Магията на традиционната малтийска кухня

Малта е била дом на половин дузина култури през цялата си история, хора от различни вероизповедания растат и се смесват в продължение на стотици години. Отразява се на архитектурата и вкусната храна! Следователно пътеводителят до Малта не би бил пълен, без да се включи тази огромна част от малтийската култура.

Традиционната малтийска кухня смесва сицилиански и близкоизточни аромати, като същевременно използва местни съставки като заек и мед, или вкусни морски дарове, пресни от океана.

Ftira Għawdxija: Малтийски хляб, пълнен с местни съставки като сардини, риба тон, картофи, домати, лук, каперси или маслини.

Ħobż biż-żejt: Малтийски хляб със зехтин

Jnabejna, овче сирене

Лампука: местна риба, вид махи-махи или дорадо

Fenek: традиционен малтийски задушен заек

Малтийско вино: датира от времето на финикийците, но производството на вино става по-сериозно през 70-те години. Двата местни сорта са Gellewza (червен) и Ghirgentina (бял). Ако сте любители на виното, не забравяйте да опитате, тъй като е наистина вкусно!

Има много отлични ресторанти, специализирани в малтийската кухня, но аз изброявам тук ресторантите, в които сме били! Във всеки ресторант персоналът ни посрещна сърдечно и беше наистина любезен, винаги държеше да обясни всяка една храна или специалитет!

Tal-Petut: нашият абсолютен любим ресторант от седмицата ни в Малта! Той е по-скъп от обичайните малтийски ресторанти, но предлага изискана местна храна със сезонни продукти, включително вино и риба или месо, в интимен, но характерен ресторант. Наистина се чувства като дом далеч от дома. (задължителна резервация)

Ta’Tona: вторият ни любим ресторант от нашите малтийски приключения! Необходима е резервация, но лесно можете да разберете защо! Храната е чиста наслада, виното е вкусно, а персоналът е абсолютно прекрасен! Хапнах традиционната лампука и  беше една от най-добрите риби, които съм опитвал!Черната перла: разположена в пристанището на Валета, тази стогодишна дървена търговска яхта предлага перфектна романтична гледка към укрепените бастиони на Валета. Отидохме там на вечеря и ядохме най-добрата пица на света !!! Определено е задължително, когато сте на яхтеното пристанище.

Ta’Rikardu: отличен ресторант в сърцето на Цитадела. Изглежда, че е кафене, но безспорно е един от най-вкусните ресторанти, в които сме били! Тук опитахме традиционния фенек и беше  вкусен!

Рампила: красив ресторант, разположен в историческите бастиони на Валета. Ресторантът на тунелите е интимна трапезария, а от терасата се открива красива гледка към градините. Мястото е прекрасно, както и храната, близо до изискана трапезария. Хапнахме вкусна малтийска кухня с отлични малтийски вина!

Nenu: отидохме там в последния си ден и  не ни разочарова! Техните специалитети са наистина вкусни!

 Определено е добро място за хапване, когато сте във Валета!

Osteria Ve: добър италиански ресторант, разположен във Виториоза. Отидохме там за първата ни вечеря и беше наистина приятно, макар и малко скъпо по отношение на другите ресторанти, в които бяхме.

Royal Lady: малък бар, разположен в пристанището на Гозо, с наистина евтини, но вкусни мохито и пици (5 € всеки!). Нищо скъпо, а просто и спокойно място, за да се насладите на храната и морето.

КЪДЕ ДА ОТСЕДНЕТЕ

Във Валета останахме за 3 нощувки в Тал Пиета, извън стените на Валета, лесно достъпно с автобус или пеша. Карине наистина мила и ни предостави карти и съвети за цялата ни седмица!

Нощувахме и 1 нощ в Слима. Беше приятно място, но твърде далеч от Валета и не ни хареса атмосферата на Слима, с твърде много огромни сгради и хотели.

В Гозо отседнахме за 2 нощувки във ветроходна лодка със Серхио в Мгар, пристанището на Гозо и това беше любимият ни престой! Лодката е наистина красива, закуската е разкошна, а Серхио е едно от най-милите хора там! Той също така управлява B&B във Виктория, наречена Miria.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share