Най-големият търг за часовници на десетилетието

Крис Юе, специалист от Phillips Perpetual London, ни дава сведения за най-забележителните часовници това лято на аукциона в Женева

Всички очи бяха вперени в Женева през уикенда на 9 май, когато Аурел Бач трябваше да открие наддаването за първата  продажба през новото десетилетие, търг, увенчан с четири наистина изключителни партиди, изпратени от индустриалната легенда Жан- Клод Бивер.

Докато каталогизира лота в началото на 2020 г., никой не можеше да предвиди, че Geneva Watch Auction XI е определен за един от най-важните в кариерата на Бач. Отложен за 27-28 юли, търгът в Женева беше първата голяма продажба на света след първата вълна на епидемията от коронавирус и бе барометър на индустрията за следващото десетилетие.

Без съмнение, четирите суперзвезди на GWAXI са Patek на JCB, „розово върху розово“ 1518 г., прототип реф. 96, „една от трите“ платинени „паяжини“ и невероятния 2499. Тази статия има за цел да ви покаже някои от скъпоценностите, които бяха представени…

PATEK PHILIPPE NAUTILUS

Спортният часовник на Patek от 1976 г. Nautilus последователно се е доказал като един от най-търсените часовници в колекционерските кръгове, със списъци с чакащи за модерните стоманени съкровища. Онези, които наистина знаят, обаче, ще чуят, че в най-ранните дни на производството на Nautilus, Патек Филип произвежда много малък брой от 3700 в 18 карата бяло злато. Към днешна дата са документирани само 11, а възможностите за осигуряване на такъв часовник са почти толкова редки, колкото самия часовник. Този пример, лот 14 от 1978 г. е сред най-добрите, които се появиха на бял свят, с известен произход, шикозен черен циферблат и оценка между 250 000 – 500 000 британски лири, този часовник почти поставя летвата за най-ексклузивния в света. Вижте също, лот 13, ‘The Tiffany Boss’.

ROLEX COSMOGRAPH DAYTONA

Лот номер 4 е важен етап в историята на най-емблематичния модел на Rolex – Cosmograph Daytona.1988 година е мястото, където легендата наистина започва. Rolex преразгледа семейството изцяло, представяйки първия си автоматичен хронограф в колекцията, задвижван от силно модифициран калибър Zenith El Primero.Списъкът на чакащите расте още от първия ден. Настоящият пример от 1999 г. представлява последната версия на това емблематично сътрудничество преди Rolex да стартира собствената си колекция на следващата година, но все още е домакин на много от ъпгрейдите, които биха се прехвърлили на 116520, включително циферблата на Luminova и сигурната плътна гривна. От гледна точка на инвестицията, тези часовници са някои от истинските герои от последното десетилетие и този (с оригиналната кутия, документи и история на услугите) ще помогне да дефинира пазара в ерата на „сините чипове“.

Оценка: 12 600 до 21 000 британски лири. Вижте също Лот 78 – Paul Newman, „John Player Special“.

Ще ви простим, ако мислите, че в аукционния свят доминират Rolex и Patek Philippe – и има причина за това: Phillips е поставил повече световни рекорди през последните пет години, отколкото някой някога е смятал, че е възможно. Ключът към добрия търг, интересният каталог и здравословния пазар като цяло обаче е разнообразието.

Vintage Cartiers успяват да съчетаят истинска рядкост с елегантния дизайн така както никоя друга марка.

По-внимателното разглеждане на каталога означава, че е възможно да намерите невероятно редки часовници с реално качество и индивидуален стил за половината от цената на стоманен Daytona. Лот 149 е един от само 400 произведени Cartier Baignoire Allongée, носещ известния циферблат „Париж“ и в комплект с оригиналната кутия, документи и сертификат за ограничено издание.

Оценка: От £ 10 000 до £ 18 500, вижте също лот 150, Cintrée от 1968 г.

FP JOURNE

За тези, които са обърнали  внимание, малкото ателие, управлявано от Франсоа-Пол Журн, произвежда едни от най-качествените ръчни часовници в света. Производственият брой е изключително ограничен, а отдадеността на качеството е непоколебима. Най-известен е със своя Chronomètre – резонанс, който изследва вековна идея за два взаимодействащи осцилатора – часовниците на FP Journe са станали изключително търсени от проницателни колекционери.

Лот 49 беше един от 20-те часовници, предварително продадени от комисията, за да подпомогне финансовото бъдеще на марката. Създаден е като благодарност към най-ранните му поддръжници.

Вече описвам Светия Граал по отношение на историята на съвременното часовникарство, но обърнете внимание, че това е само вторият известен пример, изработен от платина и розово злато. Към това добавете факта, че се предлага с друг такъв часовник (лот 101), изпратен от първоначалния собственик и близък приятел на Франсоа –  това е часовник, създаден прави история. Това ще изстреля Journe в стратосферата.

Вижте също лот 48 Chronomètre Blue.

ROLEX GMT-MASTER

Запазен в красиво, оригинално състояние, този Rolex GMT-Master е с оригиналната си кутия и документи от 1966 г. Това е  винтидж скъпоценност, която става все по-трудна за откриване.

Отбелязвайки всяка кутия в списъка с желания за винтидж GMT, този пример има красив позлатен циферблат (където топлият златен текст се вижда издълбан в дълбоката лъскава черна повърхност) и перфектна рамка на Pepsi.

Тъй като този лот следва само няколко обособени позиции от ‘JCB’ 2499, умните кандидати потенциално ще могат да вдигнат цената, тъй като това може да отнеме известно време след продажбата на главен лот, за да могат участниците да се организират.

Прогнозата за лот 160 е от 21 000 до 42 000 британски лири.

PATEK PHILIPPE REF. 1518

В началото на тази статия ви казах, че ще избегна да говоря за колекцията на Жан-Клод Бивер. При избора на тези часовници обаче просто се връщах към Лот 38 –  и е глупаво да игнорирам всеки хронологичен инстинкт, който съм изградил през годините. Става известен в тези среди след представянето на часовника на JCB във клипа на Ходинки Talking Watches, Лот 38 е от първото семейство на вечните календарни хронографии на Патек, от коит  са произведени само 281, като само 13 са известни, че са били оборудвани с този прекрасен розов циферблат. От първоначалната си продажба през 1950 г. Жан-Клод е едва вторият собственик на тази исторически важна и невероятно добре запазена икона.

Прогнозата е £ 1,000,000 – £ 2,000,000, но интересът вече е силен сред супер колекционерите. Вижте също, лот 214, един от само трите известни  „Spider Lug“р реф. 1579 хронографи от платина.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share