Depeche Mode подготвят нов албум, който ще излезе догодина

Осиротялата след смъртта на Анди Флечър група „Депеш мод“ подготвя нов албум, който ще излезе през 2023 г. предадоха АФП и Ройтерс. Музикантите, които са пионери в областта на електронната музика, планират и турне.  

Турнето, което трябва да последва излизането на албума, ще бъде първото след петгодишна пауза. 

Заглавието на новия албум е „Memento mori“. 15-ият студиен албум на групата трябва да види бял свят през март следващата година. Това обяви в Берлин фронтменът Дейвид Геън. 

Повод за създаването на албума са пандемията от коронавирус и загубата на Флечър. Той почина през май на 60 години. 

Турнето на групата, 19-о поред, ще започне от Сакраменто, Калифорния, през март. 

„Имаме възможност да създаваме музика за вас, да свирим за вас и да ви носим радост. Това е нашият малък принос в свят, изправен пред опасности“, каза Геън по време на пресконференцията в Берлин.

Всички песни в албума и дори заглавието са написани преди смъртта на Флечър. Според Геън името на албума може би звучи зловещо, но посланието е всеки ден да бъде живян пълноценно. Песните в албума са създадени в периода на пандемията, обяви фронтменът в уебсайта на групата. След смъртта на Анди Флечър музикантите са решили да продължат с музиката, тъй като са били сигурни, че това би искал и самият той, допълва още Геън. 

„Депеш мод“ са продали повече от 100 млн. копия на албумите си в цял свят. Музикантите са пионери на електронната музика още от 80-те години. Сред хитовете им са песните „Just Can’t Get Enough“, „Everything Counts“, „Never Let Me Down Again“, „Walking in my Shoes“. През 1990 г. идва големият им успех с албума „Violator”, от който са парчетата „Personal Jesus“ et „Enjoy the Silence“. 

Групата еволюира в търсенията си, отваряйки музиката си към звука на китарите в началото на 90-те години. 

Оригиналният състав на „Депеш мод“ включва Винс Кларк – клавирист  и композитор, Мартин Гор – клавирист, певец и композитор, Анди Флечър – клавирист, и Дейв Геън – певец и композитор. Винс Кларк напуска групата в края на 1981 г. Две години по-късно на негово място идва Алън Уайлдър. 

Последният албум на групата – „Spirit“ – излезе през 2017 г. и беше последван от турне в Европа и Америка.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share