Какво е общото между щастливите хора?

От незапомнени времена хората се стремят да бъдат щастливи, като „стремежът към щастие” дори е вписан в Американската декларация за независимост. Въпреки че има няколко определения на термина „щастие“, той се разбира широко като положително състояние на ума, носещо чувство на радост и удовлетворение. Наистина, науката за щастието става все по-популярна през последните 20 години, с появата на положителната психология, която има за цел да определи кои фактори правят хората щастливи и ползите, които водят до това щастие.

Според изследванията, около 40% от щастието на хората е под техен контрол, а останалите 60% се определя от генетиката и външните фактори (болест, война и др.). Според учените – и преди тях според много философи и мъдреци – щастливите хора споделят общи черти, с които ще ви запозная по-долу, заедно с някои от любимите ми цитати за щастието.

„Щастливите хора живеят в настоящето, като знаят, че трябва да се радват на живота тук и сега, без да съжаляват за минали грешки и да се притесняват за бъдещето“.

„Истинското щастие е да се наслаждаваме на настоящето, без тревожна зависимост от бъдещето, не да се залъгваме нито с надежди, нито със страхове, а да останем доволни от онова, което имаме, което ни е достатъчно, защото този, който е щастлив, не иска нищо повече от това, което има. Най-големите благословии са в нас и докъдето можем да протегнем ръка: мъдрият човек се задоволява с това, което има, каквото и да е той, без да желае това, което няма“.

 Сенека

„Ако сте депресирани, живеете в миналото. Ако сте разтревожени, вие живеете в бъдещето. Ако сте в мир със себе си, вие живеете в настоящето“.

 Лао Дзъ

Щастливите хора се радват на онова, което имат и завиждат много по-малко на останалите, съжаляват по-малко за пропуснатите възможности.

„Не това, което имаш, или кой си, или къде си, или това, което правиш, те прави щастлив, или нещастен – а това, което мислиш“.

 Дейл Карнеги

„Успехът е това, което искате. Щастието иска това, което получаваш“.

В.П. Кинсела

Щастливите хора са осъзнали, че щастието е най-вече нагласа на ума, която се постига, само ако сме сигурни в способностите си и своите ценности.

”Колкото повече човек размишлява върху добрите мисли, толкова по-добър ще бъде неговият свят и светът като цяло“. Конфуций

„Щастието е, когато това, което мислиш, което казваш и което правиш, е в хармония“.

Ганди

Щастливите хора знаят, че щастието е в действието, а не в пасивния ум: те правят съзнателния избор да виждат чашата наполовина пълна.

„Повечето хора са толкова щастливи, колкото решат, че ще бъдат“.

 Ейбрахам Линкълн

„Отношението е избор. Щастието е избор. Оптимизмът е избор. Добротата е избор. Уважението е избор. Изборите, които правите, показват какви сте: избирайте мъдро“.

 Рой Т. Бенет

„Щастливите хора култивират близките си връзки чрез мрежа от близки приятели и членове на семейството, които се подкрепят едни други и си вярват. Те знаят, че щастието съществува, ако е споделено“.

Шарлот Бронте

„Нека бъдем благодарни за хората, които ни правят щастливи: те са градинарите, които карат душите ни да цъфтят“.

Марсел Пруст

Щастливите хора са по-алтруистични, добрите им дела им носят още повече щастие и удовлетвореност в един, изглежд, безкраен кръговрат.

„Начинът да се развеселите е да развеселите някой друг.“

Марк Твен

„Спокоен и уединен живот в страната, с възможността да бъдем полезни на хората, към които е лесно да бъдем добри и които не са свикнали някой друг да им върши работата; да работиш това, което ти е от полза; да си почиваш, да се насладиш на природата, да четеш, да слушаш музика, да обичаш ближния – това е моята идея за щастие“.

Лев Толстой


Фредерик Андреани

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share