Най-добрите фестивали на Халкидики

На Халкидики всяка година се организират различни празници и фестивали. Всеки, който посети Гърция, трябва да изпита традиционна гръцка нощ, защото това е нещо, което никога няма да забравите. Освен това традиционната гръцка нощ винаги е нещо специално.

На Халкидики има много събития, които са наистина интересни и забавни. Едно от тях е Празникът на Агиос Мамас. Хиляди посетители от различни части на Гърция присъстват на това събитие. Това е голям търговски празник, с голямо разнообразие от продукти (дрехи, обувки, храни и др.) и много културни събития. То се организира през първата седмица на септември, в голямата зона в Агиос Мамас.

Известен фестивал е фестивалът Касандра. Той се организира от много години в театъра на Сивири и е един от най-известните фестивали в Гърция. На 21 юни всяка година се обявява официалната програма. Този фестивал включва музика, танци, театрални представления и кино, с участници от Гърция и чужбина. Фестивалът Сани е и един от най-популярните артистични фестивали в Гърция. Той се провежда през летните месеци, на хълма около кулата на Сани. Стартира през 1982 г. и има за цел да се превърне в мост между културата и туризма. Включва няколко събития като Jazz on the Hill, световна музика, танци и изкуства.

Фестивалът на Афитос, известен като Афитос или Атиту фестивал, се организира в Афитос Халкидики през юли и август. Посетителите идват да се полюбуват на много събития, традиционни гръцки музикални групи и танци.

Друг културен фестивал  този на Византийската кула. Той е посветен на традицията в Мала Азия, фолклора и е организиран в чест на хората от региона. Той се провежда през лятото в Неа Фокеа, Халкидики.

Някои други фестивали, които трябва да споменем, са: Фестивалът на морето в Неа Мудания с театрални представления, музика и други, фестивалът Варвара, където хората могат да се насладят на различни концерти и да се възхитят на естествената красота на Северен Халкидики и на панаира на Агия Марина във Фурка, където хората отбелязват празника на Агия Марина, на площада на селото с традиционна гръцка музика и танци.

Известни празници са и празникът на сардините, празникът на маслините, празникът ципурата и празникът на меда, организиран всяка година.

Празникът на Сардините се провежда в Неа Мудания през 2-рата седмица на юли. Няколко културни събития се провеждат за една седмица, а последният ден е празникът на сардината. Има безплатни печени сардини с бяло вино, а празникът продължава до сутринта.

Празникът на маслините се организира в Олинтос през последните три дни на юли. Последният ден се провежда концерт, а ципура и маслини се раздават безплатно. Целта на това тържество е да напомни на хората историята на древния Олинт.

Празникът на Ципурата се организира в Неа Фокеа в края на август.  Това е угощение с музика на живо. Има и храна и ципура, които хората могат да споделят и да се забавляват.

Накрая празникът на меда се провежда във Фурка през август. Събитието е посветено на дейността на местните пчелари. На събитието има демонстрация на традиционния комбайн за мед, а по време на тържеството гостите могат да опитат понички с мед, кисело мляко с мед и разбира се вино.

Друго много интересно събитие, което се провежда, е известният карнавал Полигирос. Има голям парад и голям празник с традиционни инструменти и танци. Също така местните предлагат на посетителите безплатна храна.

И накрая, Фестивалът на водата е нов фестивал с голям интерес. Той се провежда в пристанищата на Порто Карас, където известни музиканти създават забавна атмосфера. Можете да опитате много и нови водни спортове, като кану каяк, ветроходство и др. Освен това на плажа ще намерите плажен бар с коктейли, храна и други. Ако искате да прочетете повече подробности за някой празник или фестивал, или искате да видите точното местоположение на някои от тях, можете да намерите всяка информация, която искате тук: https://www.halkidikitravel.com/en/events-in-halkidiki/feasts-and-festivals-in-halkidiki

Забавлявай се!

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share