15-те най-интересни забележителности в Нови Сад

Вторият най-голям град на Сърбия е на река Дунав, нагоре от Белград и надолу от Будапеща, което оказа историческо влияние на това място. По сръбски стандарти Нови Сад е доста млад град, основан през 18 век като търговски център срещу  Петроварадинска крепост, австро-унгарски аванпост. През 1700-те и 1800-те градът процъфтява като неофициалната столица на сръбската култура. Това за кратко е прекъснато от революцията от 1848 г., когато унгарският гарнизон в крепостта Петроварадин разбива града на парчета. Всичко, което виждате, е от незабавната реконструкция, но нищо от блясъка на Нови Сад не се губи. Любовта на града към изкуството и музиката живее във фестивала EXIT, едно от най-големите летни музикални събития в Европ

Крепостта Петроварадин

Стратегически разположена край Дунав, крепостта Петроварадин е била в ръцете на османците 150 години, преди да бъде отвоювана от Хабсбургската империя във Великата турска война. Веднага през 1692 г. австрийците започват  да строят източен плацдарм срещу османците: крепост във с размери, които никога не са били виждани досега. По-голямата част от тази сграда все още стои до системата от катакомби и тунели срещу обсада под земята.Можете да си резервирате обиколка на тунелите или да се задоволите с разходка около цитаделата, в която има исторически музей и ресторант с гледка към Дунав.

  • Часовниковата кула на Петроварадин

На площад с гледка към Дунав и Нови Сад е бароковата часовникова кула на крепостта, разположена високо над една от портите на комплекса. Може да разберете, че нещо не е наред в циферблата на часовника, тъй като голямата днрелка е сменена с малката. Това е  така, за да могат рибарите по река Дунав да могат да видят часа от по-далеч. На терасите има пейки, за да се насладите на градския пейзаж на Нови Сад.

  • Улица „Дунавска”

Няма по-добро място за разходка. Улица „Дунавска“  е пътна линия от изток на запад, която е отчасти пешеходна, а отстрани не намират величествени имения и градски къщи. Жителите на Нови Сад идват тук, за да се разходят и да се срещат с приятели, откакто съществува градът.

Сградите, които виждате, са от средата на 19 век, построени след като Нови Сад понася щети през революцията от 1848 г. срещу Австрийската империя.Те са боядисани в пастелни нюанси от домакините на ресторанти, ханове, книжарници, бутици и кафенета, а по малките кафенета се сервират пуканки и сладолед.Много от тези стари сгради на „Дунавска” са защитени паметници на културата.

  • Trg Slobode

Най-отличителното на този площад в центъра на града е историческата архитектура. Trg Slobode (Площад на свободата) се нарича още площад Светозар Милетич, а в средата има статуя на тази фигура от 19-ти век. Милетич бил кмет на Нови Сад и постоянен трън в очите на Австро-Унгарската империя. Неговата статуя е отлята от бронз и е трябвало  да бъде скрита по време на нацистката окупация на града и изкарана едва след края на войната през 1944 г. Някои други паметници, които можете да видите на площада, са кметството в нео-ренесансансов стил от 1895 г., църквата „Св. Мария“ и хотел Войводина, най-луксозният при откриването му през 1854г.

  • Дунавския парк

Любимият парк на града е озеленен през 1895 г., когато се е провел годишният панаир на Нови Сад. През пролетта и лятото това е изискано зелено пространство за няколко минути спокойствие с езерце и множество дървесни видове като брези, лешник, върби и древен английски дъб.През зимата можете да дойдете за малко забавление на ледената пързалка на парка. Можете да видите и скулптурата на нимфа на Джордже Йованович и статуя на поета Джура Якшич от 19 век.

  • Музеят на Войводина

Това е дворец от 19 век в Дунавския парк и документира 8 000 години живот в провинция Войводина.Постоянната изложба е в две части, като първата графика е миналото на региона от праисторията до средата на 1800 г., а втората е свързана с много събития и промени, настъпили оттогава.Короната на славата на музея, буквално, е комплект от три римски каски от IV в. сл. Хр. Те са в изключително състояние, изработени от позлатено сребро и инкрустирани със стъклени камъни.Ако сте очаровани от по-новата култура на Войводина, там е пресъздаване на типична улична сцена от началото на 20 век.

  • Църквата „Света Мария”

Най-високата църква във Войводина е на Trg Slobode (площад „Свобода“) и се издига до 72 метра.Тази величествена забележителност заменя по-ранна църква, която била разрушена по време на революцията от 1848 година.Завършена само за няколко години през 1894 г., това е римокатолическа църква с нео-готически дизайн и продукт на Австро-Унгарската империя: Отвън хвърлете поглед към върха, оформен с остъклени плочки, изпечени в унгарската фабрика Zsolnay. Вътре можете  да оцените витражите на църквата, направени в Будапеща, докато основният олтар в апсидата е изработен в Тирол.

