Финландското калсарикани – изкуството да си пийваш по бельо вкъщи

Много от нас всъщност са добре запознати с концепцията на това да се разхвърлим по бельо, да си отворим бира и да зяпаме телевизия. Във Финландия обаче това се нарича Калсарикани и се е превърнало в сериозно дисциплина.

Днес бе дълъг ден: среща след среща. Напускате офиса си, щастливи, че работният ден най-накрая е приключил. Бихте могли да се ровите в нета до ранните часове, но по някакъв начин идеята не ви грабва. Това, от което се нуждаете повече от всичко, е да се отпуснете.

Може да се изкушите да се обърнете към популярните скандинавски антидоти срещу стрес, „лагом“ и „хюга“. Но наистина ли са добри? „Лагом“ е шведска дума, може да бъде преведена като „в перфектен баланс“ или „точно така“. Там, където царува „лагом“, всичко е както трябва да бъде. Означава поддържане на баланс: няма нито твърде много, нито твърде малко … в това се крие проблемът. Въпреки че „лагом“ капсулира почти всички аспекти на добре изживяния живот, неговото пуританство не е съвместимо с реалностите на съвременния свят. Проблемът с „лагом“ се крие акцент върху това да бъдеш добър човек: добрият човек никога не може наистина да се отпусне. Добрите хора са твърде заети, като непрекъснато претеглят етичните последици от всяко малко решение, което вземат. „Бих могъл да си купя хубав хумус, за да се насладя на вечерята, но тази пластмасова кутия е толкова лоша за околната среда“.

Междувременно Дания е известна със своята атмосфера и небрежност. „Хюга“ е халба с горещ шоколад, отпивана близо до открит огън и меки вълнени одеяла. Това са онези снимки, които виждаме в списанията за интериорен дизайн и в Instagram. Ето там се крие неуспехът: не всички имат средства да прекарат дните си, увити в кашмир и отпуснати на диван на Арне Якобсен в бурните есенни вечери. „Хюга“ е като филм на Дисни, в който няма място за хаоса на реалния живот.

Но има и друг вариант – финландският път към щастието. Финландецът разчита не на „лагом“ или „хюга“, а на „Калсарикани„, термин, който буквално означава „пиене у дома, сам, по бельо“. „Калсарикани“ не изисква да се отказвате от малките неща, които ви правят щастливи, или да прахосвате цяло състояние в мебели и пълнейки къщата си с повече свещи от олтара на католическа църква. Достъпността е неговият отличителен белег, предлагайки реалистично средство срещу ежедневния стрес. Ето защо този избор е антитеза на позирането и фалшивата претенциозност, защото Калсарикани е нещо истинско. Става въпрос за това да се отпуснете и да бъдете себе си, без привързаност и без представяне. Лесно е да видите как домашното освобождаване от панталоните се явява като отговор на суровата финландска среда. Погледнете през прозореца във финландския ноемврийски ден и ще забележите, че през повечето време е тъмно и замръзнало, вали сняг, а тротоарите са хлъзгави от лед и киша. Често улиците са пусти и човешкото общение изисква дълъг и неприятен поход. И това е на обяд, най-светлата точка на деня. Освобождаващият ефект на този финландски път към щастието произтича от прости елементи: удобни дрехи, алкохол в подходящи количества и никакво намерение да излизате навън. Това не означава, че пиенето по бельо трябва да бъдат солово занимание. Може да се прави и с добър приятел, съквартирант или може би роднина. Когато се практикува правилно, това само може да разшири и задълбочи отношенията. Всичко, от което наистина се нуждаете е далновидност, за да се подготвите оптимално. Напълнете хладилника с хубава крафт бира, запасете се с чипс и шоколад. Уверете се, че сте подбрали за гледане най-якия сериал по Netflix. Когато се приберете вкъщи, незабавно свалете дрехите си (основно правило: съблечете всичко, което е дори леко неудобно или официално). Постепенно ще стигнете до най-приятния момент на стриптийза: бавното отърваване от чорапите –  усещане, което заслужава собствена дума. Сега отидете в кухнята и извадете една от студените бири от хладилника. Потънете в дивана (вече по бельо) и изпуснете въздишка на дълбоко облекчение. Ако поставяте под въпрос сложността на тази формула, тогава помислете за факта, че пиенето по бельо не са само финландски фолклор или феномен; това е и официална външна политика. Преди почти три години Отделът за обществена дипломация на Министерството на външните работи пусна две емоджита, които пият по бельо – мъж с бира и жена с чаша червено вино – като представители на финландската култура.

https://www.instagram.com/p/CCBUvBSJ6hU/

Като лайфстайл избор, Калсарикани не влиза в конфликт с „лагом“ и „хюга“. Всички те  споделят едни и същи крайни цели: оптимално спокойствие, комфорт и равновесие. Всяка от тези думи е сформирана от собствената си история, култура и национален характер. Разликата между трите се крие в тяхната икономическа история.

Когато Финландия обявява независимостта си от Русия през 1917 г., тя е бедна, аграрна страна с БВП едва достигащ средната световна стойност. Продължителността на живота е ниска, а детската смъртност висока. И все пак, след 100 години Финландия се превърна в след индустриално информационно общество и третата най-просперираща страна в света. Също така постигна най-високия общ резултат в доклада на ООН за щастието за 2018 г., класирана като най-стабилната, най-сигурната и най-добре управляваната държава в света. Освен това е сред най-слабо корумпираните и най-прогресивно социално настроените. Финландската полиция е най-добрата в света, а банките – най-надеждни. Безплатното здравеопазване и университетското образование също помагат, когато става въпрос за щастие.

Калсарикани е само още един начин да осъзнаете значението на релаксацията. Колкото и хумористичен да е подходът, това е елемент от истинската ангажираност към грижата за себе си – дори и да изглежда несериозно, ние да приемаме това сериозно. Това са същото отношение и философия, които водят до вътрешен мир. Не е нужно дори да пиете алкохол, за да ги постигнете – става въпрос за отделяне на време, отдаване на малко на това, което ви харесва и е автентично. В крайна сметка финландският подход е по-близък до доброто настроение, отколкото „хюга“ и „лагом“. Истинският професионалист по Калсарикани знае как да бъде себе си, независимо от обстоятелствата – не се изисква стилен интериор а ла инстаграм модел. Смело следвайте тази философия и се потопете в неподправената финландска култура.

по текст на Гардиън

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share