Пет правила за успеха, които научих, докато живях в Тоскана

Пътят от Флоренция до Рим и всички точки между тях бе точно онази почивка, от която се нуждаех, за да си спомня какво означава да живееш. Животът в Тоскана е мек и гъвкав. Изпълнен с култура, живот и топъл хляб. Ето какво научих за успеха и живота, докато отпивах просеко и хапвах панини сред красивата природа на Тоскана.

Урок № 1 на успеха

Не бъди самотник

Италианците са известни като изключително социални хора. Отказът от покана за вечеря е като да плеснеш шамар на майка си. Това никога не се случва! Моите италиански приятели са лекари, собственици на имоти, мениджъри на хотели и винаги намират време, за да споделят насъщния. Като предприемачи може да е изкушаващо да се паркираме пред лаптопите си 24/7, но не трябва. Излезте и се социализирайте поне веднъж седмично. Можете да намерите отговора, който търсите, като се срещнете с някой нов човек. Открих приятели на места като Арецо, Сансеполкро, Монтеспертоли, Пиза, Флоренция и Рим, докато пътувах сама и ръководех бизнеса си. Ако преминавате през труден момент, нека това ви вдъхнови да продължите да следвате мечтата си (тази, за която не казвате на никого). Онази мечта.

Урок № 2 на успеха

 Не се държте като възрастен през цялото време

Виждала съм 50-годишни мъже да шляпат с банските си Speedo и да скачат в басейни. Виждала съм жени на 60 години с токчета и рокля да се опитват да изкачат калдъръмените улички сякаш са на модно дефиле. Понякога се опитваме толкова много да успеем, че изсмукваме доброто от живота. Научих се да забравям, че съм възрастен човек. Смейте се до след полунощ и отпразнувайте изгрева с чаша кианти. Докато изграждате своята империя, забавлявайте се! Бъдете креативни.

Урок № 3 на успеха

Зарежете негативизма

Това, което най-много обичам при италианците, е тяхната страст. Семействата могат да се карат oжесточено в даден момент, а след това да се прегръщат и целуват сякаш нищо не е било. Беше ми толкова лесно да държа недоволството от всички минали грешки, които мислех, че съм преживяла. Пуснах всичко това да си отиде. Животът е твърде кратък. Отказвам ролята на ядосаната чернокожа жена. Вместо това избирам ролята на щастлив, успешен (секси) предприемач. Един от моите приятели от Тоскана ме научи на тази фраза: „бъди добре“. Нека всичко да е добре с теб, Тереза, каза той. Да си сипем по едно лимончело и да танцуваме. Така и направих! Наистина ли искате да постигнете успех? Спрете да задържате стари обиди. Оставете ги и продължете напред!

Урок № 4 на успеха

 Спрете да търсите нечие одобрение

Много исках да бъда харесвана от всички. Както и много други хора. Пазех короната на одобрението, сякаш ми е първородното дете. Бях стигнала толкова далеч в заешката дупка, че започнах да поставям под въпрос външния си вид, кожата, бизнеса си, възпитанието си. В крайна сметка разбрах, че никой друг не е отговорен за моите успех и щастие. Бях отговрна за това коя искам да бъда и как се представям пред света. Връщането на моето самочувствие под тосканското слънце беше точното лекарство, от което се нуждаех! Италианците са доста самонадеяни и аз прихванах това от тях. Тяхната увереност е заразна. Те носят това, което искат. Те се смеят силно и говорят силно. Те танцуват и ядат и се наслаждават на живота без никакво съжаление. Какво мислите вие за тях няма значение. Животът в Италия ми даде волята да се освободя от нуждата си за одобрение.  Единственото мнение за вас, което е от значение, е вашето собствено. Така че, вземете паспорта си (и банските) и продължете да живеете живота си!

Урок № 5 на успеха

 Откажете да правите нещата винаги по вашия начин

Не знам как го правят, но видях италиански мъже към 50 години  да носят сини костюми, тесни панталони и жълти обувки, и да ме карат да се обърна след тях. Италианските жени са кралиците на смесването на десени. Раирани панталони с флорални ризи. Карирани блузи с изтъркани дънки. Видях всичко. По някакъв начин го правят да изглежда фантастично. Научих се да не съм толкова закачена за нуждата от съвършенство. Животът не е перфектен. Трябва да се научим да се справяме с ударите и да се наслаждаваме на процеса. Половината от дрехите, които донесох в Италия със себе си, няма да нося никога повече. Трябваше да се отърва от много поамериканчени неща като например карамеленото макиато.

В Тоскана бях толкова далеч от зоната си на комфорт, че понякога ме напушва на смях. Възстанових живота си. Чувството ми за пълноценност и благополучие се увеличи значително благодарение на уроците по самочувствие, които научих, докато прескачах калдъръмите по Виа Санта Мария и танцувах в поле от слънчогледи. Да си егоист по отношение на щастието си не е арогантно. Това е необходимост. Когато погледна назад към последните 5-10 години, осъзнавам, че предизвикателствата, с които се сблъсквах, имаха едно общо нещо … щастието ми беше фалшиво. Отчаяно се опитвах да угаждам на другите, да бъда приета и да се впиша като жертвах собствената си психика. Вече не следвам посланието „без болка няма успех“. Истинската любов не е болезнена. Успехът е лесен. Истинската цел в живота е да живеем добре едни с други и да създаваме спомени. Днес отдавам огромно значение на забавлението. Смея се, докато не започне да ме боли коремът. Изстисквам всяка капка живот от всеки един момент. Моят бизнес стана по-добър заради това. Насърчавам ви да опитате нещо ново. Отидете на някое различно място. Потопете се в нова култура. Моля ви да спрете с рутината. Резервирайте полет до вашата мечтана дестинация и потърсете вашия вид щастие. Няма да останете разочаровани. Най-доброто нещо, което можете да направите за вашия бизнес, е да не приемате живота толкова сериозно. Как да разберете кога сте постигнали успех? Когато ви побият тръпки. Приятелят ми в Арецо ме научи на тази красива фраза – „Ho imparato sulla mia“ – ще го разберете, когато го почувствате с кожата си.

Buona sera e a presto!

Тереза Кембъл, експерт по дигитален маркетинг и success coach

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share