Келвин Клайн: Винаги съм знаел къде отивам

Г-н Клайн, смятате ли, че истинското новаторство в модата все още е възможно?
Мисля за модата като за нещо, което се развива. Тя е продължение и е постоянно нова. Тя се променя, но в нея няма изобретения. Всичко вече е направено по един или друг начин. Много дизайнери са вдъхновени от винтидж дрехите например. Но мисля, че светът на модата се промени много в последните няколко десетилетия.

По какъв начин?
Имаме дрехи, които се предлагат в магазини като Zara, H&M и Uniqlo, които не сме имали преди 15 години. И тези магазини предлагат наистина добър дизайн на невероятни цени. Страхотни цени.

Това положително развитие ли е?
Мисля, че това е положително развитие! Мисля, че дава избор на хората; това им дава стойност. Може да не е оригинален дизайн, но те предлагат много основи и имат стил! И непрекъснато изпращат нови стоки в магазините. Това е мястото, където Европа има голямо предимство пред САЩ. Ако можете да си  позволите нещо на дизайнерско ниво, страхотно! Но мисля също така, че е добре човек да може да си позволява дрехи на всякаква цена. Мисля, че това е голяма промяна и то в положителна насока.

Чуваме много хора да се оплакват, че магазини като H&M и Zara  веднага копират нещата, които са популярни на модния подиум. Вие сте бил копиран през цялата ви кариера. Има ли значение това за вас?
Мисля, че е чест. Мисля, че е вид комплимент. Работил съм с фотографи, които правят рекламни кампании и често един фотограф може да се вдъхнови и да имитира друг фотограф. Случва се. Това е ласкателство! Това се случва във всички сфери на живота. Мисля, че фактът, че има дрехи, които се предлагат на много ниски цени седмици след като се появят на модния подиум на много високи цени, е просто факт от живота. Днес живеем в такъв свят; човек трябва да се нагоди. Но тези дрехи не са едни и същи, нямат дори допирни точки.

Бяхте известен с това, че контролирате всички аспекти на Калвин Клайн. Трудно ли беше да се откажете от компанията през 2003 г., когато я продадохте?
Нарекох първия си аромат „Obsession“, защото имах тази обсесия по работата си, усещането за това, каква беше идеята ми за съвършенство. Работих по всеки детайл и всеки аспект на бизнеса, за да се уверя, че можем да предложим на хората най-доброто от това, което можем да направим. Дълго време си мислех, че бизнесът расте: „Това ли искам да правя до края на живота си?“ и знаех, че не е така. Бях направил почти всичко, което исках да правя по отношение на създаването на продукти. И повторното правене беше по-малко забавно.

Трябваше ли да се дистанцирате от марката, за да не се побъркате? Управлявахте я толкова години …
Беше голяма промяна! Прекарах няколко години в размисъл да направя този ход. Не мисля, че някога можеш да бъдеш напълно подготвен за такава драматична промяна, но ставаше все по-стресиращо и по-малко забавно. Ако можех да работя в дизайнерска стая през цялото време и просто да правя колекции, бих го правил завинаги. Но за създаване на успешна марка в световен мащаб се изисква много повече, отколкото просто да седите в дизайнерско студио, да работите с цветове и тъкани. Така разбрах, че трябва да си тръгна. След като продадох бизнеса, вече не контролирах какво ще правят следващите хора и знаех, че със сигурност няма да правят това, което правя – защото никой не би!

Следите ли внимателно компанията след това? Все още носи вашето име…
Не обръщам голямо внимание. Не обикалям магазините, за да видя какво има, не обикалям магазините по принцип. И наистина не беше толкова трудно да напусна. Това беше просто нагаждане. Понякога обаче ми липсват страхотните хора, с които работех.

Когато напуснахте, бяхте заменен от Франциско Коста и Итало Зучели, като и двамата напуснаха компанията съвсем наскоро. Как се чувствахте относно факта, че за първи път след заминаването ви някой друг ще поеме юздите в Calvin Klein?
Те намекнаха, че накрая искат един творчески директор да наблюдава визията на всички продукти в световен мащаб и според мен това е много положителна стъпка. Можете да имате различни ценови точки, можете да имате различни продуктови линии, но все пак трябва да изглежда, че има една гледна точка. И това е възможно. Направих го. И мисля, че все още е изпълнимо. Необходими са огромни усилия: да се вглеждаш във всеки детайл, да се караш да правиш всичко толкова добре, колкото ти е възможно, и да имаш увереност да продължиш, когато нещата не винаги вървят по твоя път, защото винаги има неравности по пътя. За изграждането на глобален бизнес е необходимо много.

