Малта – изпълнена с история, невероятни пейзажи и архитектурни скъпоценности (част 1)

Тази страна е изпълнена с история, невероятни пейзажи и архитектурни скъпоценности. Не отнема много време преди човек да се влюби. Малта е разделена на 3 острова. Основният остров, където се намира единственото летище в страната и столицата му Валета, след това Гозо и Комино, два по-малки острова на север, до които лесно можете да отидете с лодка срещу 4,50 €.

Архитектурна елегантност

Географското местоположение на Малта в центъра на Средиземноморието го прави привлекателно място. През цялата история хората го изпълват с величествени защити над и под земята. Столицата, Валета, построена от рицарите на Свети Йоан, е хармонична смесица със златист нюанс, Виториоза е живописна крепост, Мдина е град, наподобяващ крепост, а наблюдателните кули са на брега.

Валета

Мъничката столица на Малта е най-южната столица на Европа. Официално е призната от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство през 1980 г. и се казва, че е „един от най-концентрираните исторически райони в света“. Всъщност неговите укрепления, заедно с красотата на бароковите дворци, градини и църкви, карат управляващите династии на Европа да му дадат прякора Superbissima  (което означава „Най-горд“). Задължително е да се види катедралата на Св. Йоан, най-впечатляващата църква в Малта.

Построена между 1573-78 г., едно от най-големите й съкровища е огромната картина на Йоан Кръстител от Караваджо. Беше твърде претъпкано, когато бяхме там и като че ли приличаше повече на музей с хора, които говорят силно, отколкото на катедрала, където хората са склонни да бъдат мълчаливи, затова просто прескочихме посещението. Но интериорът изглежда наистина впечатляващ!

Национален археологически музей: Показване на цялата праистория на Малта, със скулптури и фигурки от археологическите храмове. Мисля, че е по-добре да го посетите, след като прекарате време в проучване на страната и някои храмове. По този начин ще можете да контекстуализирате по-добре различните фигурки и скулптури, изложени в музея.

На брега на Валета и стените: Разходете се по красивите стени, от които можете да се насладите на зашеметяваща гледка към красивите улици на Валета.

Градините Барракка: красива градина, от която имате пълна гледка към Трите града. От там можете да вземете ферибот, за да разгледате Виториоза.

Въпреки че е малка столица, Малта е пълна със забележителности, така че най-добрият начин да я разгледате е да се изгубите сред красивите улици! На всяко кътче има какво да се снима!

Виториоза /Биргу/

Това е стар малък укрепен град, който е бил столица на Малта от 1530 г. до 1571 г. Скитането безцелно из алените му  алеи е чисто удоволствие и неизбежно ще ви доведе до зашеметяваща гледка към Валета. Крепостта Свети Ангел (Forti Sant ‘Anġlu), на върха на полуостров Виториоза, предлага спираща дъха гледка към столицата.

Мдина и Ир-Рабат

Мдина преди е била столица на Малта от древността до средновековния период, а Ир-Рабат тогава е нейно предградие (думата означава предградие на арабски). Докато Рабат е известен с  катакомбите на Свети Павел, в тихия град Мдина може да се види още много.

Този загадъчен град от златен камък се увенчава с хълм, който си е цял отделен свят. Скритите му платна предлагат изискан архитектурен детайл и вдъхновяват ежедневните тълпи, които до голяма степен се придържат към главната улица. Отидохме там за златния час и беше перфектно, тъй като тълпата вече беше напуснала града. Катедралата „Св. Павел“ в Мдина, която датира от 1697-02 г., след като е била разрушена от земетресение, предлага изящни декорации, подове и стени.

Зашеметяващите праисторически обекти на Малта и Гозо са построени от умни строители на храмове, които също са оставили миниатюрни фигурки и скулптури на мамути и на „дебели дами“, оцелели хилядолетия и се помещават във завладяващите музеи на Малта. На открито гигантски храмове и кули от много различни епохи стоят горди, продължавайки безкрайния си надзор над морето.

Ġaġar Qim & Mnajdra: Този мегалитен храмов комплекс е от 3600-3200 г. пр. н. е.  е най-добре запазеният и най-известният от праисторическите обекти на Малта. Тези два мегалитни храма предоставят задълбочен поглед върху наследството на цивилизацията. Можете да намерите много фигурки и скулптури, намерени там, в Националния археологически музей във Валета.

Хал Тарксиен: Храмовете на Тарксиен са скрити зад гръбнака, на няколко пресечки източно от Хипогеума. Състои се от комплекс от четири мегалитни структури, построени между 3600-2500 г. пр.н.е.

Hal Saflieni Hypogeum: Това е най-необикновеното място от всички и се намира под земята. Това е 5000-годишен некропол, издълбан в скала. Посетителите са ограничени до 80 души на ден, така че не забравяйте да резервирате билетите си предварително.

Марсакслок: Достъпно с автобус от Валета е най-старото рибарско селище Марсакслок. Ако отидете там рано сутрин, ще видите рибарите, които активно се грижат за лодките си или подготвят щандовете за седмичния пазар в неделя. Дори красивите им риболовни лодки резонират с миналото, маховете им са с нарисувани очи, точно както лодките на техните финикийски предшественици.

 Zonqor Point: В северната част на Марсаскала малките солници са едни от най-старите на острова.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share