Каква е тайната на дългия и здравословен живот?

Съвременният живот и забързаното ни ежедневие са олицетворение на стрес и напрежение. Пандемията ни напомни, че ние като хора сме с ограничено време тук, на планетата.

Все повече хора започнаха да предприемат стъпки за засилване на имунитета и запазването на добро физическо и псхическо здраве. Има места и общности по света, които обаче от доста време се грижат правилно за живота си и дълголетието е техен верен спътник. „Сините зони“ в света се намират в: Гърция, Сардиния, Калифорния, Коста Рика, Япония.

Тези региони са определени от експерти като дестинации, където хората живеят най-дълго. Във Великобритания средната продължителност на живота за мъж е 79,9, а за жена е 83,6 – обаче хората в тези “Сини зони” редовно живеят до 90, ако не и до 100 години.

Каква е тайната на дългия и здравословен живот?
След изучаване на начина на живот на хората в “Сините зони” бяха открити множество сходства в начина, по който те подхождат към храненето, упражненията, социализирането и прекарването на времето си.

Вместо да ходят на фитнес, те си правят “фитнес” у дома, с дейности като градинарство. Консумират толкова храна, че да се заситят. Участват в различни общности и групи и упражняват различни ритуали и дейности, които намаляват нивата на стрес като различни видове медитация, йога, сиеста (кратка следобедна дрямка). Мнозина също залагат и на умерено количество вино по време на хапване с приятели.

При водещите изследвания на Сините зони американският изследовател, сътрудник на National Geographic и автор на книгата „Сините зони“, Дан Бютнер, забелязва, че хората, живеещи по тези места, не е задължително да станат столетници, защото имат по-добри гени. Напротив – това е така, защото те са имали по-добър начин на живот и са спазвали по-добри диети.

„Ако искате да живеете по-дълго и да бъдете по-здрави, не се опитвайте да променяте поведението си, защото това никога не продължава дългосрочно. Помислете за промяна на средата си“, обяснява Бютнер.

Възходът на туризма за дълголетие
Не всеки ще може или ще иска да живее в “Сините зони”, но е важно да посетите тези региони, за да се поучите от тях. В бъдеще “Сините зони” ще станат огнища за „туризъм за дълголетието“. Тогава ще търсим все по-усилено съвети за по-дълъг живот.

На субтропичния японски остров Окинава, където на всеки 100 000 жители има 35 столетници – пет пъти повече от останалата част на Япония, хотел Halekulani вече започна да предлага “Тайните на дълголетието “. Тези пътувания включват закупуване на местни съставки на местния пазар и посещение на различни спа центрове.

Междувременно в Пулия, Италия, хотел Borgo Egnazia продава вдъхновени от “Сините зони” „Програми за дълголетие“, които включват уроци по готвене, часове за движение в провинцията, вечерни социални събития и планове за хранене.

Надолу на полуостров Никоя в “Синята зона” на Коста Рика посетителите могат да резервират място за йога, да хапват прясно уловена риба, да сърфират и да яздят коне по плажа.

Алтернативно, изследователите на “Сините зони” могат да се отправят към малко известния остров Икария в Гърция, където могат да вечерят в спокойни таверни и да плуват в тюркоазеното море.

Докато се възстановяваме от трудностите през 2020 г., може би точно това ще стане тенденцията за пътуване, към която всички ще се устремят през 2021 г.

Photo by Alex Bertha on Unsplash

Photo by Emma Simpson on Unsplash

Photo by Roberto Nickson on Unsplash

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share