Малта – изпълнена с история, невероятни пейзажи и архитектурни скъпоценности (част 2)

прочетете част първа тук: Малта – изпълнена с история, невероятни пейзажи и архитектурни скъпоценности (част 1)
Пейзажът на Малта контрастира с каменисти брегове, които завършват с главозамайващи скални скали със закътани заливи, които крият кристално чиста вода и мечтаните плажове.

Басейнът на Свети Петър: Това е един от най-красивите естествени басейни в Малта и няма как да не бъдете изумени от перфектната кристално чиста лазурна вода. Предлагам ви да отидете по-рано, тъй като много бързо се претъпква. До Марсакслок е лесно достъпен пеша.От Марсакслок до Марсаскала: лесна разходка на 12 км, която ще ви преведе през басейна на Свети Петър и залива Свети Тома, прекрасен залив, предлагащ красиви плажове и невероятни скали!

Blue Grotto: Това е огромна естествена арка в морските скали. Гледката от върха е невероятна. Най-добрата гледка е разположена на автобусната спирка, наречена „Панорама“. Ако тръгнете по пътя от там, можете да предприемете разходка с лодка на 20 минути около пещерите, където ще видите морското дъно, тъй като водата е невероятно бистра.

Скали Дингли: Можете да стигнете до тези скали, като отидете от Синия грот или от Мдина. Предлага спираща дъха гледка и особено чист въздух!

Golden Bay & Għajn Tuffieħa Bay: На час пътуване с автобус от Валета, ще намерите два от най-добрите пясъчни плажове на Малта. Златният залив се претъпква лесно, но ако искате да направите малко походи до кулата Ghajn Tuffieha и след това 186 стъпала до залива, то се оказва дори още по-красиво място.

 ГОЗО

Когато стъпите в Гозо, веднага усещате, че сте се върнали назад във времето с пристанището си за риболов и църквите, които се извисяват над селата. Компактната столица на Виктория (Рабат) е увенчана от малката цитадела Ил-Кастел, една от най-добрите забележителности на Малта. Между планинско колоездене, каяк и пешеходен туризъм, силно фокусиран върху местна  храна и вино, Гозо предлага перфектната възможност да се отпуснете. Можете да вземете ферибот  за 4,50 € на човек.

Руините на Азурния прозорец & Dwejra Bay: Въпреки че естествената арка се срина в морето през март 2017 г., тя все още е вълшебно място. Руините все още са наистина впечатляващи. Освен това е прекрасно място за гмуркане с шнорхел, тъй като морето е красиво.

Gharb: Красиво село от друга епоха от варовикови къщи, откъдето кратка и живописна разходка ще ви отведе до необикновената базилика на Ta’Pinu, архитектурен шедьовър.

Wied Il-Mielaħ: вторият азурен прозорец на Гозо. Можете да вървите по стълбите от противоположната страна, за да бъдете приятно изненадани от гледката!

Солници Ghajn Barrani (Marsalforn): От Wied Il-Mielaħ или Marsalforn можете да се разходите до красивите солници на Гозо, които са собственост на три семейства и все още работят през лятото. Можете директно да си купите малко местна сол от тях, когато стойката е отворена. Отидохме за залез там и беше чиста магия, всички цветове на слънцето се отразяваха в плитките води.

Цитадела (Il-Kastell): Намира се в столицата на Гозо, Виктория! Това е малък укрепен град, който се развива при финикийците и по-късно се превръща в римски град. Първите укрепления са построени през 1500 г. пр. н. е., докато околните стени датират от 15 век. Днес предлагат изумителни гледки към Гозо и към морето. Тесните улички ще ви отведат до четири музея, в които можете да научите повече за това място, но най-важното – до невероятната катедрала Успение Богородично, която е построена между 1697-1711 година.

ОСТРОВА КОМИНО

Комино е малък  остров от варовик, клиниран между Малта и Гозо, откъдето можете да вземете малка лодка за няколко минути каране. Комино е само 2,5 км, лесно е да видите всичко за по-малко от ден. Той е дом на прочутата Синя лагуна, една от най-красивите природни атракции на Малта и без съмнение една от най-тюркоазените кристално чисти води, които съм виждал! Тъй като много бързо се претъпква, предлагам ви да вземете първата лодка от Гозо, за да можете да се насладите на това малко кътче от рая, преди да пристигне тълпата. След това можете да се разходите по грубите пътеки, за да се насладите на този природен резерват и птиче светилище, докато се наслаждавате на красивите гледки на северна Малта и Гозо.

Как да стигна там

Летището се намира на остров Малта и от там до Валета има много автобуси. Можете да си купите карта, която ви предлага неограничено пътуване толкова дълго, колкото искате (ние купихме нашата карта 21 € за 7 дни). Автобусната мрежа е добре развита и можете да отидете почти на всяко място в рамките на един час. Можете да изтеглите приложението или да проверите разписанията и маршрута на официалния уебсайт. Обикаляхме навсякъде с автобус и не чувствахме, че ни трябва кола.


Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share