  • Синагогата в Нови Сад

Синагога е на улица „Еврейска“ 11 от 1700 г. насам.Сегашната е петата версия на сградата, датираща от началото на 1900 г. и проектирана от унгарския архитект в стила ар нуво Баумхорн Липо. Той също така построява еврейската община и еврейските училищни сгради в съседство. Преди Втората световна война Нови Сад е имал повече от 4000 еврейски жители, сега населението им е до 400. Синагогата е паметник, който гледате от улицата, но ще трябва да се запишете предварително, ако искате да влезете и вътре.Или това, или си резервирайте място на някой от редовните концерти, тъй като акустиката е превъзходна.

  • Владичански двор

Задължителен за всяко разглеждане на забележителности в Нови Сад, Епископският дворец е сред най-красивите паметници на града.Като толкова голяма част от наследството на града е от втората половина на 19 век, след като предишният епископски дворец е разрушен през 1848 г. Тази „нова“ сграда е в сръбско-византийски стил, с ясно влияние от средновековните манастири недалеч от градът във Фрушка гора. Но това, което е рядко в този епископски дворец, е, че епископът все още живее зад тези стени: Причината да можете да разгледате само отвън е, че Ириней Булович, епископът на Бачка нарича този дворец „дом“.

Щранд

Пясъчният плаж на Нови Сад на река Дунав е отворен през цялата година, но е най-хубав от май до септември.Това е, когато баровете и ресторантите са отворени и можете да наемете шезлонг или шезлонги за деня до една от големите реки в Европа. Ако наистина сте дръзки, можете да се потопите в река Дунав, но има много повече неща за сушата. Паркът отзад има мини голф игрище, няколко детски площадки, спортни съоръжения, включително арена за плажен волейбол, която организира международни състезания.По време на фестивала EXIT на този плаж има и сцени на живо.

Катедралата „Свети Георги”

Това е основната православна църква в Нови Сад, въпреки че не си личи отвън. Архитектурата е вид бароков ренесанс, тъй като, подобно на голяма част от града, оригиналната сграда от 18-ти век е унищожена през революцията от 1848 година.

Докато външната страна е дискретна, интериорът е изобилен. Вашето внимание ще бъде приковано към иконостаса, рамкиращ 33 икони и съсредоточен върху две огромни престолни икони от Пая Йованович. Можете също да се помолите пред стенописите на църквата, рисувани от друг виден сръбски художник и член на мюнхенската школа, Стеван Алексич.

Галерия Matica Srpska

Задължително място за любителите на изкуството. Тази галерия се управлява от Матица Сръбска, водещата културна институция в Сърбия, и съдържа това, което се счита за най-богатата колекция на сръбско изкуство.Тези произведения са предимно от 1500-те до 1900-те години и проследяват гамата от модерно изкуство и скулптура обратно до поствизантийски икони. Галерията разполага с огромен архив от над 7000 произведения, така че също така поставя нови временни изложби на всеки няколко месеца.

Фрушка гора

По-малко от половин час югоизточно от Нови Сад, където десният бряг на Дунав става планински, когато се впускате в пасища, гори и лозя, всички защитени от Национален парк. Това е Фрушка гора, масив, прекъсващ Панонския басейн.По тези склонове се отглежда грозде Ризлинг и Траминер, които преди 90 милиона години са били бреговете на древен остров в Панонско море. Семействата се отправят към Фрушка гора през летните дни за разходки, къмпинги и барбекюта. Можете също да изтеглите списък с 15 православни манастири, повечето от 15-ти и 16-ти век, скрити в гората и готови за разглеждане.

Сремски карловци

Друг от най-хубавите градове на Войводина е на няколко минути надолу по Дунава и обвит в лозя. Сремски Карловци е компактен стар град, лесно се обхожда пеша ие пълен с църкви, зали и дворци, оцелели през 1848 г. невредими и всички имат какво да разкажат. Можете да опитате местното вино в пещери като Podrum Bajilo и винарска изба Живанович, която също има музей за пчеларство. Но славата на Сремски Карловци се крие в културните му институции и сръбската идентичност.Градът се превръща в център на образованието в края на 18 век, когато тук е създадено първата гимназия в Сърбия. Културни дейци като поета Бранко Радичевич са образовани тук, а библиотеката разполага с един от най-големите архиви на сръбското писмено слово в света.

Фестивалът Екзит

Много повече от музикален фестивал, EXIT започва в крепостта Петроварадин през 2000 г. като протестно движение срещу правителството на Слободан Милошевич, което беше свалено през октомври същата година.Що се отнася до музиката, това, което започва като предимно електронно мероприятие, обхваща всеки друг жанр – от хип-хоп до фолк, реге, метъл и алтернативен рок. Броят на групи и изпълнители, които са свирили на EXIT, е потресаващ и включва Snoop Dogg, White Stripes, Nick Cave и The Bad Seeds, Morrissey, Patti Smith, Massive Attack и много други.Фестивалът продължава пет дни в началото на юли: Има три основни сцени, една за рок и поп, друга за танци и накрая една за хардкор и метъл.Странични събития, dj сетове и акустични концерти могат да бъдат видени из целия град.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share