5 причини да посетите Билбао – един от най-недооценените градове в Испания

Предстои ви да посетите испанската Страна на баските и се чудите дали Билбао си заслужава? Тази публикация ще ви помогне да решите.

Билбао е една от най-великите и недооценени дестинации за пътуване в Испания. Най-големият град в Страната на баските и в Северна Испания, Билбао има уникален характер и е дом на много забележителности и развлечения.

Билбао се намира на брега на река Нервион. Градът е заобиколен от малки зелени хълмове, които създават прекрасен фон за пейзажа на този град. Музеи от световна класа, вкусна храна, завладяваща история и култура и вечно дружелюбни местни жители са само част от причините, поради които не може да не се влюбите в Билбао.

Енигматичният баски език е навсякъде, но всички говорят и испански. Ще се оправите и с английски, тъй като тук има много говорещи.

Музеят Гугенхайм

Ако сте фен на изкуството – особено на модерното изкуство – не можете да пропуснете музея Гугенхайм в Билбао. Международно известна със своите постоянни и гостуващи изложби, включващи произведения както на испански, така и на международни художници, тази невероятна сграда постави Билбао на картата като задължително посещение за любителите на изкуството.

Гордостта и радостта на Билбао, Гугенхайм промени лицето на града, когато отвори врати през 1997 г. Някога запуснатата пристанищна зона на града беше регенерирана и трансформирана в модерния метрополис, който виждате днес. Музеят до голяма степен беше центърът и катализаторът на тази промяна.

Освен експонатите вътре, сградата е заобиколена от скулптури, на които всеки може да се наслади безплатно. Може би най-известният е Puppy, 40-футов териер, покрит с цветя.

Докато Барселона и Мадрид имат своя справедлив дял от музеи на изкуствата, Гугенхайм в Билбао може би ги надминава всички.

Каско Виехо

В сърцето на всеки испански град от Сантяго до Алмерия е Casco Viejo или „старият град“. Билбао притежава един от най-красивите сред тях.

Старите, тесни улички на Каско Виехо са дом на множество интересни магазини и барове, както и някои от най-важните места в града. Тук ще намерите епичната готическа катедрала от 15-ти век, както и Plaza Nueva – дом на някои от най-добрите барове и ресторанти в Билбао.

Но истинската причина да посетите стария град е атмосферата. Разглеждането на старите улици само по себе си е преживяване. Всеки път, когато отидете, със сигурност ще откриете нещо ново!

Пинчос

Страната на баските е известна с много неща, не на последно място с уникалния си език. Що се отнася до храната, една от най-популярните стоки за износ в региона са пинчос.

Тези малки хапки тапас идват на шишчета – обикновено върху филия хляб. Ще ги видите навсякъде в тази част на Испания и популярността им се разпространи в други региони като Барселона и Мадрид. Но Страната на баските е родината на пинчос и в Билбао ще получите оригиналният продукт.

Повечето барове ще имат пинчос, лесно достъпни като закуски, а има и ресторанти, които са специализирали в направата им.

Като повечето видове тапас, и при тези е опасно лесно просто да продължите да си ги поръчвате! Не можете да посетите Билбао, без да опитате от тях, заедно с някое питие. Това е местният начин за правене на нещата и посетителите са повече от добре дошли да се присъединят!

Разходка с лодка по Риа де Билбао

Живописната река Нервион тече през сърцето на Билбао, като Каско Виехо и Гугенхайм седят точно на нейния бряг. Разходката по реката е достатъчно приятна, но за да извлечете максимума от посещението в града, трябва да се качите на лодка.

Има редовни обиколки с лодка до брега. Билбао е само на няколко мили навътре от Бискайския залив и Атлантическия океан.

Последният участък от реката, известен като ría на испански, всъщност е част от приливния естуар и е достатъчно широк, за да позволи преминаването на кораби. Това доведе до превръщането на Билбао във важно пристанище и център на индустрията в миналото.

Разходката с лодка предлага възможности за завладяващи снимки от индустриалното минало на града, както и модерните фасади на новата част на града.

Можете също така да плавате точно под моста Vizcaya, известен като Puente Colgante (висящ мост). Този забележителен инженерен подвиг е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Превозните средства, пресичащи реката, се движат по участък от пътя, закачен към моста, който след това, подобно на гондола, се движи напречно, пренасяйки трафика.

Планината Артксанда

За панорамна гледка към Билбао няма по-добро място от планината Артксанда. Вземете старият фуникулер до върха на хълма и след това се насладете на невероятната гледка пред вас.

Това място обаче е повече от просто хубава гледка! Живописният парк на върха на хълма е пълен със скулптури и алеи. Ако огладнеете, тук има и много отлични ресторанти.

Това е фантастично място да завършите посещението си в Билбао и да оцените този прекрасен град.

Източник: Drifter planet

Share