5 начина да практикувате по-добра грижа за себе си

Поставянето на „времето за мен“ на заден план е основна част от главната причина, поради която можем да се чувстваме стресирани, тъжни и депресирани. Не пренебрегвайте себе си и грижите, които трябва да полагате ежедневно за тялото и ума си.

Дори по време на COVID-19, когато много от нас имат повече свободно време, работят и учат от вкъщи, забравяме да направим нещо за себе си, да се отпуснем и да си починем от цялото напрежение.

Изглежда, че животът в 21-ви век се върти около технологиите, работата от вкъщи, онлайн пазаруването и какво ли още не. Сега повече от всякога е важно да не оставяме това ежедневие да ни попречи да се погрижим за себе си. Приготвили сме ви 5 начина, с които можете да направите нещо полезно, както за физическото, така и за менталното си състояние.

Укрепете връзките си

Радостта, позитивизмът и релаксацията играят ключова роля в живота ви, когато говорим за ментално и физическо здраве.  Затова се погрижете винаги да бъдат под ръка. Четирите “C-та” за радост, позитивизъм и релаксация са: свързване със себе си, свързване с близките и семейството, свързване с общността и създаване на удовлетворени и спокойни мисли. Опитайте се да спазвате всички тези 4 “С-та” и не  забравяйте да продължите да се опитвате да повишите нивата си на комфорт и да правите неща, които може да би не сте правили преди.

Медитирайте

Редица изследвания показват, че медитацията помага не само за постигането на вътрешен мир, но също така и припреодоляването на тревожност, депресия, хронични болки в тялото и различни видове заболявания. Като за начало няколко минути на ден са достатъчни. По-късно може да искате да работите до 10, 20 или 30 минути на ден. Можете да намерите разнообразни видове медитация в различни книги, както и в Интернет. Има толкова много сайтове и клипове в youtube. Има цели тренировки за медитация, ако имате желание, може да опитате дори и от тях. Ако медитацията не проработи при вас и не постигате хармония, то запазете спокойствие и опитайте нещо друго.

Заложете на позитивните мисли

Животът, изпълнен със стрес и напрежение, със сигурност натоварва психически, емоционално и дори физически всички нас. Експерти са установили, че добрите и позитивните чувства могат да подобрят способността ви да се справяте със стреса, да решавате проблеми си по-лесно, да мислите гъвкаво и дори да се борите с болестите. Пълноценната грижа за тялото ви на емоционално, физическо и психическо ниво, може да постигнете чрез радост, удовлетворение и повече време за самите вас, дори ако това означава да бездействате за опредено време, да си почивате, да бъдете сами и да се наслаждавате на момента. Направете това, което умът ви и сърцето ви ви подсказват.

Яжте повече плодове и зеленчуци

Добавянето на повече плодове и зеленчуци към чиниятa ви е чудесен начин да положите повече грижа за себе си през целия ден. Изследванията показват, че консумирането на плодове и зеленчуци, е полезно за мозъка. Зеленчуците и плодовете са важна част от здравословното хранене, а разнообразието им е толкова важно, колкото и количеството. Нито един плод или зеленчук не осигурява всички необходими хранителни вещества, за да сте здрави, затова хапвайте обилно и разнообразно от тях всеки ден.

Разходете се и/или тренирайте на открито

Бягството от дома ви е чудесен начин да подобрите психическото и физическото си здраве. Подобно на медитацията, времето, прекарано сред природата, е чудесен начин да релаксирате и да погледнете с други очи на света около вас. Някои изследвания твърдят, че дори само разглеждането на снимки на природата и слушането на релаксиращи звуци предизвикват положителна активност в мозъка. Упражненията на открито карат хората да се чувстват по-живи и енергични, както и по-малко напрегнати, объркани, депресирани и гневни.

Живеенето в район с повече зелени площи несъмнено е гаранция за по-силна удовлетвореност, повече позитивъзъм и приятни чувства. Природата е лечител, към който хората забравихме да се обръщаме.

снимки: Photo by Toa Heftiba on Unsplash Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share