Македония – тайното съкровище на Европа

Въпреки че е лесно достъпна и предлага  всички удобства на западния свят, Република Северна Македония е тайното съкровище на Европа. Окръгът е част от Балкана, част от Средиземноморието и е силно повлиян от римската, българската, гръцката, албанската и османската култура. Това е зашеметяващ природен рай с грандиозни исторически места и руини, скрити в идилични села, които не са се променяли от векове. Изненадващата част е, че получавате всичко това, плюс напълно модерни градове и луксозни курорти. Не изглежда, че бихте могли да си представите всичко това в една държава и може би поради малкия си размер се пренебрегва от туристите. Македония е прекрасно място на Балканите с голямо разнообразие от влияния и етноси, съвременни градове и красива природа, където животът се движи със свой уникален темп. Нека разгледаме най-добрите места за посещение в Македония!

1. Скопие

Скопие е определено най-еклектичната столица в Европа. Полагат се усилия да се внесе нова култура под формата на музеи, фонтани, мостове и статуи в целия град. Резултатът е нещо интересно, често забавно и което успешно символизира търсенето на национална идентичност на някои македонци. Можете да видите Каменния мост, църквата Свети Спас, крепостта Твърдина кале и стария турски базар Каршия. Не забравяйте да разгледате гигантската статуя на Александър Велики, поръчана по повод 20-ата година от независимостта на Македония. Нощният живот в Скопие също е нещо, което не е за изпускане – ако това е, което търсите, се насочете направо към улица „Македония“.

2. Битоля

Битоля е стар османски град, известен някога като „Градът на консулите”, тъй като е служил като дипломатически център за региона. Елегантен и изискан са най-добрите думи, които го описват. Седнете някъде на улица „Широк сокак“, за да пиете еспресо и да наблюдавате хората.

Битоля е вторият по големина град и е любим на македонците заради своята култура и европейска атмосфера. Там ще видите турската баня Дебой Амам (17 век), Стария базар, джамията Йени и джамията Исак бег (и двете от 16 век).

3. Прилеп

Прилеп е известен с няколко уникални неща. Първо, това е тютюневата столица на Македония. Второ, станал известен като „градът под кулите на Марко“, от времето, когато е бил средновековната столица за царете Марко и Волкасин – построили в града  църкви и манастири. Разположен в Западна Македония, Прилеп има характерен пейзаж от огромни скали, нарядко разпръснати в основата на малък хълм. На върха на хълма са руините на средновековна крепост. Местните жители също имат подчертан характер  – което можете да видите в техния хумор и отдадеността им да съхраняват традициите си.

4. Крушево

Макар че има само 10 000 граждани, Крушево някога е било  република. По време на последната революция Крушево изживява десет дни свобода, преди огромна османска армия да изгори града и да измъчва герои като Питу Гули и Никола Карев, които ръководели революцията. Можете да посетите Мечкин Каман и Македоним, два паметника, построени в чест на въстанието. Докато изследвате града, ще научите многото причини, поради които 2 август е важна дата в цялата страна и повод за гордост. Разположен в планината Баба, Крушево се отличава с невероятна архитектура и няколко манастира и църкви, които си струва да се посетят.

5. Национален парк Маврово

Идеалното място за ски, Национален парк Маврово е най-големият зимен курорт в Македония, обхващащ над 730 кв. км гори, клисури, водопади и карстови полета. Можете да видите и най-високия връх в страната, връх Кораб, който е на 2764м. Без значение в кое време на годината, чистият въздух и чудесните гледки си заслужават пътуването. Любителите на природата могат да се скитат сред разнообразната фауна и флора и да предприемат разходка около Маврово езеро. Галичник и Янче са две причудливи села наблизо, както и манастирът „Свети Йоан Бигорски“.

6. Национален парк Пелистер

Най-старият от трите големи национални парка е Пелистер, разположен в западна Македония, близо до Битоля. Със близкия връх Пелистер (2600 м) и осем други върха, които са 2000 м, гледката е великолепно естествено бягство от ежедневието. Паркът е дом на борове с пет игли. Има и сърни, вълци, мечки, диви кози, орли, яребици. Пелистер има и две прекрасни планински езера, които местните наричат Пелистерски Очи или Очите на Пелистер, които предлагат големи възможности за туризъм, както и Каменната река – натрошени скали, които образуват пътека, тръгваща нагоре по склоновете на планината.

