от инфаркт, инсулт или втвърдени артерии с 25% до 40%. Това може отчасти да се дължи на факта, че малки количества алкохол могат да повишат нивата на HDL („добрия“ холестерол). Прекомерното пиене, от друга страна, повишава риска от сърдечни заболявания.

3.  Прави ви по-активни

Хората, приемащи алкохол в умерени количества са много по-склонни да спортуват, отколкото хората, които не пият. Дори е възможно да получат повече здравословни ефекти от тренировките. От друга страна, колкото повече тренирате, толкова по-вероятно е да пиете от време на време. Учените не знаят точно откъде идва тази връзка.

4. Предотвратява камъни в бъбреците

Редовните пиене в умерени количества намалява риска от образуване на камъни в бъбреците – 41% по-малко вероятно е за тези, които пият бира, 33% за пиещите вино. Част от причината може да е, че алкохолът, подобно на кофеина, ви кара да уринирате по-често. Това помага да се изчистят малките кристали, които образуват камъни. Прекомерното пиене обаче може да доведе до дехидратация, а това увеличава риска от камъни в бъбреците заедно с други здравословни проблеми.

5. Прави ви по-социални

Добрите приятели са добри за вас. И хората, които пият едно-две питиета заедно – вместо, да речем, газирани напитки – вероятно ще прекарат повече време в разговори. Освен това е по-вероятно да се смеят в по-голяма част от времето и да държат всички въвлечени в разговора. Но не прекалявайте – това се нарича „щастлив час“ с причина.

6. Дава тласък на сексуалния ви живот

Интимността ви помага да се справите със стреса и малко алкохол може да промени нещата. Според проучвания, жените, които пият една или две чаши червено вино на ден имат повече желание, възбуда и сексуално удовлетворение от тези, които не пият. Тези, които пият повече, не съобщават за промяна. Едно питие също може да помогне за повишаване на нивата на тестостерон при мъжете, което води до по-голямо желание за секс както при мъжете, така и при жените. Но мъжете, които пият твърде много, могат да загубят желанието и способността да правят секс.

7. Помага на мозъка ви

Една или две напитки няколко пъти седмично могат да намалят вероятността да получите болестта на Алцхаймер. Умереното пиене може, също така, да намали риска от инсулт и сърдечни заболявания, които могат да ускорят ефектите на Алцхаймер.

8. Балансира кръвната захар

Един коктейл или чаша вино с вечерята може да намали шанса да развиете диабет тип 2. Учените не са сигурни защо точно, но може да се окаже, че една или две напитки помагат на тялото ви да се справи с високите нива на кръвната захар по здравословен начин.

Източник: WebMD

Share