Ралф Лоран, Дона Каран и вие сте тримата дизайнери, които успяха да създадат глобални марки с отличителен общо американски стил. И все пак през последните 20 години, с възможното изключение на Майкъл Корс, никой дизайнер не се е появил, за да ви измести. Как си обяснявате това?
Дъщеря ми, която е в развлекателния бизнес, казва, че причината за това е, че всички ние бяхме евреи! (Смее се) Това е заложено в нашето ДНК. В крайна сметка, подобно на моделите, преминавате през сухи периоди, нищо, никой не ви вдъхновява и изведнъж се появяват нови лица, които са толкова завладяващи. И мисля, че същото е и с дизайнерите. Мисля, че е изпълнимо, но сега никой не го прави. Просто трябва да видим кое накъде отива.

За малко изглеждаше, че Александра Уанг може да има шанс за това. Времето ли се оказа неподходящо?
Не знам на какво е способна. Но не вярвам, че времето е погрешно. И това е й е хубавото на модната индустрия: винаги има възможност някой да изрази себе си, да расте, да прави бизнес, да създава. Не е лесно, но е изпълнимо.

Креативен директор на модна къща все още ли трябва да бъде дизайнер или е достатъчно просто да даде насока и добре да представи марката?
Не мога да се сетя за една къща с креативен директор, който не е започнал с правене на дрехи. Той трябва да участва във всеки аспект на създаването на продукта в дизайнерските студия. Мисля, че е много по-трудно да се очаква човек, който не е бил дизайнер, да контролира развитието в широката продуктова категория. По-добре е да сте дизайнер, но този, който мисли по модерен начин и който може да поеме ръководството за много разработки на продукти, също е подходящ.

Някои хора в социалните медии с много последователи също звучат примамливо за компаниите …
Не мисля, че някой наистина знае със сигурност до колко социални медии наистина се превръщат в бизнес. Когато започнах да работя в бизнеса с парфюми, дизайнерите бяха щастливи дори да имат само един парфюм, но ние изградихме бизнес с аромати, който беше  за близо милиард долара. През това време имаше известни личности, филмови звезди или музиканти, които също имаха парфюми, но в крайна сметка те не стигнаха доникъде. Може да са имали няколко добри години, но нямаше дълголетие. И само защото имат много последователи, не мисля, че това наистина означава много. Има хора, които могат да си позволят чанта от 3000 долара, които смятат, че са Ким Кардашиян – само защото имате пари и можете да си позволите скъпи дрехи, не означава, че имате вкус!

Важно ли беше вашият потребител да има вкус?
Не. Винаги съм бил поласкан, че някой ще купи нещо, което съм направил. Няма гаранция! Често рискувахме и който можеше, купуваше. Не всеки изглежда като модел на модно ревю. Просто се опитах да направя дрехи за истински жени. Не мислех толкова за модни списания. Мислех да го направя директно. Затова толкова много рекламирах. Реших, че мога да съобщя какво искам да кажа по-добре от модно списание.

В наши дни изглежда, че много марки само рекламират, за да излязат от него редакционна информация. Наистина ли рекламирахте по различни причини?
Наистина не ме интересуваше! (Смее се) Често са ми казвали, че ни обръщат внимание заради изображенията, които създаваме, отколкото заради редакциите в списанията. Много списания и вестници преминават през собствените си трудности. Хората са отегчени. Хората искат да виждат нещата бързо, хората искат да го виждат онлайн, социалните медии са толкова важни.

Ако все още бяхте в тази позиция днес, щяхте ли да тръгнете по пътя на печатната реклама или бихте прехвърлили фокуса си онлайн?
Обичам да се опитвам да бъда крачка напред, да експериментирам и може би да правя неща, които може да не работят! Мисля, че ако го правех днес, пак щях да го направя по същия начин. Бих избрал моделите да представят това, което създавам, въз основа на усещането си, че те са правилния образ. Харесвам елемента на изненадата. Обичам да намирам нови начини!  Трябва да решите къде ще се виждате, коя е вашата аудитория, така че онлайн не е толкова по-различен от телевизията или дори печата. Ясно е, че наличието на реклами онлайн е важно.

Посланието на Келвин Клайн изглежда като нещо, което винаги е било много ясно за вас.
Винаги съм знаел къде отивам. Имах чувство за това какви видове телевизионни програми се гледат или какви списания четат. Не искам да кажа, че всичко съм направил сам, но бях част от всеки аспект от него. Работих по кампании с фотографи, със стилисти, бях създал собствена креативна агенция, която стана като рекламна агенция със среден размер. Знаех какво ми е инстинктивно подходящо и го преследвах през цялата си кариера. Това е начинът, по който живея; това е начинът, по който работя. Всичко, което съм направил, и всичко, което имам, е продължение на моя личен вкус.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share