Сър Шон Конъри: Най-голямото предизвикателство е да изкараш най-доброто у един човек

Няколко факта от живота на великия шотландец

Цялото му е Томас Шон Конъри, наричали са го дълго Томи, Шон се налага по-късно, покрай негов приятел, който се казва Шеймъс, и понеже били неразделни ги наричали Шеймъс и Шон

Твърди се, че Бил Клинтън му казал веднъж, че благодарение на неговия Джеймс Бонд Западът е спечелил Студената война. 

За да му помогне да влезе по-лесно в ролята на великия шпионин режисьорът на Доктор Но, Терънс Йънг накарал Конъри да спи с костюмите, които били специално ушити за него. Именно доктор Но е първият, който споменава прословутото мартини, което трябва да е “разклатено, не разбъркано”

След като за ролята на Джеймс Бонд са били обсъждани  имена като Кари Грант, Ричард Бъртън и Рекс Харисън, то съпругата на продуцента Албърт Броколи Дейна е тази, която избира Шон Конъри като перфектен за ролята. Според нея той притежава сексапил и магнетизъм, които идеално пасват на образа.

По време на снимките на “Шотландски боец” в една от сцените за малко не го обезглавяват, буквално! Последвала категоричната забрана да се употребява алкохол по време на снимки, което, разбира се, не се отнасяло за Шон Конъри.

via GIPHY

Ролята на Рамирес е второто превъплъщение след Джеймс Бонд, което шотландецът изиграва повече от веднъж

Има татуировка Scotland forever, която си прави докато служи във флота.

Именно възгледите му за независимостта на Шотландия и подкрепата за Шотландската национална партия отлагат във времето рицарското му звание.

Всеки поне веднъж е имитирал знаменития му акцент, дори сега подсъзнателно го правите.

През петдесетте великият сър Мат Бъзби му предлага договор в Манчестър Юнайтед, но Конъри преценява, че в актьорството има по-дългосрочна перспектива.

По-късно нарича това си решение “един от най-интелигентните ми избори”

Влиза в ролята на баща на други две големи легенди – на Дъстин Хофман в “Семеен бизнес” (по-възрастен е от Хофман със седем години) и Харисън Форд в “Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход” (по-възрастен е с дванайсет години от Харисън Форд)

via GIPHY


Жени се за първата си съпруга Даян Силенто в Гибралтар. Церемонията се провежда в евтин хотел, а двамата свидетели са местни таксиметрови шофьори.

За сватбата с втората си съпруга Мишел Рокбрюн отново избира Гибралтар. 

Мишел доста често го придружава по време на снимки, за да следи за забежки с екранните му партньорки.(въпреки това те не са никак малко)

via GIPHY

Твърди, че е употребявал марихуана няколко пъти в живота си, но “има отношение” към доброто питие. Според първата му съпруга в началото на звездната си кариера е взимал LSD, по препоръка на известен по това време терапевт.

След смъртта му стартира онлайн петиция с искане летището в Единбург да носи неговото име.

Ето и три заглавия от богатата филмография на сър Шон Конъри, които може и да сте пропуснали:

The Hill (1965) https://www.imdb.com/title/tt0059274/?ref_=nm_flmg_act_59

The Man Who Would Be A King (1975) https://www.imdb.com/title/tt0073341/?ref_=nm_flmg_act_41

Family Business (1989) https://www.imdb.com/title/tt0097328/?ref_=nm_flmg_act_21


Алек Стоименов
Алек Стоименов е виден столичен бохем и хедонист. Ценител на вкусната храна, изисканите напитки и Великата красота във всичките ѝ достъпни измерения. Възпитаник на Класическата гимназия. Дългогодишен водещ в радио „Z-rock”. Често може да бъде забелязан и в амплоато на музикален селектор в по-добрите барове и клубове. Все още се намира в челната десетка на списъка на най-желаните софийски ергени.

Share