Всичко, което трябва да знаете при избора на шампанско

Може би знаете малко за шампанското. Може би сте се наслаждавали на коктейл с шампанско на Нова година. Може дори да знаете как да отворите бутилка от него. Но има вероятност в даден момент да сте се уплашили да го купите.

В крайна сметка има толкова много разновидности на пенливото вино. Каква е разликата между Brut и Demi-Sec, Blanc de Blanc и Blanc de Noir или Prosecco и Cava? Помолихме експерта сомелиер Кристофър Хоел, основател на Harper’s Club и винен куратор за Wine Insiders и Martha Stewart Wine Co, да ни даде основните факти за различните видове шампанско.

Произходът на шампанското

За да бъде определено като шампанско, пенливото вино трябва да бъде направено от грозде, отгледано в региона Шампан във Франция и да следва много специфични производствени разпоредби. Без това наименование вероятно пиете пенливи вина, известни като Cava (от Испания), Prosecco (от Италия), Crémant (направено в същия стил като шампанското, но произведено от френско грозде в различни региони) или пенливи вина, които идват от региони по целия свят.

„Тези региони могат да включват САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Чили, Аржентина, Южна Африка, Австрия, Германия и Обединеното кралство, само за да назовем няколко“, обяснява Хоел. „Въпреки това, аз не съм привърженик на пенливите вина! Въпреки че обичам доброто шампанско, много хора се плашат от цената и престижа му. За щастие можете да получите фантастична кава, просеко и други пенливи вина на достъпна цена.“

Гамата от сладост на шампанското

Захарта играе ключова роля когато стане дума за мехурчетата, алкохола и сладостта на шампанското. Може би най-голямата разлика сред шампанското е гамата от сладост, която ще опитате. Пиещите вино са склонни да имат силни предпочитания за това колко сладки харесват питието си и всичко се свежда до това как се произвежда виното.

Повечето винопроизводители на шампанско предпочитат метод на винопроизводство, наричан Methode Champenoise, разчитащ на вторична ферментация в бутилката, а не в резервоар. Този метод също включва процес на ремюаж (или периодично разклащане), който включва отстраняване на мъртвите дрожди (наречени утайка) и повторно запушване на виното.

Вторичната ферментация също включва добавяне на захар, за да се противодейства на високата киселинност на шампанското. Думи като „Brut“ или „Sec“ дават оценка за това колко захар е добавена и следователно колко сладък ще бъде вкусът на виното. Тези описания се отнасят и за други пенливи вина.

Видове шампанско и комбиниране на храни

За всеки от следните видове са добавени различни количества захар в процеса на ферментация. Шампанското варира от сухо до сладко и тази сладост диктува с кои храни да се комбинира. Ако знаете каква храна ще сервирате, можете да използвате ръководството по-долу, за да изберете подходящото шампанско, което да купите.

Brut Nature

  • Напълно сухо
  • Нула захар
  • Съчетава се добре с любимите ви пържени ястия като калмари или пържени картофи

Extra Brut

  • Сухo
  • Минимум захар и висока киселинност
  • Съчетава се добре със сирена, конфитюри и крекери

Brut

  • Една от по-сухите опции
  • сравнително висока киселинност
  • съчетава се добре с пиле или риба на скара

Extra Dry (Extra-Sec)

  • Средно сухо
  • Нотка на сладост
  • Съчетава се добре с десертно плато сирена

Dry (Sec)

  • Забележимо сладко
  • Съчетава се добре със солени храни като пуканки с масло или салам

Demi-Sec

  • Средна сладост
  • Поставя началото на класификацията на десертните вина
  • Сервирайте го леко охладенo, за да неутрализирате сладостта и да запазите по-деликатните вкусове във всяка глътка

Doux

  • Много сладко
  • Официално се счита за десертно вино
  • Разглежда се по-скоро като акомпанимент, отколкото като „основното събитие“

Шампанското според вида грозде

Разбирането кои видове грозде са използвани за направата на вашата бутилка шампанско ще ви помогне да намерите най-добрия стил (и цена) за вашата палитра. За щастие, всичко е на етикета.

Blanc de Blanc

Това буквално се превежда като „бяло от бяло“ и означава, че виното е произведено изцяло от бяло грозде. Шампанското Blanc de Blanc се прави от 100 процента грозде Шардоне. В редки случаи този процес може да включва и използване на грозде Пино Блан.

Докато първоначално се използва за обозначаване на обикновени вина, „блан дьо блан“ сега се отнася единствено за пенливи вина и е олицетворение на шампанското. Полученото вино силно наподобява шардоне и има минералност. Помислете за храни с жълт оттенък тук, като масло, лимони и ябълки за съчетаване.

Blanc de Noir

По същия начин Blanc de Noir или „бяло от червено“ се прави от червено грозде, най-често Пино Ноар и Пино Мьоние. Интересното е, че въпреки включването на червено грозде, шампанското запазва светлия си цвят, защото прекарва почти нула време в контакт с люспите по време на процеса на винопроизводство. Тези бутилки обикновено са по-плодови и малко по-плътни поради включването на червено грозде. Червените плодове, като малини и ягоди, най-добре допълват Blanc de Noir.

Brut Rosé

Друг стил е Brut Rosé, което, както подсказва името, има розов оттенък благодарение или на включването на люспи от червено грозде, или на добавянето на червено вино към пенливото бяло вино. Докато прекрасната розова бутилка може да подсказва сладост, това всъщност е доста сухо, киселинно вино.

Независимо дали сте вкъщи или вечеряте навън, не можете да сбъркате с Brut Rosé. Съчетава се добре с китайска храна, като същевременно подобрява вкуса на по-луксозни ястия с морски дарове като сотирана сьомга или печено свинско.

Източник: Real Simple

Share