Безалкохолен секс

Не съм пила алкохол от почти 8 месеца. И не, не съм бременна. Бих искала да поговоря за това как отказът от пиенето влияе на тревожността и депресията ви (както по положителни, така и по отрицателни начини), как социалният ви живот прави обрат или как приоритетите ви напълно се променят. Както обаче заглавието на статията подсказва, тук сме, за да говорим за секса, който ще правим, когато сме трезви. Сред всичките възходи и падения, които изпитва един алкохолик, който наскоро е отказал пиенето, едно от най-предизвикателните преживявания се оказа запознанството. Искам да кажа, че запознанството е предизвикателството, с което да започнем, и всички ние разполагаме със своите инструменти и начини да се справим. Може да обърнете питие или две, за да си придадете някаква фалшива смелост и увереност или просто да пиете по време на срещата, за да потръгне разговорът и да засилите химията помежду ви. Всъщност – толкова често се пие на първа среща, дори понякога прекомерно, че в началото на едно от първите ми трезвени запознанства се озовах на бар, пиейки безалкохолна бира, докато моят събеседник бавно, но сигурно се напиваше.

Това ме накара да разбера, че макар да се опитвам да го замета под килима и да се преструвам, че не съществува, това да не пия се оказа голяма работа. Разбирате ли, социалният ни живот често се формира и се основава на пиене, с всички неписани, но твърди правила около общуването и разчупването на ледовете на „по питие“. В каквато и социална дейност да участвате, то тя е подкрепена от пиене. Повечето събития в живота ни, които свързваме с принадлежност към група, наистина са свързани с пиенето – излизане „по женски“, гледане на мач с момчетата, сватби, рождени дни, офис партита. Така че, съвсем разбираемо, през първите си няколко месеца без алкохол дори не можех да си представя да отида на среща. Мисълта, че трябва да говоря и да флиртувам с някого без увереността и комфорта, получени преди това единствено от две чаши вино, 3 бири или няколко коктейла, ме караше да се разсмивам. Но в крайна сметка, принудена от високите нива на възбуда,  човешкото желание за връзка и моите усилия да се приспособя към новата радост от това, че не пия, реших да започна отново да излизам на срещи. И да, това беше и все още е адско преживяване и определено отнема време да свикнеш. Но вярвам, че си заслужава.Така че сега 8 месеца без пиене и около 6 месеца в запознанства  и секс без намесата на алкохол, се опитвам да опиша водовъртежа от емоции и мисли, които изпитвам по време на този процес.

Започнах да пия по времето, когато започнах да правя секс – около 16-годишна възраст. Първият ми път беше пиян секс на парти и през следващите 20 години просто не си спомням случай, в който да съм била трезвена по време на секс.

Винаги съм пиела много – някои биха могли да кажат, че имам проблем, че съм алкохолик или какъвто и да е термина, изберете си който ви харесва. Да съм трезвена е най-доброто решение, което съм взимала през живота си.

Ванина Цонева

Относно запознанствата: не се срещам по строгия моногамен, хетеросексуален начин. Няма да ходя на среща с цел да се запозная с човек и да имам дългосрочни отношения с него. Срещам жени, мъже и двойки и тези срещи понякога се превръщат в страхотни сексуални преживявания, дългосрочни любовници или приятелства. Нямам нищо против да се срещам с цел сексуалното преживяване или да създам нещо по-постоянно. Наистина зависи от това какво искат и имат нужда участващите. С трезвеността сексът за една нощ и намирането на партньор за това става доста по-трудно.  В началото това бе голяма и неприятна  изненада за мен. Бях взела своето от секса за една нощ, особено в Бруклин, където активно експериментирах. Културата на търсенето направи мигновеното удовлетворение от секса толкова лесно и не можех просто да стоя там и да не му се наслаждавам. Срещите по барове, смях и приятни разговори, за които допринасят консумираните напитки, лесно се превръщат в секс. Работата е там, че алкохолът ви създава това фалшиво вълнение и илюзията за химия между вас и човека пред вас. Лесно можете да оправдаете секс с този човек, защото той е супер сладък, разбирате се и чувствате химията. Но случаят съвсем не е такъв, когато си трезвен. Истината е, че всичко това е създадено от нереалистичната преценка на ситуацията след три питиета. Ако извадите алкохола от уравнението, много от тези първи срещи напълно губят своя чар и вълнението от фалшивата химия се изпарява. Става по-трудно да пожелаете да правите секс с човека пред вас, защото преценката ви не е замъглена от алкохола. Изведнъж той не изглежда толкова сладък. За да си спестите неволите – ставате по-придирчиви към това с кого спите.

