Уроци, които бихме могли да научим от италианците

Намирам се в Италия. Не искам да го приемете като клише от Eat Pray Love, но тук откривам всичко, с което се слави този чужд бряг. Хвърляйки се с влака до Чинкуе Тере, серия от пет градчета, издигащи се от морето по италианската брегова линия, имам почти интимен момент с пълнен с крем кроасан. Не бях сигурна какво е, когато го поръчах, но обядът все още е на няколко часа и съм леко гладна заради дегустацията на вино от местното лозе вчера. Освен това имам нужда от нещо, което да придружава двойното ми макиато, за да не започна да треперя. Изглежда много красиво, изящно като дантела.

Отхапвам, зъбите ми леко се впиват в захарния сладкиш. Пробивайки деликатната повърхност, се открива океан от мек крем, който избухва в устата ми и обвива езика ми като великолепна и сладка прегръдка. Гарата изчезва, хората на нея избледняват и аз съм изгубена. Това прави моята редовна закуска с мюсли да изглежда крайно непривлекателна.

Италия е такава – чувствена от самото начало. С дневната светлина идва насладата, а тъмнината носи дяволска и божествена вкусотия. Чувствени удоволствия изобилстват в типичната тосканска гледка; ще намерите гроздови лозя и маслинови дръвчета и блещукащи градчета, чиния с трюфели, пастата, красотата на цъфтежа, сутрешния кроасан или в благодарната усмивка на непознат. Мога само да заключа, че всичко в тази страна е тук с единствената и душевна цел да ви преобърне. Така че само трябва да намерите удоволствие от всичко. И това ме накара да се замисля … Ами ако решим да търсим простите удоволствия в ежедневието? Ами ако си позволим да отделим време, за да се настроим за поредица от чувствени преживявания?

Урок, който бихме могли да научим от италианците

Италианците са го разбрали и мисля, че всички бихме могли да се възползваме от „la Dolce Vita“ – нагласата да направим живота възможно най-сладък и приятен, а не поносим.

Истината е, че в преследването на това, което ни кара да се чувстваме живи, ние оживяваме. Ето няколко начина да внесете малко „La dolce vita“ в живота си:

Отделете време за всичко!

– Живеем с толкова бърз темп, че рядко си позволяваме време, в което наистина да се наслаждаваме на действията си. Направете го веднъж и го направете добре. Независимо дали леко закусвате леко си купувате нова кола, инвестирайте в най-доброто качество, достъпно за вас.

Следвайте фантазията си.

– Отдайте се от време на време на сетивата си. Доставете си удоволствие, като се отдадете на желанията си – независимо дали това е вкусен десерт, прилично вино, вана с балончета или вечер с любимия ви.

Търсете красота – Обградете се с красиви и вдъхновяващи неща.

– От време на време се обличайте елегантно, отдайте се на любимите си неща, правете нещата внимателно, целенасочено, с присъствие.

Забавлявай се!

 – Не забравяйте да включите в редовното си ежедневие неща, които са само за забавление, защото можете.

Оценявайте малките неща.

– Насочете вниманието си към простите неща и потърсете нещата, които успокояват и карат душата ви да пее. Разходете се в гората, насладете се на ритуала на сутрешното си кафе, спрете и помиришете розите.

Вземете само това, което ви трябва.

 – Лесно може да се мисли, че стремежът към удоволствие може да доведе до излишък. Това не е така. Когато отделим време да осмислим и видим цялата тайнственост и чудо, които са на разположение пред нас, няма как да не развием дълбоко признание за това и да се почувстваме благодарни и изпълнени с щастие.

Ще разберем, че удоволствието и страстта могат да бъдат открити в най-простите неща. Всичко се превръща в благороден и свещен танц с божественото.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share