“Old Fashioned” – класически коктейл с легендарен статус

Макар и лесен, този класически коктейл с бърбън в наши дни може силно да варира – както по отношение на изпълнение, така и като вкус. Някои бармани използват захарен сироп, докато други добавят бучка захар или лъжичка пудра захар. Често, но не винаги, може да се добави и черешка. В по-масовите барове ползват малки кубчета лед, но истинските професионалисти ще сложат само един голям леден блок. Въпреки всички тези променливи обаче, най-важното е, че една съставка е по-важна от всичко друго, а тази съставка е качественият бърбън.

Докато някои коктейли имат за цел да прикрият основния алкохол, добрият „Old Fashioned“ се запътва в обратната посока като подчертава естествените вкусове на най-важната си съставка. Следователно качеството е наложително (и силно препоръчително), тъй като самият бърбън играе главната роля за постигането на оптималния резултат.

Въпреки че има информация и за по-ранна употреба, официално „Old Fashioned“ датира към  края на деветнайсети век и се счита за един от първите коктейли. Рождено място е популярният по онова време клуб „Пенденис“ в Луисвил, САЩ, където млад барман бива помолен от свой клиент (Джеймс Пейпър – производител на бърбън) да му направи уникален коктейл, използвайки този алкохол.
Пейпър остава изключително доволен, иска рецептата, която след това предава на барман, който работи в хотел в Ню Йорк. Така един алкохолен експеримент на повече от сто години с времето се превръща в класика и легенда.



Класическа рецепта за коктейл „Old Fashion”:

Съставки:

1 чаена лъжичка пудра захар
50 мл. бърбън
3 капки ангустура битер
1 чаена лъжичка вода
1 портокалова коричка за гарниране (или коктейлна черешка)
Лед

Приготовление:

В голяма чаша за уиски слагаме захарта и водата.
Разбъркваме до пълно разтваряне. (може да се ползва и готов захарен сироп)
Добавяме  бърбъна и битера и отново леко разбъркваме.
Украсява се с коктейлни черешки или портокалова кора.
Препоръчваме използването на по-голям блок лед, а не класически кубчета, за да не разводним вкуса
Пием с наслаждение

Photo by Paige Ledford on Unsplash

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share