Вашето пияно „Аз” е най-истинското ви „Аз”

Алкохолът не винаги изважда на показ най-доброто от нас, но разкрива ли истината за това кои сме в действителност? Свикнали сме да мислим, че веселяшкото ни поведение е само резултат от четирите джина с тоник, които сме изпили, а не на скритата ни личност, която излиза на бял свят. Според скорошно проучване обаче нашето пияно „Аз“ е по-близо до истинското ни „Аз“, отколкото бихме искали да признаем.

1. Пиенето не ви променя

Според проучването, публикувано в списанието Clinical Psychological Science, алкохолът всъщност няма силата да променя вашата личност. Вие сте си почти същите пияни, както когато сте трезвени.

2. Откритието се базира на наблюдения

Изследователи от университета в Мисури и университета Пардю изследваха личността на 156 души, когато са пияни и когато са трезвени, за да определят дали съществува такова нещо като „пияно „Аз“. Те са дали на половината участници алкохол и след това ги събрали с техни трезвени приятели, за да играят игри. След това всички участници попълнили анкета. Онези, които играли пияни, заявили, че според тях са действали по много по-различен начин отколкото по принцип. Трезвените приятели обаче написали, че не са забелязали никаква промяна.

3. Има само една основна смяна на личността

Алкохолът има силата да ни промени по един особен начин: прави ни по-екстровертни. Както социалният психолог от Университета в Мисури, Рейчъл Уиноград, казва: „Бяхме изненадани да открием такова несъответствие между представите на пиячите за собствените им алкохолни личности и начинът, по който околните ги възприемат. Участниците съобщават, че усещат промени във всички фактори на петстепенния модел на личнотта, но екстровертността е единственият фактор, който се различава при пилите и трезвените участници.

5. Защо усещаме, че сме различни, когато пием?

Лесно: това е т.нар. плацебо ефект. Ние вярваме, че алкохолът е вид социален лубрикант и може да има сериозни последици за нашите личности. Ние сме си същите, дори след няколко шота текила. Не забравяйте само, че като прекалите, ставате по-сантиментални.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share