7. Стоби

Един от най-важните археологически обекти в страната е Стоби. Първо основан през VII век, градът сменя жителите си си няколко пъти – от македонците, през римляните и византийците. Стратегически разположен по стар римски търговски маршрут, Стоби бързо се превръща в център за търговци, пътуващи от Дунав в Сърбия до Егейско море в Гърция. Обектът отворен всеки ден, а самият град е само на час път с кола от Скопие.

8. Гевгелия

Най-вероятно топ място в цяла Македония, слънчевата Гевгелия има репутация на град за забавления. Нарича се „македонският Лас Вегас“ заради казината, петзвездните хотели, нощни клубове, галериите и концертните зали. Тук има много възможности за забавление, но забавлението е предназначено за всички. Гевгелия предлага Smrdliva Voda, спа център със сярни бани и над 400 вили, от които да избирате. Природата също великолепна, тук има богато биоразнообразие, което прави региона специален.

9. Повардарие

В Македония има над 24 000 хектара лозя, както и невероятна 2000-годишна история на лозарството. Дълбоко в плодородната долина на река Вардар се намира Повардарие, чиито вина са добре познати в целия свят. Най-популярните сортове са върнец и смедеревка – така че не забравяйте да ги опитате, когато посещавате мястото. В Повардарие има три винарни, които трябва да опитате: Винарна Тиквес, Винарна Стоби и Попова Кула. Винарна Попова Кула редовно се класира като най-добрата винарна в страната. Те произвеждат над 20 вина и предлагат уроци по готвене и фолклорни шоу програми.

10. Струмица

Струмица се намира в Източна Македония с редица страхотни атракции, които си струва да проучите. Насладете се на туризъм на връх Беласица или се отправете към Смоларе и Колесино, два близки водопада. Има и няколко зашеметяващи манастира, сред които спокойните Велюза и Водока. И двата  са византийски и все още се обитават както от монаси, така и от монахини. Не забравяйте да разгледате невероятните стенописи. Оттам се отправете към св. Богородица Елеуза, построена през 11 век.

11. Охрид

Най-големият град на Охридското езеро и обект на ЮНЕСКО за световно наследство, Охрид има забележителна история. Задължително трябва да посетите стенописите в църквата „Света София“, Античният театър, църквата „Св. Климент“ (XIII в.) и крепостта на цар Самуил – с невероятна гледка към града и езерото. Околните планини достигат 2800 м нагоре, което означава, че Охрид е не само културно значим, но и естествено спиращ дъха. Изобщо не е трудно да се каже, че Охрид показва най-доброто от Македония. Добре е да се използва градът като базов лагер за изследване на езерото, както и многото му околни градове и манастири. Само на 30 км е Свети Наум, един от най-богатите и стари манастири в страната.

12. Струга

 Прозвището на града е  „Градът на поезията“. Националният химн „Denes nad Makedonija se raga“ е написан от Владо Малески, поет, роден в Струга. Всъщност първият път, когато химнът се изпълнява публично, е в самия град.

Ще се насладите на  Стария базар, църквата „Свети Георги“, Халвети Теке и разходка по улица „Гоце Делчев“, където можете да видите някои добре запазени традиционни къщи.

13. Манастирът Свети Наум

 30 минути път с кола от Охрид ще ви отведе до Свети Наум, впечатляващ манастир от 10 век, който се намира на високо  над езерото. Най-популярен е заради стенописите си.  Ще харесате и панорамната гледка към езерото и ако имате време, обиколката с лодка по река Дрим е силно препоръчителна. Завършете деня, като изскачите до един от островите. Това е и идеалното място да завършите обиколката си.

14. Тиквешкото езеро

Построено през 1968 г., езерото Тиквеш е едновременно най-голямото и най-старото създадено от човек езеро в страната. Близо е до Кавадарци и е идеалното място за неделен семеен пикник. Гмуркане, плаване, каяк и кану, каране на велосипед през лятото и ски и сноуборд през зимата. Ако обичате риболов, прекарайте една сутрин, опитвайки се да хванете малко риба. Самата долина е толкова плодородна, че много овощни градини и лозя изпъстрят пейзажа.

15. Куманово

Извън Скопие е Куманово. Той е един от най-големите градове в страната и представлява фантастична смесица от македонска и сръбска култура. Там живеят щастливи хора, а градът и околните села подчертават цветното многоетническо съчетание на римско, сръбско, албанско и турско малцинство. Вижте Костоперка Карпа, уникална скална формация, църквата „Свети Георги“, паметника на Батко Джорджия – местен, легендарен и много обичан бохем.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share