test

Бьорк: Във въздуха се усеща драматична промяна

Бьорк, какво означава да си смел с музиката си?

Мисля, че се усеща, когато играете на сигурно, когато сте в застой и кога вървите напред. Това вероятно е валидно за всички нас, а също и трудно се постига балнс. Важно е да не прекалявате или рискувате, за да не пропуснете подходящите моменти, но аз се опитвам да науча поне едно нещо от всеки албум, да поработя по отношение на софтуера или да се разраствам в моите аранжименти, или вероятно да пиша и пея все по-трудни неща. Сама си ставам учител.

Това ли същото ли е като да сме смели по принцип?

Мисля, че това е по-скоро нещо, което чувствате. Ако действате прибързано, може и да не се получи. Аз самата съм го правила много пъти … Но си заслужава. Рано открих, че съм човек, който експериментира и прави грешки, но тогава всичко си заслужава. Ето защо смятам, че да си смел, означава да си уязвим.

„Чувствах, че за младите момичета е важно да знаят, че не се преструвам, че е лесно“.

Хората са склонни да забравят, че уязвимостта съществува и когато става въпрос за известни личности – все още ли е страшно за теб да говориш по въпроси, които те интересуват?

Ако трябва да съм честна, по-скоро е изтощително … Но също така чувствам, че ако желая промяна, например по отношение на равенството между половете, тогава трябва да положа усилия. За моето поколение беше важно през деветдесетте години жените да излизат и да правят неща, и да спрат да се оплакват – но това беше само защото поколението на майка ми беше свършило много работа преди и аз се наслаждавах на плодовете на това.

Майка ти също беше активист, нали?

Баща ми също! Той беше лидер на профсъюзите тук в Исландия от десетилетия и сега е част от радикална група, която пише нова конституция за Исландия. Мисля, че дълго време се противопоставях на това, чувствах, че е твърде очевидно. Но през последните 20 години се уверих, че прекарвам голяма част от времето си в защита на природата в Исландия. Мисля, че всеки път, когато обществото преминава през трансформация, се говори за края на света. Така че ние трябва да си представим бъдеще, в което океаните са чисти или пък използваме соларна или вятърна енергия … Щом милиони могат да сменят  iPhone 6 със 7 за няколко седмици – тогава можем да направим и гореизброените неща.

Какво те накара да осъзнаеш своята собствена отговорност в това движение?

Мисля, че е интересно усещането, когато порастваш и осъзнаваш, че няма „те“, няма правителство или висшестоящи, няма никой, когото можеш да посочиш и да обвиняваш. Всъщност трябва да станеш този човек и в това няма нищо лошо. Не мисля, че е съвпадение, че хората на моята възраст често изразяват мнение по отношение на социалните отговорности. През последните 10 години чувствах колко е важно младите момичета да знаят, че не се преструвам, че е лесно. И аз разбирам това. Въпреки че това, което казвам сега, може да ме вкара в неприятности  … подготвям почвата за дъщеря си.

Значи за теб е важно да говориш буквално, а не само чрез музиката си?

Това е много добър въпрос и бих могла да отговоря по седем различни начина … Лесно бих могла да кажа, че не е важно! Друг отговор може да бъде, че като изпълнител на живо разбирам и оценявам силата на динамиката и изненадата.

Какво имаш предвид?

Ако винаги изразявате себе си по същия начин през целия си живот, това може да загуби част от потенциала ви. Винаги съм харесвала да пея тихо и после силно, радвам се на онова усещане за техника, което ми дава. Харесвам рога на изобилието във филмите, музиката, храната, секса, всичко … Така че може би феминизмът понякога трябва да бъде скрит, „за собствено удоволствие“, щедрото саможертвено качество на майките … Но изведнъж пиша пост за #MeToo във Facebook, само за да се противопоставя, да придам някаква полярност? Като романтична хорова песен, след която започва да гърми пънк.

Чувстваш ли понякога, че не си разбрана?

Като цяло като музикант се чувствам разбрана. И също като музикант ми харесва да ме разбират, но и да не ме разбират. И  съм готова да живея с това. Предполагам, че естеството на музиката, която правя, не трябва непременно да се разбира от всички. От друга страна, когато се включих в #MeToo, усетих, че ми се подиграват – особено когато за първи път повдигвах въпроса преди 17 години. Жените са научени да чувстват, че не са достойни да бъдат приемани насериозно. И най-накрая, вече се усеща драматична промяна във въздуха!

„Смелостта е чувството да останете гъвкави“.

Веднъж каза, че ще каквото и да говориш, ако помага на жените, няма да спреш да го твърдиш. Още ли вярваш в това?

Мисля, че има време и място за това, защото сега е различно. Чувствам, че следващата задача са мъжете и как ще създадем пространство за тях да изразят чувствата си. Натоварени са с много сложни послания: че не могат да бъдат емоционални и изведнъж се упреквани, че не са. Ние, жените, сме определили езика от десетилетия, за да изразим себе си, а мъжете изостават в това отношение.

Смяташ ли, че е работа на хората на изкуството да се занимават с тези неща?

Не вярвам в йерархиите – мисля, че ще се справим всички заедно. Това е времето на глобализма, 21 век не се нуждае от лидери. Мисля, че всеки трябва да следва собствената си мисия. Някои са по-поетични, други по-директни. Разнообразието е всичко. Личната политика е сложна и никога не е опростена и само изразяването на себе си може да бъде основен акт на бунт, радикална сила, въпреки че не включва никаква обоснована политика. Както вече казах, храбростта е това чувство да оставаш гъвкав, въпреки ситуацията.

Как оставаш гъвкава по отношение на музиката си?

Е, например, направих малък фалцет експеримент в „Утопия“; повече песни от обикновено сега се пеят така, което е забавно! Това беше почти като приемственост на „Cocoon“, стара моя песен, където се опитвах като музикант да проникна под кожата и да пречупя бариерата между певеца и слушателя. Открих, че звуковият контраст на този албум, точката, в която фантазията и истаната се срещат, е крайна. Предполагам, че за това избрях заглавието „Утопия“. Харесва ми, че думата е натоварена със смисъл. Става дума за нашата фантазия, но и за това как смесватм реалността, а как правим това е показателно за това какви хора сме. Любопитна съм за разликата между двете.

Изглеждаш постоянно движена от тези дихотомии – фантазия и реалност, светло и тъмно … Във Vulnicura пееш: „Когато съм разбита, аз съм цяла и когато съм цяла, съм разбита“.

Предполагам, че това беше някакво чувство за самоирония, вероятно се иронозирам по-често, отколкото хората мислят. Според мен е надценено, когато хората минават през щастлив период, да казват, че са „цели“. Мисля, че понякога, когато хората преминават през най-грубите моменти в живота си, тогава са цели.

Смяташ ли, че твоята музика помага на хората по време на тези преживявания?

Не мога да се стремя към това. Знам, че  музиката има този потенциал, но е важно музикантът просто да остави музиката да бъде написана. Просто трябва да бъде това, което е. Няма как да планиаме напред; понякога става ясно какво е едва след това. Но дали преди или по време на процеса на писане … Това е загадка.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share