Дори и да не слушате класическа музика, няма как да не харесате тези пет филма

Един от най-обичаните епизоди на поредицата Весели мелодии за приключенията на Зайчето Бъни е „Rabbit of Seville“ или Севилският заек в най-свободен превод. Ако сте гледали тази класика като деца, то значи сте слушали в най-ранна възраст Джоакино Росини, нещо, което вероятно не предполагате, ако чуете името му сега. На всеки първи януари, когато стомахът ви е пълен, а главата празна и отнякъде по обед е пуснат телевизор, идва друг популярен източник на популярни класически мелодии – Новогодишният концерт на Виенската филхармония

Класическата музика присъства постоянно в живота ни под най-различни форми – реклами на автомобили, застраховки или кашкавал, в които някой хитро е сложил като фон откъс от Годишните времена на Вивалди, пиеса от Григ или увертюра от опера на Верди. Тези парченца музика хващат ухото, често хората си ги тананикат, понякога дори си пускат въодушевено някоя компилация с популярни откъси от класически произведения в Youtube или Spotify.

Ако нямате по-специално отношение към музика писана поне преди стотина години вероятно не бихте си пуснали цял концерт или симфония.

За радост през годините филмовото изкуство използва по чудесен начин класическата музика в разказването на истории (не непременно само свързани с живота на композитори или изпълнители )

По-долу следват пет филма, в които класическата музика е водещ мотив:

Амадеус/Amadeus (1984)

Шедьовърът на Милош Форман по пиесата на Питър Шафър с участието на Том Хълси в ролята на Моцарт (в анимацията “Гърбушкото от Нотр Дам“ дванайсет години след “Амадеус“ Хълси озвучава Квазимодо!) и Ф. Мъри Ейбрахам (Оскар за главна мъжка роля като Антонио Салиери). Филм за гениалност, лудост, завист в най-оголената им форма.

Блясък/Shine (1996)

Филмът, с който разбрахме, че Джефри Ръш е чудовищен актьор! (Оскар за ролята на пианиста Дейвид Хелфгот) Някои твърдят, че историята на Хелфгот е доста украсена за целите на филма, но за мен това е по-добрият Whiplash!

Има вероятност втори концерт на Сергей Рахманинов сериозно да ви влезе под кожата.

Късен квартет/A Late quartet (2012)

Най-възрастният член на световноизвесте струнен квартет трябва да се оттегли заради тежка диагноза, скритото напрежение между останалите няма как да бъде потискано още дълго. Майсторски клас от Кристофър Уокън, Катрин Кийнър и Филип Сиймур Хофман. Пиеси от Бетовен, Хайдн и Бах.

Червената цигулка/The red violin (1998)

История за изящна старинна цигулка и нейните притежатели във времето от изработката в Кремона до съвременен Монреал. Музиката е на модерният класик Джон Корилиано и е изпълнена от светоизвестният цигулар Джошуа Бел. Като бонус е и участието на Самюъл Джексън.

Концертът/The Concert (2009)

Трагикомична история от румънеца Раду Михайлеану за прочут диригент от Болшой театър, изпаднал в немилост пред съветската власт, който има шанс за мечтан концерт в Париж.

Двете неща, които ще запомните определено са прекрасната Мелани Лоран като виртуозна цигуларка и концертът за цигулка на Пьотр Илич Чайковски.

Приятно гледане и слушане!

Алек Стоименов
Алек Стоименов е виден столичен бохем и хедонист. Ценител на вкусната храна, изисканите напитки и Великата красота във всичките ѝ достъпни измерения. Възпитаник на Класическата гимназия. Дългогодишен водещ в радио „Z-rock”. Често може да бъде забелязан и в амплоато на музикален селектор в по-добрите барове и клубове. Все още се намира в челната десетка на списъка на най-желаните софийски ергени.

Share