Мартиника – скритото бижу на Френските Антили

„Е, ако знаете, просто знаете. Oui? “ – каза моята парижка приятелка  Изабел с блясък в очите, след като я попитах дали е била на Мартиника. „Красота!“ След кратко пътуване до този остров е лесно да разберете защо. Със сигурност, Сейнт Барт е световно известен с блясъка си, но онези, които са били на Мартиника, знаят, че това е скритото бижу на Френските Антили.Тъй като е регион на Франция, френската култура прониква в живота тук. Любимата на Наполеон, императрица Жозефина, е родена и израснала в Мартиника. Преди  вулканичното изригване през 1902 г. (само 2 са оцелели от 30 000), градът Сейнт Пиер е смятан за Париж на Карибите, за културен център. Това има смисъл: Мартиника има слънчевите лъчи на Сен Тропе. Почти все едно Сент Тропе е комбиниран с Дакар, Сенегал и Негрил, Ямайка: определено френски, много карибски, със силна връзка с африканските корени.

Карибският вкус и френската инфраструктура допринасят за невероятния начин на живот тук. Болници, пътища и комунални услуги са сравними с тези на Европоа. Островът беше обявен за най-безопасния на Карибите според проучванията на индекса на туризма през последните години, което прави фестивали като Карнавала на Мартиника сред най-добрите за посещение в света. Пощаден от опустошенията на ураганите през 2017 г., Мартиника бавно започна да наблюдава увеличаване на туризма с авиокомпании, предлагащи достъпни полети няколко пъти седмично от хъбовете на източното крайбрежие. Но не се притеснявайте, дори при наплив от туристи, Мартиника със сигурност няма да промени стила си – това не е островът, на който ще намерите големи курорти. Плажовете все още са непокътнати, има спиращи дъха вулканични върхове, тропически гори и водопади, на които да се насладите с хубава чаша розе. Докато вали сняг в южната част на Франция, това е вашето бягство. Както казва Мелъди Монроуз, „Няма нищо като живота на Мартиника.“

Ето и откъде да започнете:

Къде да отседнете в Мартиника?

За Форт дьо Франс се казва, че има един от най-красивите заливи в света и ако ще останете в епицентъра на всичко това, хотел Simon е добър избор. Вижда се яхтеното пристанище, това е идеалното място да попаднете в центъра на Мартиника, с изискан дизайн, вкусна храна и много удобства. Можете да се насладите на живописната гледка по време на закуската и да видите известните хълмове на града, изпъстрени с цветни къщи. Освен това сте близо до хубави ресторанти и културни обекти като Le Savane (еквивалент на Сентръл Парк) или Jardin Balata, ако искате да откриете точно защо Мартиника се нарича Островът на цветята.

Ако искате да се позиционирате на южната страна на острова, в близост до красиви рибарски селища, се отправете към Les Trois-Ilets и отседнете в Villa Villa (трябва да бъде наречена La Sweet Villa, като се има предвид темата за бонбоните в имената на вилата). С изглед към залива Лес Троа-Илет, 9-те частни вили са съставени от 2 или 3 спални, което ги прави идеално място за групи. Не забравяйте да разговаряте със собственика Жил; често го виждат с пура в устата.

Ако пък искате да останете на плажа, препоръчваме Cap’Est Lagoon Resort & Spa. С добър ресторант, спа и басейни на място, Cap’Est приветства редовни посетители, които са станали като семейство. Някои апартаменти са оборудвани с красиви тюркоазени басейни, които сякаш стигат точно до морето.

Къде да ям?

Мартиника има невероятна кулинарна традиция, смесвайки френската техника с островните продукти и аромати. От петзвездни ресторанти до магазини за улична храна, не забравяйте да хапвате вкусно. Най-добрата храна е прясно уловена риба  в небрежен ресторант на плажа.

 Pignon Nouvelle Vague L’Anse à l’Ane предлага първокласна кухня. Като алтернатива, може да изпиете по един аперитив преди вечеря и да гледате залеза в ресторант Le Kano. С вкусно меню, включващо деликатеси като морски таралеж.

За повече градска атмосфера опитайте ресторант The Yellow (5 Rue Victor Hugo) във Форт дьо Франс за модерна френска кухня.

След вечеря и нощ, изпълнена с танци, няма нищо по-хубаво от Мартиниканските сладкиши, така че намерете такива  във Форт дьо Франс, на сергия на Авеню де Карайбс в края на парк Ла Саване. Насладете се на сладкишите, докато разглеждате осветената библиотека на Schoelcher (построена в Париж за панаира през 1889 г., тя е демонтирана и пренесена, за да бъде възстановена тухла по тухла в Мартиника).

Какво да пием?

Както Бордо е лозаро-винарски регион, а Грас е парфюмен регион, мислете за Мартиника като за региона на Франция, известен със своя ром! Всеки карибски остров има своя уникална смесица с ром, а тук това е ti punch, малък удар.

 Тази приключенска смес се състои от ром ( blanc или vieux – това е бял или тъмен ром), тръстикова захар и лайм. Ще ви донесат голяма чаша ром  (или направо бутилка!), заедно с чиния  кафява захар и нарязани лаймове. Смесете по ваш вкус. Ако предпочитате напитките си сладки, може да пробвате с кокосов или фъстъчен пунш.

Какво да правим в Мартиника?

Научете за историята на робството в Мартиника в La Savane des Esclaves, в Les Trois Ilets, където се разглежда как робите са допринесли по уникален начин за мартинската и френската култура. Преминете сред скулптурите в ботаническите градини на дестилерията Habitation Clément, родното място на rhum aidole. Спестете време за обиколка на новата съвременна художествена галерия Fondation Clément, която представя съвременни произведения на изкуството от художници от цялото Карибско море, както и древно западноафриканско изкуство и артефакти. И разбира се, има дегустации на ром.

За уникално изработените от занаятчиите Мартиникански сувенири се отправете към Le Village de la Poterie. Разположен на исторически обект, създаден през 1783 г., можете да закупите красиви произведения или дори да участвате в уъркшоп по керамика, за да направите свои собствет сувенир.

Кой плаж да изберете в Мартиника

Задължително трябва да отидете на плаж! В крайна сметка това са Карибите. Независимо дали търсите вълните на Атлантическия океан или по-спокойни лагуни, ще намерите това, което харесвате. Що се отнася доконкретно място? Топ моделите Мелъди и Иман проръчват Anse Couleuvre.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share