8 причини защо трябва да посетите Ангуила

Ангуила е типичният карибски рай: тебеширенобели плажове с тюркоазени плитчини, плажни барове с палми и пуншове с ром, изливащи се от пълни с лед кокосови черупки.

Невероятно перфектните плажове като Rendezvous Bay и Shoal Bay са част от причините Ангуила да определя стандарта за красота на Карибите. Този райски остров има характер, който е изцяло негов, от забавни плажни барове до изискани ресторанти и възможности за гмуркане из останки от кораби, можете да се гмуркате с шнорхел заедно с костенурки или да гребете по свой собствен маршрут в каяци със стъклено дъно под звездното небе.

1. Плажовете са перфектни

Необикновените, идилични плажове на Ангуила са сякаш направени за скрийнсейвъри. Големият хит е заливът Rendezvous Bay – широк полумесец от бял пясък и тюркоазено Карибско море на западната страна на острова, с гледка към Сейнт Мартин. Shoal Bay е друга местна икона, която предлага още повече от палитрата на Ангуила от ослепително бял пясък и кобалтови води. Целогодишното хубаво време прави лесно наслаждаването на който и да е от 33-те обществени плажа на острова.

2. Невероятната храна

Яли ли сте някога торта Джони? Предпочитаният източник на въглехидрати в Ангуила, това е пикантен акомпанимент, който ще намерите в чинията си с месо на барбекю или дори омар – като бисквитът от омар е друг любим деликатес на острова. Всеки ден можете да похапвате в многобройните плажни барове, но в Ангуила има и изискани заведения за хранене, които са сред най-добрите на Карибите. Meads Bay е дом на някои от най-ценните ресторанти, като Blanchard’s и Jacala, където предястията като раковина севиче са последвани от запечено филе от риба тон терияки с карамелизиран, сотиран живовляк.

3. Това е идеалното място за водни спортове

Плажовете на Ангуила не са прекалено развити, но предлагат всички водни спортове, които бихте искали, като например кайтборд, гребане и уиндсърфинг (от декември до март са най-добрите месеци за уиндсърфинг). Не пропускайте нощно каране на каяк в каяци със стъклено дъно и светлини, които осветяват океанското дъно. Гмуркането във води, гъмжащи от тропически риби, скатове и морски костенурки, е вълшебен начин да прекарате деня си.

4. Можете да изучите историята на острова

Вземете си почивка от лежането на плажа и се разходете по Пътеката на наследството на Ангуила. Тази карта насочва посетителите към обекти с историческо и културно значение и предлага слой от социален контекст, който иначе бихте пропуснали. Маршрутът минава през бивш съд и руините на затвор, както и солени езера и естествени пещери. Друга страхотна дестинация е Националният музей на наследството на острова.

5. Любителите на спорта ще бъдат у дома си в Ангуила

Лесно можете да се отдадете на страстта си към спорта в Ангуила. Естествено, крикетът е предпочитаната игра с местния отбор Ангуила XI, базиран в парка James Ronald Webster в столицата. Има и силна култура на състезания с лодки, с шумни ветроходни регати, за които определено не е нужно да сте моряк, за да изпровате. Обратно на сушата, равният терен на острова е свидетел на състезателна сцена за шосейно колоездене. Ръгбито е разрастващ се спорт, като Anguilla Eels RFC е местният отбор, на който да се радвате.

6. Пешеходният туризъм е прекрасен начин да опознаете острова

Най-високата точка на Ангуила – Crocus Hill (73м) е сред най-популярните туристически дестинации на острова и е на удобно разстояние от столицата The Valley. Дори и на по-малки височини има разнообразие от пресечени пешеходни преходи и разходки по плажа, на които можете да се насладите, като например пътеката за залива Limestone Bay с дължина 7,2км. За да извлечете максимума от пътуването си, потърсете Националния тръст на Ангуила, който предлага преходи с водач на цени от £36 за възрастни.

7. Някои от най-добрите плажове са достъпни само с ветроходна лодка

Вземете рибарска лодка от Crocus Bay, за да стигнете до романтичия Little Bay, първокласно място за гмуркане с шнорхел, където скалисти разкрития предлагат възможност да плувате с морски костенурки. Друга възможност е да седнете и да се насладите на гледката в относителната самота, която може да си позволи плаж, който може да бъде достигнат само със специална разходка с лодка. Междувременно, кратко пътуване с лодка от Sandy Ground ще ви отведе до привлекателно красивите, необитаеми острови Prickly Pear Cays или Sandy Island Cay. Това са видовете пусти острови, на които човек няма да има нищо против да остане за известно време, особено като се има предвид, че дори и без пренощуващи жители, все още можете да намерите студена напитка и скара наблизо.

8. Нощният живот е забавен

Нощният живот на Ангуила е толкова изгоден, колкото можете да се надявате за общност от забавни плажни барове на Карибите. Наситени с реге, калипсо и сока звуци, най-известните фаворити за нощни партита са Sunshine Shack в залива Rendezvous Bay, както и по-големият Gwen’s Reggae Grill, ярко жълта сграда в Shoal Bay. Друг вариант са местата с музика на живо, като Johnno’s Beach Stop в The Valley. Собственикът на фънки бар Dune Preserve е легенда за местния нощен живот, като също е основател на изключително успешния годишен фестивал на острова, Moonsplash.

Източник: The Culture Trip

Share