test

Джорджо Армани: Тази криза изисква принос от всеки един от нас

Г-н Армани, веднъж описахте своите четиридесет години като само началото – моментът, когато започнете да осъзнавате. Как бихте описали сега осемдесетте си години? Осемдесетте ми са моментът на интензивна жизненост, пълна отдаденост на бизнес, който се превърна в начин на живот, и времето, в което най-накрая се опитвам да намеря баланс със свободното време. Работата идва на първо място, все пак. През целия си живот пожертвах любов, личен живот и време в името на работата. Но аз също създадох империя, която е важна за толкова много. Грижа се за всичките си служители. Въпреки че, колкото по-възрастен ставам, толкова повече изпитвам съжаление за неща, които не съм правил, места, които не съм виждал,  че не съм обичал … Но изтривам тези чувства, като работя малко по-усилено. Това е безкраен път към усъвършенстване.

Мислите ли, че някога ще бъдете доволен? Мисля, че ще спра да работя, когато най-накрая съм доволен … Но не мога да видя това в обозримо бъдеще. Поривът да се справя по-добре е това, което ме тласка напред. Също практикувам търпение и всеотдайност, защото самонадеяността е най-голямото предизвикателство за дисциплината. И за да бъдете дисциплинирани, трябва да сте строги към себе си, независимо какво. Научих този урок от самия живот … Когато бях млад дизайнер, много се радвах, че се грижа за творчески въпроси, но след внезапната загуба на моя бизнес партньор Серхио Галеоти,станах предприемач. Това беше тежък преход, но го преодолях с упорита работа. Просто съм си такъв.

Толкова ли сте  стрoг към екипа си, колкото сте и към себе си? Всъщност съм. Когато сте толкова взискателни към себе си, вие сте такъв и с вашия екип, това е най-добрият начин всеки да даде най-доброто от себе си. Но за себе си аз съм автор и по право името ми седи на всичко, което правя. Активно участвам във всеки аспект на бизнеса си не само заради името, а защото всичко, което правя, произтича от моята интуиция и визия. Вярвам в това, което правя.

Интуицията винаги ли са била част от живота ви? Спомням си как гледах майка ми да носи якета докато растях … Тя правеше повече, с по-малко и със сигурност не се обличаше като кукла. Якето имаше функция, но тя го носеше елегантно и това даваше присъствие. И моят собствен порив да създавам идва от тази любов към красотата и тази любов към функцията. Гледам нещата, стремя се да ги направя по-добри, по-полезни, по-елегантни. Това е процес, дълъг един живот.

Бихте ли казали, че търпението също е било решаващо за този процес? Разбира се, търпението е добродетел, която ценя много, не на последно място, защото е напълно в противоречие с тези бързи времена. Хората искат всичко веднага, просто да забравят всичко веднага след като го получат. Търпението означава усилие, издръжливост, визия и фокус. Това е една от вратите към щастието и трайния успех. За мен поне.

Може ли някой като вас, който е толкова натоварен, да си позволи да бъде търпелив? Наистина е много трудно, но винаги се старая да бъда. Избирането на подходящо време за предприемане на нещо или вземане на решения е единственият начин да направите нещата добре. Идеята, че всичко трябва да се направи бързо, е погрешно схващане. Колкото повече растеш, толкова повече научаваш, че търпението е важно, за да можеш наистина да напреднеш. Всъщност по време на тази глобална здравна криза бих казал, че това определено е най-дългият период на почивка, който съм имал през кариерата си. Това беше възможност за забавяне и пренастройване на всичко; да се определи по-смислен пейзаж.

По време на Седмицата на модата в Милано в края на февруари, много преди да бъдат отменени каквито и да било големи събития, вие избрахте да предавате онлайн шоуто си, вместо да го показвате лично. За вас бешели  изненада, че никой друг дизайнер в Париж не последва вашия пример? По някакъв начин, да. Но не мога и няма да обвиня никого. Тази пандемия е причинена от невидим враг! Лесно е да отхвърлим всичко и да си помислим: „Това не може да ни се случи.“ На заден план вероятно цялата седмица на модата би трябвало да бъде отменена, но това би било огромна вреда … Разбира се, в сегашния климат модата не е непосредствена необходимост, тъй като всички оставаме вкъщи и облеклото със сигурност не е най-важното, но мисля, че можем да помогнем за възстановяване на производството.

Спряхте производството, за да започнете да правите предпазни облекла, нали? Точно, тъй като блокирането беше наложено на фабриките, реших, че е мое задължение да допринеса за спешните ситуации с това, което е наистина и дълбоко необходимо. Тази криза изисква принос от всеки един от нас. Това е моят. Всички трябва да се активизираме, защото всички сме част от човечеството. Ние не сме привилегировано малцинство и всички трябва да изтрием този начин на мислене. Можем да спечелим само ако сме обединени. Но също така не съм спрял да работя напълно. Заедно с малка група хора провеждам част от дейностите, когато е възможно, и се подготвям за възстановяването на работата. Мисля, че след този принудителен отпуск, в бъдеще ще имаме съвсем различно отношение към луксозните стоки.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share