За Майкъл Ман стилът в „Жега“ създава реална стойност

Как часовниците на Ал Пачино и Робърт Де Ниро допринасят за образите им в „Жега“?

В култовата лента „Жега“ часовник Bulgari Diagono Chronograph и Timex Stealth могат да бъдат видени на китките на  героите на Ал Пачино и Робърт Де Ниро. Но ако си мислите, че това е някаква дизайнерска прищявка, сте сгрешили.

Реквизитът във филмите на Майкъл Ман – колите, пистолетите, хеликоптерите, уоки-токи-та и, разбира се, часовниците – са почти толкова завладяващи, колкото актьорите и сюжетните линии, които той вещо рисува. В „Жега“ камерата на Ман меко показва начина, по който светлината се отразява в кола, която се движи бясно по магистралата в тъмна нощ. Неговите ченгета и бандити живеят в страхотни модернистични апартаменти, сякаш извадени от страниците на списание World Of Interiors. Пистолетите пък са изключително подбрани така, че да отиват на дрехите на героите. Хеликоптерите се плъзгат без усилие през нощното небе в търсене на своята плячка. Почитта на Ман към детайлите граничи почти с порнографското. Всичко, което е около нас, е важно. Нещата, с които се заобикаляме, разкриват характер, личност и мотивация, толкова колкото всеки ред в сценария. За Майкъл Ман стилът създава реална стойност. В света на „Жега“ часовниците придобиват особено значение.

Във филма двамата главни герои, изиграни от Робърт Де Ниро и Ал Пачино, са привидно полярни противоположности, но в крайна сметка се оказва, че са двете страни на една и съща монета. Пачино играе блестящото ченге лейтенант Винсънт Хана – ловец, който може да надуши плячката си дори от най-малките улики. Той е безразсъден и действа цветущо с псувните и сплашването на заподозрени и информатори. Във филма не е потвърдено, но човек остава с подозрението, че изпитва влечение към бял прах от малка сребърна лъжица, когато никой не го гледа. А какъв е неговият часовник? Bulgari Diagono Chronograph. Можете да видите шрифта на „Булгари“ около циферблата, докато героят на Пачино вдига автомат за нападение в епичната сцена с престрелката, която се пада по средата на филма. Това е часовникът, който някой нарко бос в Маями би носил по време на круиз с яхтата си, а не някой почтен член на полицейското управление на Лос Анджелис. Във всеки случай как полицай може да си позволи такъв часовник? Може би го е грабнал от китката на заподозрян и е решил да го запази? Или по-вероятно да е бил подарък от някоя секси богата жена. Във всеки случай, това е огън часовник за огън ченге.

Неговият противник, Нийл Маккаули, студеният и дисциплиниран банков обирджия, изигран от де Ниро, носи цифров часовник Timex Stealth, съчетан със сиви костюми Armani, с допълнение – черен пистолет Sig Sauer P220. Всички те служат, за да засилят добре поддържаната му и заплашителна осанка.

Два коренно различни часовника за две коренно различни личности.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share