За да стане по-ясно – ставате по-придирчиви към това с кого спите. Което ни води до извода, че започвате да търсите по-дълбока връзка дори и за кратките преживявания. Всичко това идва по-скоро естествено и има много общо с комуникацията. Въпреки че трезвостта прави първите няколко момента на среща малко по-неудобни, разговорите, които се случват след, са много по-лесни за навигиране и оценяване. Имах толкова много интересни разговори през първия час на първите трезвени срещи, докато не мога да си спомня такива, когато съм била пияна. Способността да четете човека пред себе си и да общувате добре  е от решаващо значение за продуктивни разговори.

Освен това ви е по-лесно да изразите своите сексуални желания, което се развива в интимност. Не ме разбирайте погрешно – винаги съм смятала, че интимността е най-доброто изживяване, което можете да извлечете от сексуалната игра. Но е трудно да го усетиш, когато се спъваш в опити да не изглеждаш твърде пиян или като цяло си толкова пиян, че интимността не е на дневен ред. Интимността обаче е онова, което ви кара да се чувствате добре, когато докосвате или целувате партньора си. Чувствам се много повече в синхрон с партньорите си сега, когато не пия. Комуникацията е по-лесна, а интимността и радостта между нас създава сигурно пространство, в което да се потопите и допълнително да изследвате. Което е една от причините да станете по-малко егоистични. Ставате много по-наясно с реакциите на партньора си и неизбежно започвате да ги оценявате повече. Което не означава, че поставяте собственото си удоволствие на заден план. Но сексът става по-скоро в името на целостта, вместо просто заради удоволствиено, разпределено по равно на всички партньори. И да, удоволствието на партньорите ми винаги е било важно. Но забелязвам много по-малко невербални сигнали, когато пия, а и реакциите ми са много по-бавни. Даже да не споменавам, че съм и заспивала по време на секс. Обаче по време на трезвен секс е невъзможно да заспиш, защото усещаш всичко – клиторът, вагината, зърната,  тялото ти не е  изтръпнало от консумирания алкохол, следователно сетивата ти полудяват. Това важи особено за клитора, който току-що започна нов живот самостоятелно, изпълнен с нови забавни трезвени усещания. Имайте предвид, че всичко е нож с две остриета, тъй като можете да бъдете много чувствителни при допир. Все още си спомням, че почти подскочих от болка, когато един човек триеше клитора ми прекалено интензивно в продължение на няколко секунди или започнах да крещя, когато друг беше груб със зърната ми. Това са все неща, които съм изпитвала и преди, но без да то усещам. Сега е моментът да спомена, че винаги съм имала затруднения с оргазмите с партньор. Няма да кажа, че трезвеността промени тома. Но определено изпитах повече оргазми по време на тези 8 месеца трезвеност, отколкото през целия си живот. Може да е от възрастта и да се чувствам по-комфортно с тялото си или може да е комбинация между всички тези фактори. Каквото и да е, сигурна съм, че трезвеността ми помага да изживея секса по различен начин и се наслаждавам напълно на новооткритите оргазми.

Освен всички тези много лични предимства, трезвеността има и някои много очевидни добри страни, като например безопасен и приятен секс. Когато пиех, правех много повече секс без да се пазя, отколкото искам да призная. Разбира се, изглежда страхотно, докато се случва, но паниката и всички STD тестове, които трябва да направите след акта, не са забавни. От друга страна, трезвият винаги използва защита и го очаква от своите партньори. Не можем да говорим за секс в нетрезво състояние, без да споменем  временната еректилна дисфункция, което се случва при мъжете често под въздействието на алкохол. Работата е там, че когато не пиете, ставате по-креативни в това къде и какво да правите. Вместо да отидете на бар, отидете в парк. Вместо да пиете бира, пийте вода. Вместо да отидете на вечеря, напоена с вино, отидете на разходка. Всички тези  дейности предоставят на вашия партньор шанса да не пие, което пък намалява шанса да не се справи добре. И да, трезвеността значително намалява възможността от сексуално насилие.

Трезвеният секс не винаги е невероятен, несигурността ви не изчезва от това, че не пиете. Но чувствам, че трезвеността ми помага да създам по-здрава база за моите връзки, сексуални или не. Това прави възможно комуникацията, връзката и интимността, а това прави познаването и обичането на собственото ми „Аз“ малко по-лесно.

автор: Ванина Цонева
Източник: Sluttish.us

Ванина Цонева

снимка корица: Photo by Kurt Francois on Unsplash
снимка текст: Photo by Alexander Krivitskiy on Unsplash
снимки Ванина: личен архив

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share