10 от най-вкусните десерти в Европа

Лакомствата от детството и рецептите на баба и дядо могат само да затвърдят тезата, че любимите храни са дълбоко лични. Това изглежда особено вярно за десертите, които често заемат гордо място на тържества и традиционни празници.

Подготвили сме списък с някои от най-великите сладкиши в Европа, на базата на по-обхватен списък на CNN за 50-те най-добри ястия в света. Включили сме десерти, започващи от скромния австрйски щрудел до невороятно изтънчения британски трайфъл, любим и лесен за приготвяне десерт, на който може да се насладите дори и у дома.

Bon appétit – или както ние бихме казали – да Ви е сладко!

Apfelstrudel, Австрия

Традиционното щруделово тесто е опънато – не разточено – на невероятно тънък лист; според легендата то трябва да е достатъчно прозрачно, за да може през него да се чете вестник.

След като се опъне достатъчно, деликатното тесто се увива около сладък ябълков пълнеж, обогатен с пържени в масло галета, стафиди и понякога орехи. Вкусният резултат може да бъде намерен в сладкарниците по цял свят, но за класическото преживяване се отправете към виенското кафене Korb за едно парче австрийски щрудел, сервирано с чаша неповторимо виенско кафе.

Баклава, Турция

Десетки деликатни слоеве се топят в една нежна хапка в тoзи сиропиран десерт, койтое сред най-сладките наследства на Османската империя. Макар да има различни версии от къде произлиза рецептата – духовният дом на баклавата със сигурност е съседната ни държава Турция.

Там сладкарниците сервират десерта от тави, нарязан на диаманти, пълен със смлени ядки и капещ със сироп от мед. Това е само един от най-известните напоените със сироп сладкиши на Османската империя, но е попаднала в центъра на вниманието с основание. С опростен списък от съставки и безкрайни вариации, той лесно се нарежда сред най-изкусителните лакомства не само в Европа, но и в целия свят.

Торта Шварцвалд, Германия

Заедно с приказките и замъците на планински връх, германският регион Шварцвалд е известен като съименникът на най-пищната торта в страната. Шоколадовите блатове се обливат с черешов сироп, добавен с киршвасер, вишнева ракия, след което се покриват със слоеве бита сметана и пресни череши.

Цялота торта се покрива с още сметана, поръсена с настърган шоколад и обсипана с череши. Получената торта е десерт-мечта, който е звездата на сладкарниците из Германия, където е известен като Schwarzwälder Kirschtorte.

Каноли, Сицилия, Италия

Разтърсващо-хрупкава черупка отстъпва място на пълнеж с кремообразно сирене в тази сицилианска класика, чиито корени се простират дълбоко в разнообразната кулинарна история на острова. С произход от празненствата на карнавалa в Палермо, традиционното каноло е изпълнено с копринено гладко сирене рикота, приготвено от овче мляко.

Tози богат пълнеж е доказателство за арабското влияние, което се влива в сицилианска кухня: Захаросаните цитрусови плодове, които често ароматизират кремообразния интериор, остават обичани в целия Близък изток.

Шоколадов мус, Франция

Ефирен сладкиш, направен само с шепа съставки, шоколадовият мус е вкусен парадокс: колкото по-богат е, толкова по-лек изглежда. Галските готвачи разбиват шоколадов мус – думата означава „пяна“ на френски – от поне няколкостотин години.

Народите на олмеките, маите и ацтеките, консумирали шоколад много преди контакт с европейците, солен слой пяна се счита за върха на добрия вкус. Древните народи изобразяват готвачи, които изливат шоколад от високо във въздуха, за да създадат пяна.

Естерхази Торта, Унгария

В своите славни дни Австро-Унгарската империя се простира из Централна Европа и век след падането на империята кремообразното й наследство все още може да бъде намерено по витрините на сладкарници от Виена до Сараево.

За тази елегантна торта, тънките кръгчета бадемов меренг се натрупват високо между ивици шоколадов маслен крем, след което се покриват с мраморна паяжина от шоколад и ванилов фондан.

Топяща се текстура и богата сладост правят тази старомодна торта многогодишен фаворит в Будапеща, но е също толкова лесно да се намери във Виена, великият град, който някога е ръководил империята. Той остава дълбоко повлиян от споделена кулинарна традиция.

Джелато (сладолед), Италия

От оформен лед до сорбе, замразените десерти са топящи се доказателства за една от големите световни истини за храната: няма нищо толкова добре дошло като студено, захарно лакомство през летен следобед.

На глобалната карта на замразените десерти обаче сладките иновации на сладоледа печелят големи отличия. По-ниското съдържание на мазнини и по-високата температура на сервиране помагат на вкусовете да блестят по-ярко, отколкото в сладоледа, независимо дали се наслаждавате на слънчева топка лимонов сладолед, богата лешникова версия или класически шоколад.

В Италия целогодишното удоволствие е от основно хранително изживяване и истинските почитатели дори правят поклонение в музея Gelato в Болоня, където обиколките включват дегустация с екскурзовод в кафенето на музея.

Медовик, Русия

Докосването на мед влива аромат в тънките слоеве на тази торта, която е сред най-обичаните лакомства в Русия. Между слоевете торта, които могат да бъдат подредени по 10 на височина в най-сложните версии, има кремообразна глазура, която се топи в медените кръгове. Вариациите на торатата се различават значително, но най-популярните включват една от двете много руски съставки в сладкия пълнеж.

Някои използват богатата заквасена сметана, която придава вкус на някои от най-утешителните храни в Русия, от борш до блини. Други получават вкуса си от подсладено кондензирано мляко, което се превръща в икона на руската кухня по време на съветската епоха, когато прясното мляко е било трудно достъпно.

Павлова, Австралия и Нова Зеландия

Анна Павлова, руската балерина, на която е кръстен десертът, посети и двете страни – Австрия и Нова Зеландия. Всеки претендира за сладкото като за свое, но на това спорът свършва – никой не отрича хрупкавите, кремообразни удоволствия на перфектно направена Павлова.

Потопете вилица в хрупкавата обвивка от меренг и ще откриете сладко дъвчащ интериор. Високо натрупани на върха са пухкава бита сметана и тръпчиви плодове, възвишен топинг, чието богатство и ярък вкус компенсират захарната основа за десерт от световна класа.

Трайфъл, Великобритания

Нежните слоеве напоен с шери пандишпан се редуват с конфитюр, крем и с почти всичко сладко и вкусно, което пекарът има под ръка, стига да е покрит с пищно одеяло от бита сметана. И каквото и да пъхнете между пандишпана и сметаната, винаги ще има сладко старомодно усещане.

Името датира поне от 16-и век и вероятно е по-старо, въпреки че съставките на десерта са се развили с течение на времето.

Тайната на дълголетието на трайфъла може да бъде в неговия характер, защото не трябва да се притеснявате прекалено много, ако тортите, излизащи от фурната, не изглеждат безупречно. Най-лошият сценарий? “Поставете го в купа и го наречете трайфъл.”

Хедонист
Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share