Как да подготвим кожата си за есента?

Времето, през което един сезон се сменя с друг, винаги изисква известни промени в грижата за кожата. Това е така, защото трябва да й помогнем да се адаптира успешно към новите условия, без да губи перфектния си вид.

Есента е преходен период, през който кожата, привикнала към летните жеги, започва да се възстановява, приспособявайки се към други условия – вятър, липса на слънце, по-сериозни температурни разлики и други, за да може на по-късен етап успешно да се справи и с предстоящия студ през зимата.

Кои са типичните кожни есенни проблеми?

Най-вече сухота, причинена от дехидратация и нарушени защитни функции. Забелязва се удебеляване на роговия слой, особено ако старателно сте се излагали на слънце през летните месеци и сте пренебрегвали системно ексфолирането, за да не отмиете тена.

Още една видима последица от „комуникацията“ със слънцето е и хиперпигментацията.

Възможно е също така кожата ви придобие свръхчувствителност – съвсем нормална реакция, свързана с по-ниските температури и сухия есенен въздух.

Как правилно да се грижим за кожата си след лятото?

Ето кои са най-важните условия за правилна грижа за лицето след лятото.

Почистване

Изберете най-нежния тип почистване за вашия тип кожа – пяна, крем-гел, крем, почистващо масло или балсам.

Пилинг

Това действие следва да се извършва 1-2 пъти седмично, но като използвате само мека скраб. Притежателките на мазна и комбинирана кожа, както и дамите с хиперпигментация, е добре да проведат и един пилинг курс (до края на октомври).

Хидратация и подхранване

През есента леките овлажнители трябва вече да бъдат заменени с други, които имат по-богата (но не и тежка) текстура. В допълнение към задължителните хидранти (хиалуронова киселина, глицерин), потърсете и тази компоненти в състава им, които укрепват хидролипидната мантия и създават защитна бариера на повърхността на кожата.

Слънцезащита

Защитата от слънце е от значение целогодишно, дори и при облачно време. Това важи с особена сила за началото на есента. По това време на годината обаче слънчевата активност намалява, затова продукт със SPF 20-30 е достатъчен. Може да използвате и фон дьо тен със слънцезащитна функция.

Изключение прави само кожата с хиперпигментация, която трябва да бъде защитена по всяко време на годината, като се използват продукти с най-малко SPF 50.

Характеристики за грижата за кожата през есента, според нейния тип

Есенна грижа за чувствителна кожа

Изберете продукти с успокояващи съставки като ниацинамид. Подходящи за чувствителната кожа през есента са и кремовете с пре- и пробиотици и пептиди, които редуцират появата на бръчки и стимулират кожната регенерация.

Есенна грижа за проблемна кожа

През есента проблеми като омазняването на кожата, появата на акне и други подобни, свързани с дехидратацията и удебеляването на роговия слой (последици от излагането на слънце през лятото), могат да се влошат. Често срещана грешка е да се справите с тези явления с абразивни почистващи или продукти, съдържащи в състава си алкохол. По-добре заложете на ексфолиращи гелове през деня, а вечер използвайте нощен пилинг. През деня не забравяйте да нанасяте и слънцезащитни продукти.

Есенна грижа за суха кожа

Фокусирайте се върху допълнителна хидратация със серум или друг козметичен продукт, съдържащ хиалуронова киселина. И не забравяйте да правите редовно маски.

Есенна грижа за комбинирана кожа

Не претоварвайте кожата си с богато текстурирани продукти, които предизвикват мазен блясък. Подходящ вариант е например хиалуронов серум + вашият любим лек крем. Можете да направите крема си още по-подхранващ, ако го обогатите с капка козметично масло непосредствено преди употреба.

източник: bgvoice

Хедонист
Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share